Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Ξεκινά αύριο ο διάλογος για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ

Για πρώτη φορά μετά από πέντε  χρόνια θα κάτσουν αύριο στο ίδιο τραπέζι οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) για να συζητήσουν τον εθνικό κατώτατο μισθό.

Βασική διαφορά σε σχέση με το τι συνέβηκε το 2010, όταν για τελευταία φορά οι κοινωνικοί εταίροι υπέγραψαν για εθνικό κατώτατο μισό, είναι πως η πρώτη τους συνάντηση θα φιλοξενηθεί στο υπουργείο Εργασίας.

Και αυτό γιατί ο υπ. Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης τους  έχει καλέσει στην έδρα του στην Οδό Σταδίου 29 για να τους παρουσιάσει τους βασικούς άξονες άξονες και τις βασικές καινοτομίες των νομοθετικών παρεμβάσεων, οι οποίες τίθενται προς συζήτηση. Κεντρικής σημασίας άξονας αυτών των νομοθετικών παρεμβάσεων θα είναι η σταδιακή επαναφορά (σε δύο φάσεις) του γενικού κατώτατου μισθού στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2012, οπότε και καταργήθηκε με νομοθετική παρέμβαση η τότε ισχύουσα ΕΓΣΣΕ με τη μείωση κατά 22% (και 32% για τους νέους μέχρι 25 ετών). Και αυτό κόντρα στις βουλές των δανειστών που όχι μόνο επιμένουν στη διατήρηση του εθνικού κατώτατου μισθού στα 586 ευρώ μέχρι το 2017 αλλά και όλου του θεσμικού πλαισίου που πέρασε στο Εργασιακό την περίοδο 2010 -12, αλλά επιμένουν στην περαιτέρω απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση προτίθεται να επαναφέρει με νόμο έως τα μέσα του 2016 τον εθνικό κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και καλεί τους κοινωνικούς εταίρους απλώς να συμφωνήσουν ή όχι σε αυτό. Το σχετικό νομοσχέδιο επρόκειται να κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες και, αφού ψηφιστεί θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία θα προβλέπει μεταξύ άλλων και τον εθνικό κατώτατο μισθό. Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου «στο πρώτο στάδιο (1η Οκτωβρίου 2015) αίρονται οι μισθολογικές διακρίσεις με βάση την ηλικία των εργαζομένων και αυξάνονται οι κατώτατες αμοιβές κατά 10,91%(650 ευρώ μεικτά ο μηνιαίος μισθός για τους υπαλλήλους και 29,05 ευρώ μεικτά το ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες).

Στο δεύτερο στάδιο (1η Ιουλίου 2016) ο γενικός κατώτατος μισθός ορίζεται στα 751 ευρώ μεικτές αποδοχές για τους υπαλλήλους και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 33,57 ευρώ για τους εργατοτεχνίτες».

Το υπ. Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει πως «η  άπαξ νομοθετική παρέμβαση για τον καθορισμό των ελάχιστων μισθολογικών ορίων θα δώσει στη συνέχεια τη σκυτάλη στη συλλογική διαπραγμάτευση για τον περαιτέρω καθορισμό τους». Αυτό σημαίνει πως το κράτος για πρώτη και τελευταία φορά θα παρέμβει για να καθορίσει τον εθνικό κατώτατο μισθό, επαναφέροντας τον σταδιακά στο επίπεδο το οποίο βρισκόταν (751 ευρώ) πριν η κυβέρνηση Παπαδήμου με την 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου τον κατεβάσει στα 586 ευρώ.

Έτσι, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, «Το μέσο διαμόρφωσης του γενικού κατώτατου μισθού θα είναι στο εξής η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία και θα έχει καθολική εφαρμογή για το σύνολο των όρων της».
 

Πηγή capital.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο