Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Νέοι κανονισμοί για τους δείκτες αναφοράς

Οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι δείκτες, όπως οιη LIBOR και η EURIBOR, που επιτρέπουν την παρακολούθηση της αγοράς, μπορούν να χειραγωγηθούν. Έτσι, η επιτροπή Οικονομικών του ΕΚ, ψηφίζει στις 31 Μαρτίου νέους κανόνες για τη "διασφάλιση της πλήρους διαφάνειας για τους χρήστες όλων των δεικτών στην ΕΕ", μας δήλωσε η εισηγήτρια, Cora van Nieuwenhuizen (Φιλελεύθεροι, Ολλανδία). Η ψηφοφορία αναμεταδίδεται ζωντανά την Τρίτη, 31 Μαρτίου στις 11.30 (ώρα Ελλάδος).


Τι είναι οι δείκτες αναφοράς;

Οι δείκτες αναφοράς είναι τα κριτήρια που μετρούν επιδόσεις την απόδοση από κάτι - όπως για παράδειγμα την πορεία των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά του Λονδίνου (LIBOR) ή την ευρωζώνη (EURIBOR)- των τιμών εμπορευμάτων όπως ο χρυσός ή το αργό πετρέλαιο, ή και των συναλλαγμάτων (ευρώ έναντι δολαρίου ή λίρα Αγγλίας έναντι δολαρίου). Χρησιμοποιούνται συχνά ως αξίες αναφοράς σε εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες, για παράδειγμα το επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου μπορεί να προσδιοριστεί ως λόγος του EURIBOR.


Χειραγώγηση των δεικτών αναφοράς

Για να εξυπηρετούν οι δείκτες τον σκοπό τους πρέπει να είναι αξιόπιστοι και ουδέτεροι. Ωστόσο, στην πραγματικότητα οι τιμές τους καθορίζονται συχνά από τις ενέργειες λίγων, μεγάλων παραγόντων της αγοράς.


Την περίοδο 2012-2013, οι αρχές της ΕΕ και των ΗΠΑ, διεξήγαγαν έρευνες για τη χειραγώγηση των LIBOR και EURIBOR και, το Δεκέμβριο του 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 1,7 δισεκατομμυρίων, σε 8 τράπεζες για τη συμμετοχή τους σε παράνομα καρτέλ που είχαν στόχο να επηρεάσουν τους δύο δείκτες. Το 2014 επιβλήθηκε πρόστιμο για παρόμοια αδικήματα και σε άλλες τράπεζες.


Νέοι κανόνες

Η έκθεση του ΕΚ, έχει στόχο να κάνει σαφή τον διαχωρισμό ανάμεσα στους συστημικά σημαντικούς και λιγότερο σημαντικούς δείκτες μεταξύ άλλων για να περιορίσει το διοικητικό βάρος στους διαχειριστές των μικρότερων δεικτών.


Οι κρίσιμοι δείκτες αναφοράς που αντικατοπτρίζουν σημαντικές συναλλαγές, πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες που καθορίζει η Διεθνής Οργάνωση Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO) για το πώς καθορίζονται, υπολογίζονται και παρακολουθούνται. Θα τους εποπτεύει σώμα ελεγκτών υπό την προεδρία της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ), που θα συμπεριλαμβάνει και τις εθνικές εποπτικές αρχές, μας εξήγησε η κα Van Nieuwenhuizen.


Σημειώνεται ότι ήδη από το 2013 το ΕΚ έχει υιοθετήσει αυστηρότερες κυρώσεις για κάθε χειραγώγηση των αγορών χρηματοπιστωτικών προϊόντων.


Ετικέτες για αναζήτηση δείκτες επιτόκιο ΕΕ τράπεζες πρόστιμο


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο