Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Βαρουφάκης: «Θα συμβιβαστούμε, θα συμβιβαστούμε, θα συμβιβαστούμε, ώστε να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία... αλλά δεν θα εκτεθούμε σε κίνδυνο»

Η κυβέρνηση δεν προσυπογράφει μη επιτεύξιμους στόχους

«Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν θα προσυπογράψει στόχους που γνωρίζει ότι η οικονομία της Ελλάδας δεν μπορεί να πετύχει μέσω πολιτικών που οι εταίροι μας δεν θα έπρεπε να θέλουν να επιβάλουν» διεμήνυσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings.

Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στη δυσκολία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και το γεγονός ότι διαρκούν πολύ, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί περισσότερο από κάθε άλλο να καταλήξουν επιτυχώς και ότι η Ελλάδα, ότι η Ελλάδα πρέπει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της και ότι δεν θα επιστρέψει σε πρωτογενές έλλειμμα.

«Θα συμβιβαστούμε, θα συμβιβαστούμε, θα συμβιβαστούμε, ώστε να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία... Αλλά δεν θα εκτεθούμε σε κίνδυνο («We will compromise, we will compromise, we will compromise in order to come to a speedy agreement. But we won't be compromised») ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, η λέξη-κλειδί είναι το «επιτυχώς», υπογραμμίζοντας ότι θα ήταν πολύ εύκολο για εκείνον και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προσυπογράψουν το υπάρχον Μνημόνιο. «Μόνο που αυτό θα ήταν λάθος, όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης. Λάθος προς τους δανειστές μας, προς τους εταίρους μας και τον λαό της χώρας». Εξηγώντας ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια συνταγή, μια θεραπεία, που κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να θεωρήσει επιτυχημένη.

Παρόλα αυτά ο κ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι οι έως τώρα επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων δεν ήταν ικανοποιητικές, προσθέτοντας ότι εξαρτάται από τους Έλληνες και την ελληνική κυβέρνηση να καταλήξουν σε μια μεταρρυθμιστική ατζέντα η οποία θα έχει αποτέλεσμα.

Σε μια έμμεση απάντησή του στον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Έλληνας υπουργός είπε ότι συχνά δέχεται την ερώτηση γιατί οι άλλες χώρες που ακολούθησαν πολιτικές λιτότητας δεν αντιμετώπισαν την καταστροφική κατάρρευση που σημειώθηκε στην Ελλάδα. Ο λόγος είναι απλός, εξήγησε: ότι αυτές οι χώρες υποβλήθηκαν σε λιγότερη λιτότητα και για σημαντικά μικρότερη χρονική περίοδο.

Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι ακόμη και σε χώρες που παρουσιάζονται ως «οι καλοί μαθητές» της Ευρώπης οι επενδύσεις, η αύξηση παραγωγικότητας και η βελτίωση των επιπέδων διαβίωσης υπήρξαν απογοητευτικές ακόμη και με τα πρότυπα της ασθενούς αμερικάνικης ανάκαμψης.

«Η Ελλάδα ήταν η πρώτη που διασώθηκε και κατέληξε ένα πειραματόζωο, όπου έγιναν πολλά πειράματα προς όφελος άλλων, όμως τελικά η Ιστορία θα δείξει ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που συνόδευε τα δάνεια, ήταν λάθος» σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η αρχή της επιβολής αυστηρής λιτότητας στην πιο ελλειμματική οικονομία προκάλεσε τη μεγαλύτερη κρίση σε καιρό ειρήνη, πρόσθεσε.

"Η επίλυση του ελληνικού δράματος χρέους του 2010, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το 2015 θα αποδειχθεί ότι έχει μεγάλη σημασία σε παγκόσμιο επίπεδο" επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών

"Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και άλλες χώρες τα πήγαν πολύ καλύτερα από την Ελλάδα... Οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εφαρμόσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη αρχίσει να δρέπουν τους καρπούς των προσπαθειών τους" δήλωσε νωρίτερα ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μάλιστα προκάλεσε την Αθήνα να δανειστεί 200 δισ. ευρώ από τρίτες χώρες και όχι την ΕΕ καο το ΔΝΤ.

«Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ουάσινγκτον, πήγε πάρα πολύ καλά», σχολίαζαν νωρίτερα στο ΑΜΠΕ κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, οι δυο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι συμφώνησαν να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις, ώστε να καταλήξουν στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης από το Ταμείο.

Πηγή: http://www.skai.gr


Ετικέτες για αναζήτηση Σόιμπλε ΔΝΤ λιτότητα Βαρουφάκης


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο