Ειδήσεις Τεχνολογία

Τάσεις και προοπτικές των κλάδων υψηλής τεχνολογίας

Η ταχύτατη εξέλιξη των κλάδων υψηλής τεχνολογίας προσδίδει νέες ευκαιρίες και απότομες αλλαγές στις εταιρικές κατατάξεις. Η νέα τάση που παρατηρείται είναι η έκρηξη των μεγεθών των επιχειρήσεων που έχουν ως αντικείμενό τους, τις υπηρεσίες διαδικτύου, δίνοντάς τους ισχυρή προοπτική για το μέλλον. Παρόλα αυτά, η κυριαρχία των εταιρείων κατασκευής υπολογιστών...

Τάσεις και προοπτικές των κλάδων υψηλής τεχνολογίας

Η ταχύτατη εξέλιξη των κλάδων υψηλής τεχνολογίας προσδίδει νέες ευκαιρίες και απότομες αλλαγές στις εταιρικές κατατάξεις. Η νέα τάση που παρατηρείται είναι η έκρηξη των μεγεθών των επιχειρήσεων που έχουν ως αντικείμενό τους, τις υπηρεσίες διαδικτύου, δίνοντάς τους ισχυρή προοπτική για το μέλλον. Παρόλα αυτά, η κυριαρχία των εταιρείων κατασκευής υπολογιστών συνεχίζεται.

Μόνο για το 2006, η μεγέθυνση των εσόδων για το γίγαντα της Google ανέρχεται στο 88%, κατατάσσοντας την εταιρεία στην 2η θέση μεταξύ 100 εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

   

Βέβαια τα απόλυτα μεγέθη των εσόδων για τις εν λόγω εταιρείες είναι ακόμη σε εμβρυακά μεγέθη εν συγκρίσει με εταιρείες κατασκευής υπολογιστών και περιφερειακών συσκευών. Ενδεικτικά, τα έσοδα της Google ανέρχονται στο 8% των εσόδων της Ηewlett-Packard, που κατέχει την πρωτιά στη λίστα με τα έσοδα των τεχνολογικά πιο προηγμένων εταιρειών παγκοσμίως σύμφωνα με τα στοιχεία του περιοδικού Newsweek.

Δεύτερη στον απόλυτο αριθμό των εσόδων είναι η Verizon Communications, αμερικάνικη εταιρεία από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, με έσοδα που 80 δισεκατομμύρια δολάρια και κέρδη ύψους 7,3 δισ. δολαρίων. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Dell Computers με έσοδα 56,73 δισ. δολαρίων, η Ιαπωνική Toshiba με έσοδα 56,55 δισ. δολάρια και η ΑΤ&Τ με σχεδόν $50 δισ. έσοδα.

Στη σχετική λίστα, η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών διαδικτύου στον κόσμο, Google, κατέχει την 40η θέση, ενώ η Yahoo την 47η.

Η Microsoft, η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως στην κατασκευή λογισμικού, έχει έσοδα που δε ξεπερνούν το 50% των εσόδων της Hewlett-Packard.

Στην πρώτη θέση της κατάταξης σχετικά με την ανάπτυξη των εσόδων βρίσκεται η High Tech Computer από την Ταιβάν που δραστηριοποιείται στην κατασκευή υπολογιστών. Τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 102%! σε ετήσια βάση για το 2006, ενώ είναι πρώτη και στην κατάταξη σχετικά με την απόδοση που αποκομίζουν οι μέτοχοι.

Το σημαντικό είναι, επίσης, πως στις 100 καλύτερες εταιρείες στους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβάνεται και η Cosmote. Η εταιρεία βρίσκεται στην 80η θέση της συνολικής κατάταξης, ενώ με βάση τα έσοδα βρίσκεται στην 73η θέση. Η καλύτερή της επίδοση είναι στην απόδοση των μετόχων που καταλαμβάνει στην 65η θέση.

www.kathimerini.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο