Ειδήσεις Επιχειρήσεων Νέα

Συρρίκνωση περιθωρίων κέρδους για επιχειρήσεις

Βάσει των πρώτων εκτιμήσεων της ICAP σε δείγμα 2.217 επιχειρήσεων που έχουν δημιοσιεύσει –έως τις 31 Μαρτίου– λογιστικές καταστάσεις απελθούσας χρήσης το κόστος πωληθέντων σε σχέση με το 2005 αυξήθηκε κατά 16,57% με τον κύκλο εργασιών τους να αυξάνεται κατά 13,55%. Eτσι το περιθώριο μικτού κέρδους μειώθηκε στο 22,27% από 24,29%...

Με ρυθμό πενταπλάσιο του μέσου πληθωρισμού και υψηλότερο αυτών της αύξησης των πωλήσεων έτρεξαν πέρυσι τα κόστη πωληθέντων των ελληνικών επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να ψαλιδίσουν τα κέρδη τους.

Βάσει των πρώτων εκτιμήσεων της ICAP σε δείγμα 2.217 επιχειρήσεων που έχουν δημιοσιεύσει –έως τις 31 Μαρτίου– λογιστικές καταστάσεις απελθούσας χρήσης το κόστος πωληθέντων σε σχέση με το 2005 αυξήθηκε κατά 16,57% με τον κύκλο εργασιών τους να αυξάνεται κατά 13,55%. Eτσι το περιθώριο μικτού κέρδους μειώθηκε στο 22,27% από 24,29% και το περιθώριο καθαρού κέρδους διαμορφώθηκε στο 6,94% από 7,71%.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις του δείγματος πέτυχαν αύξηση του κύκλου εργασιών τους μεγαλύτερη του πληθωρισμού, ο οποίος το 2006 μειώθηκε ελαφρά σε 3,2%. Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει και ένα σημαντικό μερίδιο επιχειρήσεων, οι οποίες υπέστησαν ονομαστική κάμψη των πωλήσεών τους.

Η πορεία αυτή των πωλήσεων των επιχειρήσεων του δείγματος είναι συμβατή με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία το 2006, όπου παρά τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή, ο ρυθμός μεγέθυνσης ήταν υψηλός, η ανεργία μειώθηκε, ο πληθωρισμός κάμφθηκε ελαφρά, αλλά υπήρξε και επιδείνωση του εξωτερικού ελλείμματος.

Η εξέλιξη όμως της κερδοφορίας των επιχειρήσεων δεν ήταν ικανοποιητική. Τα μικτά κέρδη των 2.217 επιχειρήσεων αυξήθηκαν με ρυθμό μόλις 4,1%, λόγω της ταχύτερης αύξησης των στοιχείων του κόστους. Τα δε προ φόρου κέρδη παρέμειναν ουσιαστικά στάσιμα, εάν δεν ληφθεί υπόψη η εντυπωσιακή βελτίωση της κερδοφορίας του ΟΤΕ, ο οποίος από ζημίες 430,2 εκ. ευρώ το 2005 πραγματοποίησε κέρδη 655,8 εκ. ευρώ το 2006. Ανάλογες των εξελίξεων αυτών είναι και οι μεταβολές των χρηματοοικονομικών δεικτών.

Υπογραμμίζονται βεβαίως οι δυσκολίες του εγχειρήματος, δεδομένου ότι ο αριθμός ισολογισμών είναι ακόμα μικρός, ιδιαίτερα σε ορισμένους τομείς, ενώ στο εξεταζόμενο δείγμα υπεραντιπροσωπεύονται οι μεγαλύτερου μεγέθους μονάδες και ιδιαίτερα οι εισηγμένες επιχειρήσεις.
Πηγή Express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο