Ειδήσεις Απόψεις

Βεβαιώσεις αποδοχών: Άγνωστοι αι βουλαί του υπ. Οικονομικών

New Page 1

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN


Στις 18 Μαρτίου 2015, με αφορμή ένα δελτίο τύπου της Γ.Γ.Δ.Ε. σχετικά με τις βεβαιώσεις αποδοχών, είχαμε συντάξει ένα μικρό άρθρο με τίτλο «Δεν ανοίξαμε, δεν είμαστε έτοιμοι, ξέρουμε ότι θα αργήσετε αλλά σας περιμένουμε...». Το απόγευμα της ίδιας μέρας δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β' 373/18-03-2015) η εγκύκλιος ΠΟΛ. 1051/19.2.2015 - Τύπος και περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων και της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και υποβολή αυτών με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου για το φορολογικό έτος 2014, με οδηγίες και λοιπές διευκρινίσεις αναφορικά με το θέμα των βεβαιώσεων αποδοχών/συντάξεων και αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στο άρθρο 7 της ανωτέρω απόφασης αναφέρονται τα ακόλουθα:

Άρθρο 7 - Ημερομηνία υποβολής

1. Για το φορολογικό έτος 2014 ως καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής ορίζεται η 31 Μαρτίου 2015.
2. Ως ημερομηνία υποβολής, κατά την ηλεκτρονική υποβολή, θεωρείται η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχούς καταχώρησης αυτών στο σύστημα υποβολής των σχετικών βεβαιώσεων του TAXISnet με αυτόματη απόδοση στον αποστολέα - υπόχρεο μοναδικού αριθμού καταχώρησης.

Συνεπώς, βάσει της ανωτέρω απόφασης η καταληκτική ημερομηνία για την εμπρόθεσμη υποβολή των βεβαιώσεων αυτών είναι η 31η Μαρτίου 2015. Στο δελτίο τύπου της Γ.Γ.Δ.Ε. που μνημονεύσαμε ανωτέρω, μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα ακόλουθα:

Λόγω της μη έγκαιρης ενημέρωσης (εν αναμονή της δημοσίευσης στο ΦΕΚ της ως άνω απόφασης) των αρμόδιων φορέων και επιχειρήσεων που είναι υπόχρεοι για την ηλεκτρονική αποστολή του ανωτέρω αρχείου βεβαιώσεων και προκειμένου τα παραπάνω πρόσωπα να είναι πλήρως προετοιμασμένα για την ηλεκτρονική υποβολή του αρχείου βεβαιώσεων φορολογικού έτους 2014 (ενόψει και της πληθώρας των αλλαγών που έφερε ο ν.4172/2013), ανακοινώνεται ότι η σχετική εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των ως άνω βεβαιώσεων θα παραμείνει ανοιχτή και μετά την 31η Μαρτίου του 2015 και μέχρι την τελική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων φορολογικού έτους 2014 ή την ενδεχόμενη νόμιμη παράτασή τους.

Από το παραπάνω δελτίο τύπου προκύπτει ότι, το σύστημα θα παραμείνει ανοιχτό για την υποβολή του αρχείου των βεβαιώσεων αυτών, αλλά δεν αναφέρεται πουθενά αν η υποβολή αυτή θα θεωρείται εμπρόθεσμη ή όχι. Δηλαδή, ένα δελτίο τύπου αντί να ξεκαθαρίζει τα πράγματα τα περιπλέκει περισσότερο -δεν είναι βέβαια καινοφανές κάτι τέτοιο-, δημιουργώντας τεράστια ανασφάλεια σε όλους εμάς.

Αν μέσα σε όλη αυτή την «υπέροχη» ατμόσφαιρα προσθέσουμε και την δικαιολογημένη καθυστέρηση1 των εταιρειών λογισμικού που κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή τρέχουν να αναβαθμίσουν τις εφαρμογές τους, τότε αντιλαμβάνεται και ο πιο αδαής με τα φορολογικά δρώμενα ότι οι συνάδελφοι ανά την Ελλάδα βρίσκονται σε αδιέξοδο. Να σημειώσουμε εδώ ότι, ασκήσαμε έντονη κριτική και για το υπόλοιπο περιεχόμενο του ανωτέρω δελτίου τύπου, αφού αν μετουσιωθούν σε πράξη όσα αναφέρονται σ΄αυτό, τότε θα οδηγηθούμε σε ένα τεράστιο χάος αφού ο καθένας θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει τα αρχεία αυτά μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, δημιουργώντας έτσι ένα κομφούζιο άνευ προηγουμένου.

Προκειμένου να αποσυμπιεστεί η κατάσταση και να ομαλοποιηθεί η υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών, πρέπει κατά την άποψή μας να καθοριστεί άμεσα από το υπ. Οικ. μία νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αρχείων που αφορούν στις βεβαιώσεις αυτές, έτσι ώστε μπορέσουμε με ηρεμία και νηφαλιότητα να φέρουμε εις πέρας κι αυτή την υποχρέωση. Θεωρούμε ότι ένα περιθώριο ενός μηνός (σ.σ. μέχρι τέλος Απριλίου 2015) είναι ικανό προκειμένου να υποβληθούν ορθά τα αρχεία αυτά, έτσι ώστε όταν ανοίξει το σύστημα του taxis για τις δηλώσεις Ε1 να έχουν αναρτηθεί τα σχετικά ποσά. Μέσα στο διάστημα αυτό θα έχουν ολοκληρωθεί και οι αναβαθμίσεις του λογισμικού των εταιρειών πληροφορικής και μηχανογράφησης της χώρας, οπότε θα μπορούν απρόσκοπτα να υποβληθούν τα αρχεία αυτά χωρίς χρονοτριβές.

Αν δεν δοθεί επίσημη παράταση στην υποβολή του αρχείου των βεβαιώσεων, τότε πολλοί συνάδελφοι θα βρεθούν σε αδιέξοδο, μη μπορώντας να ολοκληρώσουν μέχρι αύριο μία ακόμη φορολογική υποχρέωση απέναντι στο υπ. Οικ., γεγονός που θα τους εκθέσει ανεπανόρθωτα στους πελάτες τους. Γιατί, δεν μπορούμε να βασιστούμε σε ένα δελτίο τύπου που δεν ξεκαθαρίζει αν η υποβολή των αρχείων μετά την 31η Μαρτίου 2015 θεωρείται εμπρόθεσμη ή όχι. Συνεπώς, επειδή δεν μπορούμε να βρούμε τη λύση σ' αυτό το πρόβλημα που μας ταλανίζει αυτή τη στιγμή μαδώντας μαργαρίτες, πρέπει άμεσα να έχουμε την παρέμβαση του υπ. Οικ.

Μάλιστα, προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοιες άτοπες θέσεις και στο μέλλον από πλευράς των υπευθύνων καλό θα είναι να θυμόμαστε όλοι -μηδενός εξαιρουμένου- την περίφημη φράση του Ιησού, «μηκέτι αμάρτανε» που εσχάτως ήρθε και πάλι στο προσκήνιο λόγω της δίκης του πρώην υπουργού κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Λάθη ή παραλείψεις κάνουμε όλοι μας, όμως δυστυχώς τα δικά μας λάθη μετουσιώνονται σε πρόστιμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τα λάθη της απέναντι όχθης όμως;

Εν κατακλείδι και για να προλάβουμε κάποιους συναδέλφους ή μη που ίσως βγάλουν βιαστικά συμπεράσματα, να τονίσουμε ότι όλα τα ανωτέρω δεν είναι μομφή προς την ηγεσία του υπ. Οικ. ή τους ιθύνοντες, ούτε αποτελούν μέρος κακοπροαίρετης κριτικής που ειρήσθω εν παρόδω πάντα αποκηρύσσουμε. Όλα είναι καλοπροαίρετα γιατί θεωρούμε ότι μέσω της γόνιμης ανταλλαγής απόψεων ή θέσεων αλλά και της ανάδειξης των προβλημάτων, εντοπίζονται λάθη ή αβλεψίες που έχουν αντίκτυπο σε χιλιάδες συναδέλφους.

Καλή δύναμη.

 

______________________

[1] Όπως αναφέραμε η απόφαση δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. το απόγευμα της 18ης Μαρτίου και το χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος Μαρτίου είναι πολύ μικρό προκειμένου να ετοιμαστούν και να δοκιμαστούν οι νέες εκδόσεις των εκάστοτε προγραμμάτων που διαθέτουν οι εταιρείες λογισμικού.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο