Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Ηλεκτρονικές» κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο

AΣΦΥΚΤΙΚΟΤΕΡΟΣ καθίσταται ο κλοιός γύρω από τους οφειλέτες του Δημοσίου στο πλαίσιο της προσπάθειας είσπραξης των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο, το ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ. Από το «σαφάρι» δεν γλιτώνουν ούτε οι μικροοφειλέτες, οι οποίοι απειλούνται με κατασχέσεις μισθών και συντάξεων....

«Ηλεκτρονικές» κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο


AΣΦΥΚΤΙΚΟΤΕΡΟΣ καθίσταται ο κλοιός γύρω από τους οφειλέτες του Δημοσίου στο πλαίσιο της προσπάθειας είσπραξης των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο, το ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ. Από το «σαφάρι» δεν γλιτώνουν ούτε οι μικροοφειλέτες, οι οποίοι απειλούνται με κατασχέσεις μισθών και συντάξεων.

Ενδεικτικό είναι ότι με απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προβλέπεται ότι η ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών για τους οφειλέτες και τις κατασχέσεις συντάξεων του Δημοσίου (ΔΟΥ, ΓΓΠΣ, Δημόσιο) θα γίνεται ηλεκτρονικά, προκειμένου να εφαρμόζεται αποτελεσματικότερα το μέτρο.

Η κινητοποίηση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, στην παρούσα φάση είναι επιβεβλημένη, μετά την καθίζηση των δημοσίων εσόδων το Μάρτιο, που μειώθηκαν κατά 4,2%, ενώ στο πρώτο τρίμηνο παρουσιάζουν ρυθμό αύξησης 3,7%, με το στόχο του Προϋπολογισμού στο 6,2%.

Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο, ότι από το «οπλοστάσιο του υπουργείου Οικονομικών, για την είσπραξη των ληξιπροθέσμων χρεών, τα δικαστήρια αφαίρεσαν το έσχατο μέτρο εξαναγκασμού, την προσωποκράτηση.

Αναλυτικότερα στην απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας, αναφέρεται ότι «Οι καταστάσεις που περιλαμβάνουν ποσά από κατασχέσεις εις χείρας τρίτων που έχουν επιβληθεί από τις ΔΟΥ, σε βάρος συνταξιούχων, θα προωθούνται πλέον στις ΔΟΥ ηλεκτρονικά από την ΓΓΠΣ για τις μηχανογραφημένες ΔΟΥ και χειρόγραφα/ταχυδρομικά για τις μη μηχανογραφημένες ΔΥΟ».

Κατάσχεση μισθών

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών αναβίωσε προ διετίας την ισχύ μιας διάταξης του 1974, και με εγκύκλιό του έδωσε εντολή στις εφορίες να προβαίνουν σε κατασχέσεις μισθών και συντάξεων των οφειλετών που δεν αποπληρώνουν ή δεν ρυθμίζουν την εξόφληση των χρεών τους.

Με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, οι εφορίες έχουν δικαίωμα να κατάσχουν μέχρι και το 25% του εισοδήματος του οφειλέτη από μισθούς ή συντάξεις, με την προϋπόθεση όμως το συνολικό εισόδημα του φορολογουμένου να ξεπερνά τα 600 ευρώ το μήνα και τα χρέη του να είναι πάνω από 300 ευρώ.

Η παρακράτηση των οφειλών γίνεται στην πηγή, δηλαδή στον εργοδότη, στην υπηρεσία μισθών και συντάξεων, κ.λπ. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο φτάνουν στους 600.000, ενώ το ποσό που θεωρείται δυνητικά εισπράξιμο ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα

Τα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι εφορίες εναντίον των οφειλετών αλλά και των συνυποχρέων προσώπων είναι:

1. Η έναρξη διαδικασιών κατασχέσεων κινητής και ακίνητης περιουσίας.

2. Η προσωποκράτηση, όταν το χρέος υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

3. Φυλάκιση τεσσάρων τουλάχιστον μηνών όταν το συνολικό χρέος, υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ.

4. Φυλάκιση έξι τουλάχιστον μηνών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ.

5. Φυλάκιση τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος, υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ.

Ομως, με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας («Ν» 27/2/2007), με ισχυρή πλειοψηφία (24-3), έκρινε αντισυνταγματική τη φυλάκιση για χρέη προς το Δημόσιο, όπως άλλωστε ομόφωνα έκρινε και το 2003, ως αντισυνταγματική την προσωποκράτηση για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ΙΚΑ και τα Ν.Δ. Ουσιαστικά το ΣτΕ συνιστά την κατάσχεση της περιουσίας ή άλλων μέτρων, ως μέτρα πίεσης προς τον οφειλέτη και όχι την προσωποκράτηση.
Πηγή Ναυτεμπορική
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο