Αποτελέσματα live αναζήτησης

Διπλό καπέλο στα ακίνητα

16 Απρίλιου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Ενα απίστευτο αλαλούμ επικρατεί στο φορολογικό καθεστώς των ακινήτων. Ενάμιση μήνα μετά την δεύτερη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και οι αγοραπωλησίες πρώτης κατοικίας γίνονται με τις νέες τιμές, αλλά με τα παλιά και χαμηλά αφορολόγητα όρια ενώ με λανθασμένες (!) αντικειμενικές αξίες εξακολουθούν να γίνονται οι μεταβιβάσεις των εντός σχεδίου...
Ενα απίστευτο αλαλούμ επικρατεί στο φορολογικό καθεστώς των ακινήτων. Ενάμιση μήνα μετά την δεύτερη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και οι αγοραπωλησίες πρώτης κατοικίας γίνονται με τις νέες τιμές, αλλά με τα παλιά και χαμηλά αφορολόγητα όρια ενώ με λανθασμένες (!) αντικειμενικές αξίες εξακολουθούν να γίνονται οι μεταβιβάσεις των εντός σχεδίου οικοπέδων σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Ειδικά για τα οικόπεδα οι τιμές που λαμβάνει υπόψη της η εφορία δεν είναι μόνο λάθος, αλλά και αυξημένες έως και 53% (!) σε σχέση με τις ορθές τιμές με αποτέλεσμα οι αγοραστές ή όσοι αποκτούν με άλλο τρόπο (γονική παροχή, δωρεά, κληρονομιά) οικόπεδο να πληρώνουν σημαντικά υψηλότερους φόρους προς όφελος του δημοσίου που βάζει περισσότερα χρήματα στα ταμεία του.

Το πρόβλημα αυτό, είχε εντοπισθεί από πέρυσι όταν έγινε η πρώτη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το γνώριζε στη νέα αναπροσαρμογή των τιμών δεν προχώρησε σε καμία απολύτως διόρθωση.

Οι «φουσκωμένες» αντικειμενικές τιμές για τα οικόπεδα, παρατηρούνται σε 26 περιοχές της χώρας (πέρυσι ήταν 13 περιοχές) στις οποίες η τιμή ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο μετά την τελευταία αύξηση υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ. Πρόκειται για περιοχές όπως η Γλυφάδα, η Εκάλη, η Κηφισιά, η Βούλα, η Βουλιαγμένη, το Ψυχικό, το Πόρτο Ράφτη, το Παλαιό Φάληρο, οι Σπέτσες, η Υδρα, η Μύκονος, η Κέρκυρα, η Σαντορίνη.

Το μπέρδεμα
Ο κ. Ιωάννης Ψούνης πολιτικός μηχανικός και «αρχιτέκτονας» του συστήματος των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μας εξηγεί ότι το λάθος έγινε κατά την επέκταση του πίνακα που έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών με τις τιμές οικοπέδων. Οι αρμόδιοι του υπουργείου προσδιόρισαν αυθαίρετα τις αξίες των οικοπέδων για τις τιμές ζώνης άνω των 3.000 ευρώ χωρίς να λάβουν υπόψη τους, τους αλγόριθμους σύμφωνα με τους οποίους είχε καταρτιστεί ο αρχικός πίνακας, ο οποίος έφθανε για τιμή ζώνης μέχρι 3.000 ευρώ. Το λάθος αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αντικειμενικές αξίες των οικοπέδων να αποκλίνουν από τις κανονικές πάνω από 40% φθάνοντας μέχρι και στο 53%. Για παράδειγμα: σε περιοχή που η τιμή ζώνης καθορίστηκε στα 4.000 ευρώ ανά τ.μ. για ένα νεόδμητο διαμέρισμα, η τιμή οικοπέδου σύμφωνα με τον πίνακα του υπουργείου είναι 3.300 ευρώ ανά τ.μ. δηλαδή μόνο 700 ευρώ μικρότερη από την αντικειμενική αξία του διαμερίσματος ενώ κανονικά θα έπρεπε να είναι 2.151 ευρώ.
Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης