Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Δίγραμμες επιταγές σε όλες τις συναλλαγές»

Εναν απρόσμενο σύμμαχο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής βρήκε χθες στο πρόσωπο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νίκου Γκαργκάνα το οικονομικό επιτελείο....

«Δίγραμμες επιταγές σε όλες τις συναλλαγές»


Εναν απρόσμενο σύμμαχο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής βρήκε χθες στο πρόσωπο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Νίκου Γκαργκάνα το οικονομικό επιτελείο.

Σε μια εποχή που τα φορολογικά έσοδα δοκιμάζονται σκληρά ο κεντρικός τραπεζίτης συμφώνησε χθες στη Βουλή με παλαιότερη πρόταση του πρώην υπουργού Οικονομικών, κ. Αλέκου Παπαδόπουλου την οποία επανέφερε χθες ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κ. Κώστας Αγοραστός για υποχρεωτική διενέργεια των εμπορικών συναλλαγών με δίγραμμες επιταγές. Ο κ. Αγοραστός ρώτησε συγκεκριμένα τον διοικητή εάν η ΤτΕ θα συμφωνούσε με την υποχρεωτική καθιέρωση της δίγραμμης επιταγής στις συναλλαγές από ένα ορισμένο όριο και πάνω για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος και ο κ. Γκαργκάνας απάντησε αβίαστα. «Ναι, συμφωνώ να γίνει υποχρεωτική παντού», ενώ λίγο αργότερο στο περιθώριο της εμφάνισής του στη Βουλή επεσήμανε ότι κάτι τέτοιο ισχύει με επιτυχία εδώ και αρκετά χρόνια στη Γαλλία προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια τόσο στους εκδότες των επιταγών όσο και στη φερεγγυότητα των συναλλαγών. Σχολιάζοντας δεύτερη παρατήρηση του κ. Αγοραστού που αφορούσε την υιοθέτηση της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας για τις απλές τραπεζικές επιταγές η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να εκτοπίσει από την αγορά την ελληνικής επινόησης μεταχρονολογημένη επιταγή ο κ. Γκαργκάνας, αφού σημείωσε ότι στη χώρα μας η επιταγή κατάντησε από μέσο πληρωμών μέσο δανεισμού, παρατήρησε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ρητή πρόβλεψη για άμεση κατάργηση, αλλά έμεσος περιορισμός μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών (SEPA)». Σε κάθε περίπτωση ο κ. Γκαργκάνας επεσήμανε ότι η επιταγή απεδείχθη στη χώρα το πιο ξεπερασμένο και αναποτελεσματικό μέσο, ενώ αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές τάσεις είπε ότι στις περισσότερες χώρες είναι προς κατάργηση.

Κατά τα άλλα ο κ. Γκαργκάνας επανέλαβε ότι το επίπεδο του ανταγωνισμού στον τραπεζικό κλάδο δεν είναι το επιθυμητό στη χώρα μας, καθώς επίσης και τις συστάσεις προς τα νοικοκυριά να αποφεύγουν τον υψηλό δανεισμό, ιδιαίτερα μέσα από πιστωτικές κάρτες. «Δεν ανησυχώ για τις τράπεζες, αλλά κυρίως για τα νοικοκυριά τα οποία δεν έχουν καμιά γνώση διαχείρισης των κινδύνων και σε μια περίδο κρίσης όσοι δανείσθηκαν υπερβολικά θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκαργκάνας επαναλαμβάνοντας επίσης την αποστροφή του ότι: «Οι πιστωτικές κάρτες αποτελούν τη χειρότερη μορφή δανεισμού».
Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο