Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Συνέντευξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Πάνου Σκουρλέτη στην εφημερίδα REAL NEWS

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 22-3-2015


Συνέντευξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Πάνου Σκουρλέτη στην εφημερίδα REAL NEWS (Κυριακή 22 Μαρτίου 2015)


- Τι ακριβώς αναμένετε από τη συνάντηση του Βερολίνου κ. υπουργέ;

«Περιμένω να επισφραγιστεί η σύγκλιση που φάνηκε πως επιτεύχθηκε στην πολυμερή συνάντηση που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής. Το τραίνο ξαναμπήκε στις ράγες του, αν φθάσει και στον προορισμό του θα είναι μια μεγάλη επιτυχία. Η χώρα και η Ευρώπη για πρώτη φορά έμαθε τι σημαίνει πραγματική διαπραγμάτευση και άσκηση πολιτικής με όρους αξιοπρέπειας. Η κυβέρνηση έδειξε πως σέβεται την εντολή του λαού, δεν εξωραΐζει καταστάσεις, μιλά την γλώσσα της αλήθειας».

- Πού αποδίδετε την ασφυκτική πίεση των εταίρων;

«Η Ε.Ε. πέραν όλων των άλλων είναι ένα πεδίο διαπάλης ανάμεσα σε διαφορετικές πολιτικές στρατηγικές. Είναι φανερό πως ένα μέρος των εταίρων μας δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με την ιδέα μιας χώρας σαν την Ελλάδα να υψώνει το ανάστημα της, να έχει τη δίκη της φωνή, να διαπραγματεύεται με πραγματικούς όρους και όχι στα λόγια. Δεν μπορεί να αποδεχθεί εύκολα να αμφισβητείται η νεοφιλελεύθερη οικονομική συνταγή. Η διαπάλη αυτή δεν είναι μόνο ανάμεσα σε κυβερνήσεις αλλά διατρέχει και τις ίδιες τις χώρες στο εσωτερικό τους. Εμείς είμαστε με όλους αυτούς που πιστεύουν πως η λιτότητα σκοτώνει τους λαούς. Πολλοί θα ήθελαν να δουν τη νέα κυβέρνηση να υποκύπτει έτσι ώστε να χρησιμοποιούσουν την εικόνα της για να παραδειγματίσουν όσους αμφισβητούν τις νεοφιλελεύθερες στρατηγικές. Αυτός ήταν και ο λόγος που ορισμένοι δεν μπόρεσαν να διαβάσουν σωστά την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, που προσπάθησαν από την πρώτη στιγμή να ερμηνεύσουν με το δικό τους τρόπο την αρχική συμφωνία».

- Δεν χρειάζεται και η κυβέρνηση να συντονιστεί περισσότερο, να μην υπάρχουν αντιφατικές δηλώσεις μεταξύ ακόμα και υπουργών;

«Μην ξεχνάτε πως η κυβέρνηση μας συγκροτείται από νέα πρόσωπα με μικρή εμπειρία, δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι αλλιώς. Τα όποια προβλήματα εμφανίζονται είναι απολύτως δικαιολογημένα και νομίζω πως πολύ σύντομα θα ξεπεραστούν».

- Μετά και τη συμφωνία των Βρυξελλών, μήπως το πρόσταγμα "κυβερνήστε" γίνεται πιο επιτακτικό;

«Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τις κάθε είδους πιέσεις η κυβέρνηση προχωρά προς την σωστή κατεύθυνση και άρα κυβερνά. Ο πρώτοι νόμοι για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο είναι πραγματικότητα, ενώ είναι καθοδόν το νομοσχέδιο για την νέα ΕΡΤ και μια σειρά άλλα νομοθετήματα».

- Τι είδους μεταρρυθμίσεις έχουν προτεραιότητα για την κυβέρνηση;

«Κινούμαστε με βάση τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, επανεκκίνηση της οικονομίας, δημοκρατική ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα, μετρά ανάκτησης της εργασίας, πάταξης της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, αποκατάσταση της δημοκρατίας στο τομέα της ενημέρωσης».

- Λύση οπωσδήποτε εντός του ευρώ; Γιατί τυχόν ρήξη μπορεί να οδηγήσει και εκτός ευρώ…

«Η επιδίωξη λύσης εντός του ευρώ αποτελεί τη βασική μας στρατηγική, είναι άλλωστε κάτι το οποίο το διακηρύξαμε σε όλους τους τόνους από την πρώτη στιγμή, Εκείνο όμως που δεν υιοθετούμε είναι τη λογική του "πάση θυσία"».

- Το τελευταίο διάστημα ακούγονται και σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης. υπό ποίες προϋποθέσεις το συζητάτε;

«Η κυβέρνηση απολαμβάνει μιας πολύ μεγάλης εμπιστοσύνης εκ μέρους του ελληνικού λαού πολύ ευρύτερης από τα ποσοστά που απέσπασε στις τελευταίες εκλογές. Επιδιώκουμε την διαμόρφωση ευρύτερων συναινέσεων στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο στη βάση των πολιτικών που εγκρίθηκαν από τον ελληνικό λαό. Η δημοκρατία λειτουργεί στη βάση πλειοψηφιών και μειοψηφιών και όχι με οικουμενικά σχήματα που νοθεύουν τους εγκεκριμένους από το λαό πολιτικούς προσανατολισμούς».

- Την έγκριση από το λαό μιας νέας συμφωνίας την αποκλείετε;

«Όσο κινούμαστε μέσα στα όρια της εντολής που λάβαμε κατά τις πρόσφατες εκλογές δεν συντρέχει λόγος προσφυγής εκ νέου στο λαό».

- Τι όρια έχει ένας έντιμος συμβιβασμός ; Ποιες είναι για εσάς οι κόκκινες γραμμές του;

«Έντιμος και προωθητικός μπορεί να είναι ένας συμβιβασμός που αφενός δεν προβλέπει ούτε ένα μνημονιακο μέτρο αλλά ταυτόχρονα ανοίγει τον δρόμο για μια νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας μακριά από τις πολιτικές λιτότητας που εξουθένωσαν τον λαό μας».

- Η κυβέρνηση, κατά την άποψή σας, μπορεί να αποδεχθεί την είσοδο της χώρας σε ένα νέο πρόγραμμα τον Ιούνιο; Και υπό ποίες προϋποθέσεις;

«Ο όρος πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια έχει ταυτιστεί με τα μνημόνια, την ύφεση και την κοινωνική ισοπέδωση. Δεν μιλάμε λοιπόν για ένα τέτοιου είδους πρόγραμμα. Στα τοξικά προγράμματα της ακραίας λιτότητας λέμε ένα κατηγορηματικό όχι. Την ίδια στιγμή καταθέτουμε το δικό μας πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την οικονομική και κοινωνική ανόρθωση της. Μέσα από μια τέτοια προσέγγιση βλέπουμε και το ζήτημα της αναγκαίας χρηματοδότησης της χώρας μας. Αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση επιδιώκουμε μέσα από την συμφωνία γέφυρα που μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας διαμορφώσαμε την 20η Φεβρουαρίου».-
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο