Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Χορήγηση επιδόματος ανεργίας μετά τη διακοπή αναπηρικής σύνταξης ύστερα από παρέμβαση του ΣτΠ

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ


Κύκλος Κοινωνικής Προστασίας

Σύνοψη Διαμεσολάβησης

Χορήγηση επιδόματος ανεργίας μετά τη διακοπή αναπηρικής σύνταξης

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Χρήστος Α. Ιωάννου
Ειδική Επιστήμονας: Λιάνα Διάφα

Απρίλιος 2015

Άνεργη γυναίκα προσέφυγε στο Συνήγορο του Πολίτη, ζητώντας τη διαμεσολάβησή του, διότι το αίτημά της για χορήγηση επιδόματος τακτικής ανεργίας απορρίφθηκε τόσο από το αρμόδιο Κέντρο Προώθησης στην Απασχόληση (ΚΠΑ) όσο και από την αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΑΕΔ ως εκπρόθεσμο. Το αίτημά της είχε υποβληθεί δύο και πλέον έτη μετά την απόλυσή της από την τελευταία της εργασία, όταν η νόμιμη προθεσμία για την υποβολή του αιτήματος στον ΟΑΕΔ από τον άνεργο είναι 60 ημέρες από την απόλυση. Η καθυστέρηση αυτή όμως επήλθε, διότι η ενδιαφερόμενη, εξαιτίας ξαφνικής και σοβαρής ασθένειας, κατέστη ανίκανη προς εργασία, της χορηγήθηκε σύνταξη αναπηρίας από το ΙΚΑ διάρκειας δύο ετών και απολύθηκε από την εργασία της γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους. Μετά την παρέλευση των δύο χρόνων διάρκειας της σύνταξης αναπηρίας της, κατά την επανεξέταση από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή το ποσοστό αναπηρίας της μειώθηκε, κρίθηκε πλέον ικανή προς εργασία και η καταβολή της αναπηρικής της σύνταξης διεκόπη. Το αίτημα της για χορήγηση του επιδόματος ανεργίας το κατέθεσε στον ΟΑΕΔ την ημέρα που της γνωστοποιήθηκε η απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε ικανή προς εργασία, δηλαδή 2 χρόνια και 5 μήνες μετά την παρέλευση των 60 ημερών από την απόλυση, που αξιώνει ο νόμος.

Ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνθηκε στην Επιτροπή Επίλυσης Ασφαλιστικών Διαφορών του ΟΑΕΔ, που λειτουργεί στο πλαίσιο του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, στην οποία εκκρεμούσε η τελική ένσταση της ενδιαφερόμενης και υποστήριξε ότι θα έπρεπε να της χορηγηθεί το επίδομα ανεργίας. Κατά την άποψη της Αρχής, η ασθένειά της αποτελούσε νόμιμο λόγο επιμήκυνσης της αποσβεστικής προθεσμίας των 60 ημερών για την κατάθεση του αιτήματος χορήγησης επιδόματος ανεργίας. Ο ισχυρισμός αυτός είχε έρεισμα και στην ισχύουσα νομοθεσία, στην οποία προβλέπεται δυνατότητα αναστολής της προθεσμίας για την αναγγελία του ανέργου λόγω ασθενείας, ειδικά όταν η ασθένεια βεβαιώνεται από το αρμόδιο υγειονομικό όργανο, όπως ακριβώς δηλαδή συνέβη στην προκειμένη περίπτωση.

Επιπλέον η έννοια της ασθένειας της αναφερόμενης ως παροδικής ταίριαζε με την έννοια που απαιτείται για την επιμήκυνση των προθεσμιών, σε αντιδιαστολή με την έννοια της ασθένειας που επιφέρει γενική ανικανότητα προς εργασία όπως αποτυπώνεται στην Κωδικοποίηση της νομοθεσίας του ΟΑΕΔ.

Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ ενέκρινε το αίτημα της άνεργης γυναίκας και της χορήγησε το επίδομα ανεργίας.


Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο:
Τμήμα Επικοινωνίας
Παραγυιός Πέτρος τηλ. 2131306625
Παπαγεωργοπούλου Δημητρία τηλ. 2131306604
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο