Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Φορολογία αγροτών: Βαράνε τα τοίχια ν’ ακούσουν τα παραστάσια

Επιμέλεια: Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός – Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Νομού Καρδίτσας)


Δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ με το θέμα της φορολογίας εισοδήματος σήμερα. Όμως τις προηγούμενες ημέρες, υπήρξε πλήθος δημοσιευμάτων σε κάθε είδους ενημέρωση (έντυπη, ηλεκτρονική, τηλεοπτική), τα οποία έκαναν αναφορά στη φορολογία των αγροτών. Αυτό θα έπρεπε να είναι καλό γιατί ο κόσμος ενημερώνεται, όταν όμως συνοδεύεται από κακεντρεχή σχόλια και ελλιπή ενημέρωση τότε μόνο κακό μπορεί προξενήσει και δεν μπορώ να το αφήσω να περάσει έτσι.

Γίνεται καθημερινή αναφορά λοιπόν, είτε με σχόλια απλής μορφής (φέτος για πρώτη φορά θα φορολογηθούν οι αγρότες από το πρώτο ευρώ), μέχρι και κάκιστα, δόλια και δεικτικά, (επιτέλους να πληρώσουν και οι αγρότες γιατί τόσα  χρόνια την βγάλανε στη λούφα, έχουν μάθει να μην πληρώνουν κλπ.).

Είκοσι τέσσερα χρόνια ως φοροτεχνικός ελεύθερος επαγγελματίας σε μια κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή, ας μου επιτραπεί να έχω διαφορετική άποψη.

Δεν έχω γνωρίσει αγρότη που να λέει δεν πληρώνω. Οι περισσότεροι όμως απαιτούν να γνωρίζουν αυτά που πληρώνουν για πιο λόγο τα πληρώνουν, ζητούν αιτιολόγηση δηλαδή, κάτι που εκ των πραγμάτων έχει υποχρέωση ο καθένας μας να κάνει, να γνωρίζει τι πληρώνουμε, που, πόσο και γιατί. Ως επαγγελματίες, η δουλειά μας είναι να ενημερώνουμε σωστά και όχι να αποκρύπτουμε δολίως, ούτε να χτυπάμε τις πλάτες των φορολογουμένων για να γινόμαστε αρεστοί.

Στο δια ταύτα: το γεγονός ότι οι αγρότες θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ κέρδους, είναι γνωστό από το τέλος του 2013, δηλαδή πριν ακόμη ξεκινήσει η χρονιά του 2014, η χρονιά φορολόγησης για την οποία γίνεται λόγος.

Κατά τη διάρκεια του έτους 2014, έχουν υπάρξει άπειρες ενημερώσεις με οποιονδήποτε τρόπο, σχετικά με την φορολόγηση των αγροτών. Και αυτό επειδή το ποσό που θα προκύψει προς φορολόγηση, είναι αποτέλεσμα των παραστατικών που θα προσκομίσουν οι αγρότες στους συναδέλφους, ώστε να προκύψει το τελικό φορολογητέο εισόδημα.

Η αναφορά από αρκετά μέσα ενημέρωσης στη φορολογία των αγροτών από το πρώτο ευρώ ως γεγονός καινούργιο, μόνο ως εκ του πονηρού μπορεί να θεωρηθεί προκειμένου να προσελκύσει τα βλέμματα των αναγνωστών και των τηλεθεατών. Δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς το γεγονός της με μανία επαναλαμβανόμενης αναφοράς στην φορολογία από το 1ο ευρώ, χωρίς ποτέ καμία αναφορά στο ότι αυτό είναι ήδη γνωστό. Η ΠΟΛ.1041/4.2.2015 έρχεται ως συμπληρωματική άλλων διατάξεων του 2014 και δεν είναι κάτι καινούργιο, όπως αρέσκονται πολλοί. Βέβαια μεγάλη συμμετοχή σ’ αυτό έχει και η αδράνεια του κρατικού μηχανισμού να λύσει άμεσα τα εκκρεμή ζητήματα της φορολογίας των αγροτών.

Δεν μπορώ επίσης να εξηγήσω την αρθρογραφία κάποιων, οι οποίοι βάλλουν κατά των αγροτών ως οι υπαίτιοι για τα κακώς κείμενα της οικονομικής κατάστασης στη χώρα μας.

Όλοι αυτοί ας αναζητήσουν την αιτία του κακού κάπου αλλού. Όλα τα προηγούμενα χρόνια που εφαρμόστηκε ο αντικειμενικός προσδιορισμός του αγροτικού εισοδήματος, στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών δηλώνονταν οι καλλιέργειές τους σύμφωνα με τις δηλώσεις Ο.Σ.Δ.Ε.: δηλαδή, τόσα στρέμματα βαμβάκι καλλιέργησα Χ τόσο /στρ. = τόσο καθαρό κέρδος από το βαμβάκι. Το ίδιο και με το σιτάρι, το ίδιο και με το καλαμπόκι, τον καπνό, τις τομάτες, τις πιπεριές, τη μηδική, τις ελιές, κλπ. Δεν βλέπω λοιπόν πως προκύπτει συνειδητά η απόκρυψη εισοδήματος. Τι θα έπρεπε να κάνει ο αγρότης δηλαδή; Να δηλώσει με το στανιό παραπάνω έσοδα, ή άλλες αντικειμενικές τιμές / στρέμμα / είδος, ώστε να φορολογηθεί, παρότι προέκυπτε  αφορολόγητος;

Ας ελεγχθούν όλες οι φορολογικές δηλώσεις και όποιος άλλα καλλιεργούσε και άλλα δήλωνε στη φορολογική του δήλωση, να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις και να τιμωρηθεί. Καλό θα ήταν να γίνει αυτό. Θα είναι πραγματικά απίθανο να βρεθεί αγρότης με δηλωθείσες καλλιέργειες λιγότερες από αυτές που υπάρχουν στη δήλωση του ΟΣΔΕ.

Αντίθετα πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν να μην έχουν δηλωθεί γεωργικά εισοδήματα από άλλους επαγγελματίες, στην προσπάθεια να μην αυξηθεί το καθαρό φορολογητέο εισόδημά τους.

Καλό θα είναι λοιπόν να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί στην ενημέρωση, γιατί υπάρχει πολύ κόσμος που περιμένει με αγωνία από τους έχοντες πιο εξειδικευμένη γνώση, να πληροφορηθεί και να αποφασίσει πως κινηθεί.

Ρυθμίσεις ΟΓΑ: Ξεκίνησε η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλόμενων εισφορών στον ΟΓΑ. Η ρύθμιση γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και περιλαμβάνει όλες τις οφειλές που έχουν βεβαιωθεί μέχρι και τις 30.06.14. δεν συμπεριλαμβάνεται το Β’ 6μηνο εισφορών του έτους 2014, η εξόφληση του οποίου γίνεται εμπρόθεσμα μέχρι το τέλος Μαΐου.

«Το ταμείο είναι μείον»

Πως αλλιώς να εξηγήσουμε το γεγονός ότι έφτασε το Πάσχα και απόφαση για τις επιδοτήσεις ακόμη δεν βγήκε;


Ετικέτες για αναζήτηση δηλώσεις αγρότες


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
Up
Close
Close
Κλείσιμο