Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Διαδικασία παύσης/παραίτησης νόμιμου ελεγκτή ή ελεγκτικού γραφείου

Ανακοίνωση Ε.Λ.Τ.Ε. 003/2015

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΩΝ
Βουλής 7, 5ος όροφος 10562 Αθήνα, Τ: 210 3242648, F: 210 3234141, www.elte.org.gr

Αθήνα, 23 Μαρτίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 003/2015
«Διαδικασία παύσης / παραίτησης νόμιμου ελεγκτή ή ελεγκτικού γραφείου»


Α. Σύμφωνα με το άρθρο 35 του Ν. 3693/2008 προβλέπονται τα εξής:

1. Οι νόμιμοι ελεγκτές ή τα ελεγκτικά γραφεία παύονται μόνο για βάσιμους και σπουδαίους λόγους.

2. Η διοίκηση της ελεγχόμενης οντότητας οφείλει να αιτηθεί εγγράφως στην Ε.Λ.Τ.Ε. σε περίπτωση παύσης του νόμιμου ελεγκτή ή του ελεγκτικού γραφείου, παρέχοντας συγχρόνως επαρκή αιτιολόγηση για τους λόγους της παύσης.

3. Την ίδια υποχρέωση έχει και ο νόμιμος ελεγκτής ή το ελεγκτικό γραφείο σε περίπτωση παραίτησης.

4. Η διάσταση απόψεων σχετικά με τη λογιστική αντιμετώπιση θεμάτων ή την εφαρμογή ελεγκτικών διαδικασιών δεν συνιστούν βάσιμους λόγους παύσης.

Β. Από την παράγραφο 210.10 (έκδοση 2014) του Κώδικα Επαγγελματικής Δεοντολογίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Λογιστών (I.F.A.C), προβλέπεται ότι ο υπό διορισμό νόμιμος ελεγκτής ή ελεγκτικό γραφείο, πριν αποδεχθεί τον διορισμό, είναι σκόπιμο να επικοινωνεί απευθείας με τον υπάρχοντα νόμιμο ελεγκτή ή ελεγκτικό γραφείο προκειμένου να εξακριβώσει τα γεγονότα και τις περιστάσεις που αφορούν την αλλαγή ώστε να μπορεί να αποφασίσει εάν είναι ενδεδειγμένο να αποδεχθεί την ανάθεση.

Γ. Βάσει των ανωτέρω, σε περίπτωση παύσης ή παραίτησης νόμιμου ελεγκτή ή ελεγκτικού γραφείου:

1. Η διοίκηση της ελεγχόμενης οντότητας υποβάλει αίτηση στην ΕΛΤΕ περί παύσης του νόμιμου ελεγκτή ή του ελεγκτικού γραφείου με την οποία παρέχει επαρκή αιτιολόγηση για τους λόγους της παύσης/παραίτησης καθώς και αντίγραφο πρακτικού Γενικής Συνέλευσης του διορισμού του νόμιμου ελεγκτή ή του ελεγκτικού γραφείου

2. Ο νόμιμος ελεγκτής ή το ελεγκτικό γραφείο που παύεται ή παραιτείται και ο υπό διορισμό νόμιμος ελεγκτής ή ελεγκτικό γραφείο υποβάλλουν αντίγραφο της γραπτής επικοινωνίας τους αναφορικά με τα γεγονότα και τις περιστάσεις της αλλαγής.

Δ. Το Συμβούλιο Ποιοτικού Ελέγχου (ΣΠΕ), αφού εξετάσει τα υποβληθέντα έγγραφα, εισηγείται την παύση/παραίτηση ή μη του νόμιμου ελεγκτή ή ελεγκτικού γραφείου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Λ.Τ.Ε.

Ε. Η παύση/ παραίτηση του νόμιμου ελεγκτή ή του ελεγκτικού γραφείου ισχύει από την έγκρισή της από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Λ.Τ.Ε.

Η παρούσα Ανακοίνωση καταργεί την υπ’.αριθμ.0003/2010 Ανακοίνωση της ΕΛΤΕ.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Λ.Τ.Ε


Ετικέτες για αναζήτηση ΕΛΤΕ ελεγκτές ελεγκτικά γραφεία


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο