Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Φορολογία: Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση των κληροδοσιών προς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον φόρο κληρονομίας που επιβάλλει σε κληροδοσίες προς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ ή κράτος του ΕΟΧ.

Η ελληνική νομοθεσία αντιμετωπίζει ευνοϊκότερα τις κληροδοσίες υπέρ ορισμένων μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων εγκατεστημένων στην Ελλάδα σε σχέση με εκείνες προς παρόμοια νομικά πρόσωπα που είναι εγκατεστημένα σε άλλα κράτη της ΕΕ ή του ΕΟΧ. Προβλέπεται αυτομάτως προνομιακός φορολογικός συντελεστής 0,5% για ορισμένα ελληνικά μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα, ενώ παρόμοια μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα εγκατεστημένα σε άλλα κράτη της ΕΕ ή του ΕΟΧ μπορούν να υπαχθούν στον προνομιακό φορολογικό συντελεστή στην Ελλάδα μόνον εάν οι κληροδοσίες υπέρ ελληνικών μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων έχουν επίσης πρόσβαση σε προνομιακή φορολογική μεταχείριση στο εν λόγω άλλο κράτος της ΕΕ/του ΕΟΧ. Εάν δεν πληρούται αυτός ο όρος της αμοιβαιότητας, ο εφαρμοστέος φορολογικός συντελεστής κυμαίνεται μεταξύ 20-40%, ανάλογα με τη φορολογητέα αξία της περιουσίας.

Ως εκ τούτου, η Ελλάδα φορολογεί βαρύτερα τις κληροδοσίες, όταν ο δικαιούχος είναι συγκρίσιμο μη κερδοσκοπικό νομικό πρόσωπο εγκατεστημένο σε άλλο κράτος της ΕΕ ή του ΕΟΧ, το οποίο δεν παρέχει αμοιβαία προνομιακή φορολογική μεταχείριση στους ελληνικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Κατά συνέπεια, η νομοθεσία αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αξίας της περιουσίας που κληροδοτείται στα εν λόγω αλλοδαπά μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα. Αυτή η μείωση της αξίας της κληρονομίας συνεπάγεται περιορισμό στην ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί και αντιβαίνει στο άρθρο 63 της ΣΛΕΕ και στο άρθρο 40 της συμφωνίας ΕΟΧ.

Η Επιτροπή απέστειλε αίτημα υπό μορφή αιτιολογημένης γνώμης στην Ελλάδα στις 20 Νοεμβρίου 2013 (MEMO/13/1005), με το οποίο ζητείται από την Ελλάδα να τροποποιήσει τη νομοθεσία της. Επειδή η εθνική νομοθεσία δεν τροποποιήθηκε, η υπόθεση παραπέμπεται τώρα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο