Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΙΚΑ - Νέες Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για Οφειλέτες:Καταβολή καθυστερούμενων εισφορών στα πιστωτικά ιδρύματα μέσω ΔΙΑΣ και ρύθμιση οφειλών μέσω διαδικτύου

Νέες Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για Οφειλέτες:Καταβολή καθυστερούμενων εισφορών στα πιστωτικά ιδρύματα μέσω ΔΙΑΣ και ρύθμιση οφειλών μέσω διαδικτύου


Η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ενημερώνει τους οφειλέτες ότι από την Τετάρτη 8/4/2015 τίθενται σε λειτουργία οι νέες πρωτοποριακές ηλεκτρονικές υπηρεσίες, μέσω των οποίων θα είναι στο εξής δυνατή

η καταβολή των καθυστερούμενων οφειλών στα πιστωτικά ιδρύματα μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ και
η υπαγωγή των οφειλών σε καθεστώς ρύθμισης μέσω διαδικτύου

Οι παραπάνω διαδικτυακές εφαρμογές εκσυγχρονίζουν ριζικά τις υπηρεσίες προς τους οφειλέτες, παρέχοντας νέες δυνατότητες συναλλαγής με το Ίδρυμα και ουσιαστικά εξαλείφουν την ανάγκη προσέλευσης στο Υποκατάστημα. Παράλληλα διασφαλίζουν τη διαφάνεια, την αποδοτικότητα και την ακεραιότητα των υπηρεσιών.

Πιο συγκεκριμένα, τόσο οι οφειλέτες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όσο και οι οφειλέτες άλλων Ασφαλιστικών Φορέων που έχουν ενταχθεί στο Ενιαίο Μητρώο Οφειλετών του Κ.Ε.Α.Ο., θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις εξής δυνατότητες:

►Καταβολή των καθυστερούμενων οφειλών και μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων:
Η καταβολή των οφειλών θα διενεργείται μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ (τραπεζική συναλλαγή με ένδειξη «ΚΕΑΟ») με τη χρήση ενός 20ψήφιου αριθμού που αντιστοιχεί σε κάθε Αριθμό Μητρώου Οφειλέτη (ΑΜΟ) και ονομάζεται «Ταυτότητα Οφειλέτη».

Οι οφειλέτες μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με την Ταυτότητα Οφειλέτη που χορηγήθηκε σε αυτούς, μέσω του λογαριασμού χρήστη που διατηρούν στο δικτυακό τόπο του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. Στους οφειλέτες που δεν έχουν πιστοποιηθεί, η Ταυτότητα Οφειλέτη δύναται να αποδοθεί κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής τους στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Πιστοποίηση Οφειλετών K.E.A.O.».

Μετά την καταβολή των καθυστερούμενων εισφορών η καρτέλα του οφειλέτη θα πιστώνεται ηλεκτρονικά, ενώ υπενθυμίζεται ότι οι οφειλέτες θα μπορούν να έχουν συγκεντρωτική και αναλυτική εικόνα των καταβολών μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Ηλεκτρονική Καρτέλα Οφειλέτη», η οποία έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία στον δικτυακό τόπο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Για την αποφυγή λανθασμένων καταβολών, οι οφειλέτες κατά την πληρωμή στα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να επιλέγουν την τραπεζική συναλλαγή «Κ.Ε.Α.Ο.», η οποία εξυπηρετεί όλους τους οφειλέτες.

►Ρύθμιση των οφειλών μέσω διαδικτύου

Μέσω της υπηρεσίας αυτής οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση υπαγωγής σε ρύθμιση, αφού πρώτα επιλέξουν τον επιθυμητό τύπο ρύθμισης, τον τρόπο εξόφλησης (εφάπαξ ή δόσεις) και τον αριθμό των δόσεων (όπου απαιτείται). Επιπλέον έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν το απαιτητό κάθε φορά ποσό πληρωμής σε περίπτωση ρύθμισης ή το συνολικό ποσό εξόφλησης της οφειλής τους. Οι οφειλέτες θα πρέπει να αξιοποιούν τη δυνατότητα αυτή πριν από κάθε πληρωμή προκειμένου να διασφαλίζεται η ορθότητα των συναλλαγών.

Η νέα ρύθμιση τίθεται σε ισχύ μετά την καταβολή της πρώτης δόσης, η οποία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός πέντε (5) ημερολογιακών ημερών από την υποβολή του αιτήματος και, σε κάθε περίπτωση, μέχρι την τελευταία εργάσιμη του μήνα υποβολής της αίτησης.

Σε πρώτη φάση, δυνατότητα υποβολής αίτησης για ρύθμιση μέσω διαδικτύου παρέχεται στους οφειλέτες που δε διατηρούν ενεργή ρύθμιση. Οφειλέτες που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την ήδη υπάρχουσα ρύθμισή τους και να υπαχθούν σε νέα ρύθμιση με άλλες διατάξεις, θα προσέρχονται στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Κ.Ε.Α.Ο. ή Ταμειακή Υπηρεσία του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. και θα ρυθμίζουν σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία.

Οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, σε συνδυασμό με τις ήδη ενεργοποιημένες εφαρμογές «Ηλεκτρονική Ενημέρωση Οφειλέτη», «Πίνακας Χρεών Οφειλέτη», «Ηλεκτρονική Καρτέλα Οφειλέτη» και «Υπολογισμός δόσεων ρύθμισης», παρέχουν ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο σύνολο εύχρηστων υπηρεσιών, τις οποίες οι οφειλέτες καλούνται να αξιοποιήσουν.

Οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην ενότητα “Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες > Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Οφειλέτες” .

Για την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες:


Οι οφειλέτες – εργοδότες του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ κάνουν χρήση των ίδιων κωδικών πρόσβασης της ηλεκτρονικής υπηρεσίας υποβολής ΑΠΔ.

Οι λοιποί οφειλέτες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (π.χ. ασφαλισμένοι με οφειλές από παροχές ή συντάξεις, παλιοί εργοδότες κοινών επιχειρήσεων ή εργοδότες οικοδομοτεχνικών έργων που δεν υπέβαλαν ηλεκτρονικά την ΑΠΔ), και οι οφειλέτες Κ.Ε.Α.Ο. του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ μπορούν να πιστοποιηθούν μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας “Πιστοποίηση Οφειλετών ΚΕΑΟ” και να κάνουν χρήση των κωδικών που δήλωσαν κατά την πιστοποίησή τους.
Οι παραπάνω διαδικτυακές υπηρεσίες απαλλάσσουν τους οφειλέτες από απώλεια χρόνου και περιττές μετακινήσεις, ενώ παράλληλα κατοχυρώνουν τη συναλλαγή με αξιόπιστο τρόπο.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ       

ΤΟΥ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο