Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Συμπληρωματική οδηγία του Ο.Α.Ε.Ε. για την ασφάλιση Ορκωτών Ελεγκτών-Λογιστών, που είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών -Λογιστών (Σ.Ο.Ε.Λ.)

Σύμφωνα με την απόφαση ΔΙΑΣΦ/Φ16/2/433277/2015, ορίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 της Υποπαραγράφου ΙΑ.1 του άρθρου πρώτου του ν.4254/2014 (Α'85) οι Ορκωτοί Ελεγκτές -Λογιστές που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών -Λογιστών (Σ.Ο.Ε.Λ.) υπήχθησαν από 01.07.2014 στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. αντί αυτής του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ. Εξαιρούνται από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ και υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ οι Ορκωτοί Ελεγκτές -Λογιστές που έχουν συμπληρώσει την 01.07.2014 είκοσι πέντε (25) έτη ασφάλισης ή έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.


Για παροχές όμως υγειονομικής περίθαλψης, εξακολουθούν να υπάγονται στον Λογαριασμό Υγείας του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών ( ΣΟΕΛ) και τούτο διότι:

α) Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 19 του ν.3232/2004 ο Λογαριασμός Υγείας των Μελών του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών αποτελεί οργανισμό ασφάλισης ασθένειας. β) Σύμφωνα δε, με τον Οργανισμό του Λογαριασμού Υγείας των μελών του Σώματος Ορκωτών -Λογιστών (ΦΕΚ 197, τ.Β', 26-03-1993 ) δικαιούχοι των παροχών του Λογαριασμού είναι τα υπηρετούντα μέλη του Σ.Ο.Λ. (νυν Σ.Ο.Ε.Λ.) ανεξαρτήτως σε ποιο φορέα κύριας ασφάλισης υπάγονται. Με τις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν. 2084/1992 όπως ισχύουν σήμερα παρέχεται στους ασφαλισμένους που ασφαλίστηκαν πρώτη φορά από 01.01.1993 και εφεξής, οι οποίοι έχουν δυο διαφορετικές απασχολήσεις ασφαλιστέες σε δύο διαφορετικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς, η δυνατότητα να επιλέξουν την υποχρεωτική ασφάλισή τους σε ένα φορέα κύριας ασφάλισης, ασθένειας και πρόνοιας.

Οι ως άνω διατάξεις του άρθρου 39 του Ν. 2084/1992 δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε ασφαλισμένους οι οποίοι έχουν μια και μοναδική δραστηριότητα, υπακτέα στην ασφάλιση του οριζόμενου κάθε φορά από το νόμο ασφαλιστικού φορέα. Συνεπώς δεν μπορούν να έχουν εφαρμογή στην περίπτωση των ορκωτών ελεγκτών -λογιστών καθότι τα πρόσωπα αυτά έχουν μια και μοναδική δραστηριότητα, η οποία σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4254/2014 υπάγεται υποχρεωτικά στην κύρια ασφάλιση του ΟΑΕΕ ή του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ και για παροχές υγειονομικής περίθαλψης στο Λογαριασμό Υγείας του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών (ΣΟΕΛ).

Κατόπιν των ανωτέρω «παλαιοί» και «νέοι» ασφαλισμένοι Ορκωτοί Ελεγκτές - Λογιστές που υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ και είναι ασφαλισμένοι στο Λογαριασμό Υγείας των μελών του Σ.Ο.Ε.Λ. έχουν δικαίωμα κατόπιν αιτήσεώς τους να προβούν στην επιλογή φορέα για την καταβολή εισφορών Κλάδου Υγείας.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο