Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Διπλό καπέλο στα ακίνητα

Ενα απίστευτο αλαλούμ επικρατεί στο φορολογικό καθεστώς των ακινήτων. Ενάμιση μήνα μετά την δεύτερη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και οι αγοραπωλησίες πρώτης κατοικίας γίνονται με τις νέες τιμές, αλλά με τα παλιά και χαμηλά αφορολόγητα όρια ενώ με λανθασμένες (!) αντικειμενικές αξίες εξακολουθούν να γίνονται οι μεταβιβάσεις των εντός σχεδίου...

Ενα απίστευτο αλαλούμ επικρατεί στο φορολογικό καθεστώς των ακινήτων. Ενάμιση μήνα μετά την δεύτερη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και οι αγοραπωλησίες πρώτης κατοικίας γίνονται με τις νέες τιμές, αλλά με τα παλιά και χαμηλά αφορολόγητα όρια ενώ με λανθασμένες (!) αντικειμενικές αξίες εξακολουθούν να γίνονται οι μεταβιβάσεις των εντός σχεδίου οικοπέδων σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Ειδικά για τα οικόπεδα οι τιμές που λαμβάνει υπόψη της η εφορία δεν είναι μόνο λάθος, αλλά και αυξημένες έως και 53% (!) σε σχέση με τις ορθές τιμές με αποτέλεσμα οι αγοραστές ή όσοι αποκτούν με άλλο τρόπο (γονική παροχή, δωρεά, κληρονομιά) οικόπεδο να πληρώνουν σημαντικά υψηλότερους φόρους προς όφελος του δημοσίου που βάζει περισσότερα χρήματα στα ταμεία του.

Το πρόβλημα αυτό, είχε εντοπισθεί από πέρυσι όταν έγινε η πρώτη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το γνώριζε στη νέα αναπροσαρμογή των τιμών δεν προχώρησε σε καμία απολύτως διόρθωση.

Οι «φουσκωμένες» αντικειμενικές τιμές για τα οικόπεδα, παρατηρούνται σε 26 περιοχές της χώρας (πέρυσι ήταν 13 περιοχές) στις οποίες η τιμή ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο μετά την τελευταία αύξηση υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ. Πρόκειται για περιοχές όπως η Γλυφάδα, η Εκάλη, η Κηφισιά, η Βούλα, η Βουλιαγμένη, το Ψυχικό, το Πόρτο Ράφτη, το Παλαιό Φάληρο, οι Σπέτσες, η Υδρα, η Μύκονος, η Κέρκυρα, η Σαντορίνη.

Το μπέρδεμα
Ο κ. Ιωάννης Ψούνης πολιτικός μηχανικός και «αρχιτέκτονας» του συστήματος των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μας εξηγεί ότι το λάθος έγινε κατά την επέκταση του πίνακα που έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών με τις τιμές οικοπέδων. Οι αρμόδιοι του υπουργείου προσδιόρισαν αυθαίρετα τις αξίες των οικοπέδων για τις τιμές ζώνης άνω των 3.000 ευρώ χωρίς να λάβουν υπόψη τους, τους αλγόριθμους σύμφωνα με τους οποίους είχε καταρτιστεί ο αρχικός πίνακας, ο οποίος έφθανε για τιμή ζώνης μέχρι 3.000 ευρώ. Το λάθος αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αντικειμενικές αξίες των οικοπέδων να αποκλίνουν από τις κανονικές πάνω από 40% φθάνοντας μέχρι και στο 53%. Για παράδειγμα: σε περιοχή που η τιμή ζώνης καθορίστηκε στα 4.000 ευρώ ανά τ.μ. για ένα νεόδμητο διαμέρισμα, η τιμή οικοπέδου σύμφωνα με τον πίνακα του υπουργείου είναι 3.300 ευρώ ανά τ.μ. δηλαδή μόνο 700 ευρώ μικρότερη από την αντικειμενική αξία του διαμερίσματος ενώ κανονικά θα έπρεπε να είναι 2.151 ευρώ.
Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο