Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Η λίστα με τα μέτρα των 3.7 δις που προτείνει η κυβέρνηση

Σε μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στηρίζεται η λίστα της κυβέρνησης που προσδοκά σε έσοδα της τάξης των 3,7 δισ ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η λίστα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

- 725 εκατ. ευρώ από τους ελέγχους καταθέσεων εξωτερικού

- 350 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση απάτης στον ΦΠΑ

- 350 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες

- 600 εκατ. ευρώ από τις νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών

- 300 εκατ. ευρώ από αλλαγές στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

- 270 εκατ. ευρώ από την λοταρία αποδείξεων κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας

- 250 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού

- 225 εκατ. ευρώ από την ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης δημοσίων εσόδων

- 200 εκατ. ευρώ από μέτρα για το ηλεκτρονικό στοίχημα

Επίσης, η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στις προβλέψεις της και το ότι θα αναβληθεί η επιβολή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, μέτρο που κοστίζει 326 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, θα επαναφερθεί η 13η σύνταξη για συνταξιούχους κάτω από το όριο της φτώχειας, που κοστίζει 600 εκατ. ευρώ, ενώ θα διατηρηθούν τα σημερινά κριτήρια για το ΕΚΑΣ, μέτρο που κοστίζει 82 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτών το υπουργείο Οικονομικών «κούρεψε» τον φετινό στόχο για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Πλέον εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν 1,5 δις ευρώ το 2015, από 2,2 δισ ευρώ που προβλέπονταν έως τώρα. Στις προτάσεις για ιδιωτικοποιήσεις περιλαμβάνεται ο ΟΛΠ, ο ΟΔΙΕ και τα Περιφερειακά Αεροδρόμια.

Σε ό,τι αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα αυτό αναμένεται να φτάσει στο 1,5% του ΑΕΠ φέτος εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα που θα αποδώσουν 3,7 δισ. ευρώ. Η ανάπτυξη αναμένεται στο 1,4% από 2,9% για το 2015, ενώ την επόμενη χρονιά εκτιμάται ότι η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό 2,9%. Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 23,4% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 22,6%, ενώ το 2014 θα υποχωρήσει στο 21,1%. Επίσης, ο πληθωρισμός θα παραμένει σε αρνητικά επίπεδα και το 2015, στο -0,5% και θα επιστρέψει σε θετικό επίπεδο το 2016, στο 0,6%.

Σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση προτείνει:

1. Ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.
2. Μπλοκάρισμα στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που υπονομεύουν τη σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
3. Εκσυγχρονισμό του κώδικα είσπραξης εσόδων και εξάλειψη των εξαιρέσεων.
4. Προώθηση συστήματος που θα ακυρώσει τις καθυστερήσεις τις πληρωμές από το κράτος στους φορολογούμενους και αντίστροφα (συμψηφισμοί).
5. Εφαρμογή ενός νόμου για τον προϋπολογισμό που βελτιώνει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
6. Προώθηση εξωδικαστικών συμβιβασμών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
7. Προώθηση νέου κώδικα ποινικής δικονομίας που θα προωθεί καλύτερη εξειδίκευση των δικαστηρίων και προώθηση συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής για να επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης.
8. Βελτίωση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ

Επίσης, εξετάζονται μέτρα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια διοίκηση, το πτωχευτικό δίκαιο, τα επαγγέλματα και τις αγορές υπηρεσιών, καθώς και τον εξορθολογισμό των αμοιβών στο δημόσιο τομέα.

Πέραν αυτών, η κυβέρνηση προτείνει και τη δημιουργία ενός επενδυτικού προγράμματος, μέσω της δημιουργίας «κακής τράπεζας» σε συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, χρησιμοποιώντας τα 10,9 δις ευρώ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF). Παράλληλα προβλέπει εξωδικαστική διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (κόκκινα δάνεια).

Για το χρέος

Η κυβέρνηση προτείνει αναμόρφωση του ελληνικού χρέους, μέσω ενός «μενού» από ανταλλαγές ομολόγων (swaps), τα οποία θα περιλαμβάνουν ρήτρα ανάπτυξης, που θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με το ονομαστικό ΑΕΠ (ανάλογα με την ανάπτυξη).

Πηγή Capital - Πρώτο Θέμα - Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο