Ειδήσεις Επιχειρήσεων Νέα

Επιστολή στον Υφυπουργό Ανάπτυξης για τον έλεγχο των Ανωνύμων Εταιρειών

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας έχει παρακολουθήσει σε βάθος τις εξελίξεις, που αφορούν στις τροποποιήσεις του Ν. 2190/20 περί Ανωνύμων Εταιρειών,ενώ έχει εγκαίρως υποβάλλει τις θέσεις του επί του σχετικού Σχεδίου Νόμου....

Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ A Τ Ι Α

Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Κ Ο Ε Π Ι Μ Ε Λ Η Τ Η Ρ Ι Ο Τ Η Σ Ε Λ Λ Α Δ Α Σ

3ης Σεπτεμβρίου 36, 10432, Αθήνα - Τηλ.: 5202250-260-270, FAX: 5229167, e-mail: [email protected]

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Α.Π.: Φ4-1490

Ημ/νία: 24-4-2007
Προς τον Υφυπουργό Ανάπτυξης
κ. Γιάννη Παπαθανασίου
Κύριε Υφυπουργέ,

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας έχει παρακολουθήσει σε βάθος τις εξελίξεις, που αφορούν στις τροποποιήσεις του Ν. 2190/20 περί Ανωνύμων Εταιρειών,ενώ έχει εγκαίρως υποβάλλει τις θέσεις του επί του σχετικού Σχεδίου Νόμου.
Στις αρχικές θέσεις της Επιτροπής, στην οποία ανάθεσε το Υπουργείο σας την εξέταση των συναφών θεμάτων, συμπεριλαμβάνεται και η άποψη ότι είναι αναγκαία η κατάργηση του ελέγχου των Ανωνύμων Εταιρειών που εξαιρούνται από τον υποχρεωτικό ορκωτό έλεγχο. Το βασικό επιχείρημα αυτής της άποψης, ήταν ότι οι κοινοτικές οδηγίες απαλλάσσουν την κατηγορία αυτή των Ανωνύμων Εταιρειών από αυτή την
υποχρέωση. Παράλληλα έχει διατυπωθεί και το επιχείρημα ότι ο έλεγχος αυτών των εταιρειών είναι σε μεγάλο ποσοστό εικονικός.

Με δεδομένο ότι αυτή η κατηγορία επιχειρήσεων ελέγχεται κατά κύριο λόγο από οικονομολόγους κατόχους άδειας ασκήσεως οικονομολογικού επαγγέλματος (χωρίς ο Νόμος να αποκλείει τους Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές), είναι προφανές ότι ένα τέτοιο επιχείρημα, εάν φυσικά υφίσταται, θα προσέβαλλε τον κλάδο των οικονομικών επιστημόνων, που με πιστοποιημένα από την Πολιτεία επαγγελματικά προσόντα, ασκεί το επιστημονικό του Έργο με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.
Ο φορέας μας διαφωνεί κάθετα με αυτό το σκεπτικό, και όπως σας έχουμε εκφράσει σε συνάντησή μας θεωρούμε αναγκαίο τον έλεγχο των εν λόγω εταιρειών και απαραίτητη την αναβάθμιση των σχετικών ελεγκτικών διαδικασιών. Θεωρούμε ότι η κατάργηση του διαχειριστικού ελέγχου των Ανωνύμων Εταιρειών, που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις περί Ορκωτού Ελέγχου εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους τόσο στη διατύπωση μίας πραγματικής εικόνας των οικονομικών των επιχειρήσεων, αλλά και κατά συνέπεια στην γενικότερη κατάσταση της Εθνικής Οικονομίας, λαμβάνοντας ως δεδομένο τον μεγάλο αριθμό αυτής της κατηγορίας εταιρειών σε σύγκριση με άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη. Παράλληλα η κατάργηση των ελέγχων δεν συμβάλλει σε καμία πε ρίπτωση στη διαφάνεια των οικονομικών δεδομένων των επιχειρήσεων και στην προστασία των μετόχων τους.

Ως εκ τούτου θεωρούμε απαραίτητη την παρέμβασή σας, προκειμένου να συνεχισθεί ο διαχειριστικός έλεγχος των Ανωνύμων Εταιρειών, όπως προβλέπεται από το υφιστάμενο σύστημα, παρακάμπτοντας τις όποιες πιέσεις, που ενδεχομένως ασκούνται από όσους εξΆ αρχής δεν θεωρούσαν χρήσιμη και αναγκαία αυτή τη διαδικασία.
Τέλος θέλουμε να σας αναφέρουμε ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας έχει μελετήσει σε βάθος το θέμα του διαχειριστικού ελέγχου των Ανωνύμων Εταιρειών και έχει παρουσιάσει επανειλημμένως επιστημονικά εμπεριστατωμένες θέσεις.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε βοήθεια προς το Υπουργείο σας, κατά τη διαμόρφωση του πλαισίου αναφορικά με το διαχειριστικό έλεγχο των επιχειρήσεων.

Σας ευχαριστούμε.

Ο Πρόεδρος του Ο.Ε.Ε.

Παρασκευάς Μ. Γιαννόπουλος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο