Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Καλοκαιρινή ώρα: όσα πρέπει να ξέρεις για να κάνεις πιο εύκολη τη ζωή σου

Mετάβαση στη θερινή ώρα

Η Ευρώπη αλλάζει σήμερα ώρα, όμως ποιά είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της μετάβασης στη θερινή ώρα; Το συζήτησαν ευρωβουλευτές και ειδικοί, την Τετάρτη 24 Μαρτίου, στο ΕΚ. " Πρέπει να ανανεώσουμε την ισχύουσα οδηγία για τη θερινή ώρα . Μία ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιταχύνει το όλο θέμα¨, σημειώνει ο Πάβελ Σβόμποντα (ΕΛΚ, Τσεχία), πρόεδρος της επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του ΕΚ.


Για τη μετάβαση στη θερινή ώρα, μετακινούμε τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα μπροστά. Έτσι έχουμε περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας για τις δραστηριότητές μας αλλά και πιο ηλιόλουστα απογεύματα.


Ποιά είναι η ευρωπαϊκή συμφωνία;

Σαν ιδέα συχνά πιστώνεται στον Βενιαμίν Φραγκλίνο αλλά μάλλον ήταν η Γερμανία και η Αυστροουγγαρία, που πρώτες, πριν από σχεδόν 100 χρόνια χρησιμοποίησαν την θερινή ώρα για να εξοικονομήσουν καύσιμα για τον πόλεμο. Ακολούθησαν άλλες χώρες και η πρακτική επανήλθε και εγκαταλείφθηκε αρκετές φορές μέχρι που τα περισσότερα μέλη της τότε ΕΟΚ, υιοθέτησαν την θερινή ώρα τη δεκαετία του 1970 ως συνέπεια των πετρελαϊκών κρίσεων.


Περισσότερες ειδήσεις από το ΕΚ εδώ


Ωστόσο, κάθε χώρα είχε τη δική της ημερομηνία μετάβασης στη θερινή και τη χειμερινή ώρα δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα στο τομέα των μεταφορών, εξαιτίας των διαφορετικών ημερών έναρξης και λήξης της θερινής περιόδου σε κάθε χώρα. Έτσι, έπειτα από σειρά οδηγιών που υιοθετήθηκαν από τις κυβερνήσεις την περίοδο 1980-1994, αποφασίστηκε ότι η θερινή ώρα θα ξεκινάει πανευρωπαϊκά την Τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και θα τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.


Είναι παγκόσμια πρακτική;

Ναι είναι, όμως άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, αλλάζουν τα ρολόγια τους , όπως για παράδειγμα η Ρωσία, η Κίνα και η Ιαπωνία και άλλες όχι και όχι ενώ δεν τα αλλάζουν όλες την ίδια στιγμή ενώ σε ορισμένες χώρες όπως η Βραζιλία ή η Αυστραλία δεν υπάρχει καν εσωτερική εναρμόνιση και άλλες περιοχές αλλάζουν ενώ άλλες δεν αλλάζουν ώρα.


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο