Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Το έργο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Siemens αποτελεί πολύτιμο κοινοβουλευτικό κεκτημένο, το οποίο η Βουλή κατά την παρούσα Περίοδο οφείλει να αξιοποιήσει»

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το έργο της Διακομματικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη Siemens αποτελεί πολύτιμο κοινοβουλευτικό κεκτημένο, το οποίο η Βουλή κατά την παρούσα Περίοδο οφείλει να αξιοποιήσει», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Σήφη Βαλυράκη, διατελέσαντα Πρόεδρο της Διακομματικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που είχε διερευνήσει την υπόθεση της Siemens.

Η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε: «Το πόρισμα της Επιτροπής ότι αποτιμάται –και εξ όσων αντελήφθην με τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς– η ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από το σκάνδαλο της Siemens στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, δημιουργεί υποχρέωση να υπάρξει ενεργός και αποτελεσματική διεκδίκηση όχι μόνο της λογοδοσίας, όχι μόνο της απόδοσης Δικαιοσύνης, αλλά και της ανάκτησης της ζημίας, της αποκατάστασης της ζημίας του Ελληνικού Δημοσίου και της ανάκτησης εκείνων των ποσών, τα οποία οφείλει η εταιρεία-διαφθορέας να καταβάλει, αλλά οφείλουν και οι ωφεληθέντες να επιστρέψουν, οφείλει τέλος το Δημόσιο να αναζητήσει και να διεκδικήσει».

Η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε, μάλιστα, ότι «την ώρα που πραγματικά στενάζει ο λαός υπό το άχθος του χρέους, υπάρχουν ποσά τα οποία και σχετίζονται με τη δημιουργία του χρέους, αλλά και η διεκδίκησή τους θα συντείνει και θα συμβάλει στην απομείωση αυτών των υποχρεώσεων».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου δέχθηκε τον κ. Βαλυράκη στο γραφείο της κατόπιν σχετικού αιτήματός του, που είχε διατυπώσει στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Βουλής, με την οποία ζητεί να συνεχισθεί η διερεύνηση και η διαλεύκανση του σκανδάλου της Siemens.
  
Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Είχα μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνάντηση με τον κ. Σήφη Βαλυράκη που έχει διατελέσει Πρόεδρος της Διακομματικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο της Siemens.

Είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ ενδελεχώς για τα ζητήματα που ανέδειξε η Επιτροπή αυτή, για τις διαστάσεις του σκανδάλου που διερευνήθηκαν και διαλευκάνθηκαν μέσα από τις εργασίες της Επιτροπής.

Και, βέβαια, είχα την ευκαιρία να επιβεβαιώσω, μέσα από αυτή την ουσιαστική συζήτηση, ότι το έργο της Διακομματικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη Siemens αποτελεί πολύτιμο κοινοβουλευτικό κεκτημένο, το οποίο η Βουλή κατά την παρούσα Περίοδο οφείλει να αξιοποιήσει.

Το πόρισμα της Επιτροπής, με ομόφωνα συμπεράσματα και ως προς τα πραγματικά περιστατικά, αλλά και ως προς πλείστες πορισματικές αναφορές, καταδεικνύει ότι η υπόθεση Siemens αποτελεί το πιο κραυγαλέο, διαχρονικό και ειδεχθές πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο, απέναντι στο οποίο η απάντηση και της Βουλής και της Πολιτικής Ηγεσίας και της Κοινωνίας πρέπει να είναι αποφασιστική.

Το πόρισμα της Επιτροπής ότι αποτιμάται -και εξ όσων αντελήφθην με τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς- η ζημία του Ελληνικού Δημοσίου από το σκάνδαλο της Siemens στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, δημιουργεί υποχρέωση να υπάρξει ενεργός και αποτελεσματική διεκδίκηση όχι μόνο της λογοδοσίας, όχι μόνο της απόδοσης Δικαιοσύνης, αλλά και της ανάκτησης της ζημίας, της αποκατάστασης της ζημίας του Ελληνικού Δημοσίου και της ανάκτησης εκείνων των ποσών, τα οποία οφείλει η εταιρεία-διαφθορέας να καταβάλει, αλλά οφείλουν και οι ωφεληθέντες να επιστρέψουν, οφείλει τέλος το Δημόσιο να αναζητήσει και να διεκδικήσει.

Είναι δέσμευση δική μου, ως Προέδρου της Βουλής, αλλά θέλω να πιστεύω συνολικά του Κοινοβουλίου και των μελών του, γι’ αυτή την Περίοδο, ότι το σκάνδαλο της Siemens δεν θα συγκαλυφθεί, ότι οι απόπειρες συγκάλυψης που έχουν καταγραφεί και αποτιμηθεί δεν θα ευδοκιμήσουν στο τέλος, αλλά αντίθετα θα λάμψει η αλήθεια και θα αποδοθούν εκείνα που πρέπει να αποδοθούν και σε επίπεδο Δικαιοσύνης, αλλά και σε επίπεδο ανάκτησης των υπεξαιρεθέντων ποσών, των ποσών που συνιστούν προϊόντα εγκλήματος -και ανάκτησης τελικά- και της Αξιοπρέπειας του Ελληνικού Δημοσίου, που επιχείρησε και πέτυχε να διαφθείρει η εταιρεία αυτή, μέσα από συμβάσεις και συναλλαγές διαφθοράς με πολιτικά στελέχη.

Ευχαριστώ, λοιπόν, ιδιαιτέρως τον κ. Βαλυράκη, που πήρε την πρωτοβουλία να μας υπομνήσει αυτό που βέβαια ποτέ δεν ξεχάσαμε, αλλά και πήρε την πρωτοβουλία επίσης να θέσει τον εαυτό του στη διάθεση του Κοινοβουλίου και την εμπειρία, την οποία αποκόμισε ως Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, στη διάθεση της παρούσας Κοινοβουλευτικής Περιόδου».
  
Ο κ. Σήφης Βαλυράκης δήλωσε:

«Κυρία Πρόεδρε, καταρχήν να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία σας και την καλή κουβέντα. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το ότι παίρνετε θεσμική πρωτοβουλία να συνεχισθεί η διερεύνηση και να εκκαθαριστεί, στο μέτρο του δυνατού βέβαια, το σκάνδαλο αυτό, που από τη μια μεριά είναι ένα πρωτοφανές, μοναδικό ιστορικά ευρωπαϊκό σκάνδαλο και, βεβαίως, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την εθνική του διάσταση, είναι  εξαιρετικά επαχθές και μάλιστα σε συνδυασμό με τις συνθήκες που σήμερα αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι η προτεραιότητα που δίνετε για την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς γενικότερα, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο της Siemens, θα δώσει θετικό πρόσημο στην προσπάθεια που κάνει η χώρα για να βγει από την κρίση.

Σε αυτή την προσπάθεια, κυρία Πρόεδρε, θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν, ό,τι μου περνά από το χέρι, για να βοηθήσω για τη διαλεύκανση του σκανδάλου της Siemens και την πλήρη διαφάνεια, τη θεσμική διαφάνεια ευρύτερα».
  
Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ανταπάντησε:

«Σας ευχαριστώ κι εγώ και ιδίως γι’ αυτή την υπόμνηση, ότι την ώρα που πραγματικά στενάζει ο λαός υπό το άχθος του χρέους, υπάρχουν ποσά τα οποία και σχετίζονται με τη δημιουργία του χρέους, αλλά και η διεκδίκησή τους θα συντείνει και θα συμβάλει στην απομείωση αυτών των υποχρεώσεων».

«Έχετε απόλυτο δίκιο», είπε ο κ. Βαλυράκης, «και σε ό,τι αφορά τα αριθμητικά μέρη του προβλήματος, αλλά βεβαίως επίσης και το ηθικό μέρος. Νομίζω, η ηθική ζημιά και η αξιοπρέπεια της χώρας μας θα πρέπει να αποκατασταθούν».
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο