Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN


 


Ι. Πρόλογος

Άλλη μια εβδομάδα πέρασε κι έφτασε η ώρα να σχολιαστούν δεόντως όσα συνέβησαν στο χώρο τις προηγούμενες μέρες και μας απασχόλησαν λίγο ή περισσότερο. Σχολιάζοντας ουσιαστικά το παρελθόν, έστω κι αυτό το πολύ πρόσφατο παρελθόν, μπορείς να δεις τα γεγονότα με πιο ήρεμη ματιά, αποστασιοποιημένα και με καθαρότερο μυαλό. Αν μάλιστα διανθίσεις τα τεκταινόμενα με λίγη δόση χιούμορ -όπου αυτό χρειάζεται-, τότε το μείγμα που δημιουργείται προκαλεί μειδίαμα, γέλιο ή ενίοτε έντονο προβληματισμό. Άλλωστε, αυτή είναι η διαφορετικότητα του «σχολίου της Δευτέρας» που το καθιστά πρώτο στις προτιμήσεις σας. Η αυθεντικότητα, το πηγαίο χιούμορ, η σκωπτική διάθεση, τα καυστικά σχόλια και ο αυτοσαρκασμός του «σχολίου της Δευτέρας», συνθέτουν έναν καμβά πάνω στον οποίο εκτυλίσσεται η καθημερινότητά μας, και όλα αυτά μέσω της ηλεκτρονικής γραφίδας και της προσωπικής παλέτας χρωμάτων του κάθε σχολιαστή, που αφήνουν ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στο διηνεκές. Αν ανατρέξετε σε παλαιότερα σχόλια της Δευτέρας θα δείτε να ξετυλίγεται μπροστά σας όλο το κουβάρι των εξελίξεων μέσα από το πρίσμα του εκάστοτε σχολιαστή.

Παρόλο που οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές για ευοίωνες προβλέψεις, αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στην εργασία μας, θεωρώ ότι δεν πρέπει να μας καταβάλει αυτή η κατάσταση, ούτε να μας γεμίζει με πεσιμιστική διάθεση και άγχος. Το αντίδοτο υπάρχει και αποτελεί πανάκεια για όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας και δεν είναι άλλο από το χιούμορ και το γέλιο. Οι ενδορφίνες που παράγονται στο σώμα μας από το έντονο γέλιο είναι ικανές να μας αλλάξουν τη διάθεση και να μας απαλύνουν τον πόνο. Το γέλιο κάνει καλό λοιπόν και γι΄αυτό πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα θετικά και με χαμόγελο προσθέτοντας στην καθημερινότητά μας μεγάλες δόσεις γέλιου. Άλλωστε, δεν ταιριάζει το κατσουφιασμένο πρόσωπο στους Έλληνες που πάντα ήταν πρόσχαροι και χαμογελαστοί. Σε πείσμα λοιπόν των καιρών ας φορέσουμε το καλύτερό μας χαμόγελο κι ας κάνουμε και τους διπλανούς μας να χαμογελούν.

Επειδή το υλικό της περασμένης εβδομάδας ήταν πλούσιο δεν θα πλατειάσω άλλο στον πρόλογό μου -φημίζομαι άλλωστε για τους μακροσκελείς προλόγους μου γενικότερα στα σχόλια που γράφω- και θα μπω κατευθείαν στο σχολιασμό των γεγονότων. Καθίστε λοιπόν αναπαυτικά στις καρέκλες σας και διαβάστε την εβδομαδιαία ανασκόπηση παρέα με μια κούπα ζεστού καφέ.

 

II. Online πρόσβαση της εφορίας σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές

Απευθείας -online- ηλεκτρονική πρόσβαση σε όλες τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών ακόμη και σε βάθος 10ετίας αποκτούν οι ελεγκτές της εφορίας. Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να εκδοθεί εντός των επομένων ημερών, πρακτικά εξαφανίζεται κάθε έννοια τραπεζικού απορρήτου έναντι των φορολογικών αρχών. Το εμπλουτισμένο και με τις τραπεζικές κινήσεις σύστημα με την κωδική ονομασία «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών» θα είναι διαθέσιμο σε όλα τα μεγάλα ελεγκτικά κέντρα της χώρας, όπως το ΣΔΟΕ, το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου –το οποίο έχει επιφορτιστεί με το ξεσκόνισμα της λίστας με τα εμβάσματα–, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων κ.λπ. Δείτε την σχετική είδηση στον κόμβο.

Το μέτρο αυτό με βρίσκει σύμφωνο γενικότερα αρκεί να τηρηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες του φορολογικού απορρήτου και να μην διαρρέουν στοιχεία των πολιτών σε λάθος χέρια. Βέβαια, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν γίνεται τίποτα με ήδη υπάρχουσες λίστες ανθρώπων με χρήματα που εμείς οι κοινοί θνητοί δεν πρόκειται να δούμε όχι μόνο στον ξύπνιο μας αλλά ούτε στα όνειρά μας. Στις περιπτώσεις αυτές έγιναν ελάχιστοι έλεγχοι και εντοπίστηκαν μικρά φαινόμενα φοροδιαφυγής. Μήπως τελικά κάποιοι εξακολουθούν να μένουν στο απυρόβλητο; Πάντως, αυτοί που φοροδιαφεύγουν δεν χρησιμοποιούν τα απλά τραπεζικά μέσα ώστε να αφήνουν στίγμα. Ξέρουν άλλους τρόπους που δύσκολα ανιχνεύονται. Συνήθως στην Ελλάδα τα μαριδάκια και τα άλλα αφρόψαρα πιάνονται στα δίχτυα των ελέγχων...


ΙΙI. Σχετικά με τις ενδικοφανείς προσφυγές

Από την Γ.Γ.Δ.Ε. κοινοποιήθηκε ένα εγχειρίδιο με ερωτήσεις/απαντήσεις στα συνηθέστερα ερωτήματα που αφορούν την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών. Στο εγχειρίδιο αυτό υπάρχουν χρήσιμες απαντήσεις σε ορισμένα ερωτήματα, οπότε όσοι ενδιαφέρονται καλό θα ήταν να ανατρέξουν σ΄αυτό. Βέβαια, θέλω να μείνω σε δύο ερωτήσεις/απαντήσεις μέσα από τις οποίες αναδύεται στην επιφάνεια η αδυναμία εφαρμογής αυτού του μέτρου, αφού ουσιαστικά σε ποσοστό περίπου 70 ή 80% οι ενδικοφανείς προσφυγές δεν εξετάζονται και απορρίπτονται λόγω του γεγονότος ότι περνά άπρακτη η προθεσμία των 90 ημερών.

4. Σε ποια προθεσμία εκδίδεται απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής;
Η απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής εκδίδεται εντός προθεσμίας ενενήντα (90) ημερών από την ημερομηνία υποβολής της ενδικοφανούς προσφυγής στην αρμόδια φορολογική αρχή.Αν εντός της κατά τα ανωτέρω προβλεπόμενης προθεσμίας, δεν εκδοθεί απόφαση και δεν ενημερωθεί σχετικά ο υπόχρεος ή δεν επιδοθεί η απόφαση, τότε θεωρείται ότι η ενδικοφανής προσφυγή έχει απορριφθεί από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και ο υπόχρεος έχει λάβει γνώση αυτής της απόρριψης κατά την εκπνοή της ανωτέρω προθεσμίας.Επισημαίνεται ότι κατά το χρονικό διάστημα από την 1η έως την 31η Αυγούστου αναστέλλεται η προθεσμία των εξήντα (90) ημερών για την έκδοση αποφάσεων επί ενδικοφανών προσφυγών από την Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

 

7. Σε πόσες ημέρες εκδίδεται απόφαση επί του αιτήματος αναστολής;
Η απόφαση επί της αιτήσεως αναστολής καταβολής εκδίδεται εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία υποβολής της ενδικοφανούς προσφυγής. Εάν δεν εκδοθεί απόφαση εντός τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της αίτησης στη φορολογική αρχή, η αίτηση αναστολής θεωρείται ότι έχει απορριφθεί.

Το μέτρο της ενδικοφανούς προσφυγής έχει αποτύχει αφού ουσιαστικά επτά στις δέκα προσφυγές δεν εξετάζονται λόγω παρέλευσης της προθεσμίας εξέτασής τους. Αλλά και από αυτές που εξετάζονται ελάχιστες γίνονται αποδεκτές από το αρμόδιο όργανο. Ουσιαστικά το μέτρο αυτό αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να μπορεί να προχωρήσει υπό αυτές τις συνθήκες.

 

ΙV. Βεβαιώσεις αποδοχών

Για το θέμα των βεβαιώσεων αποδοχών (για μισθωτές υπηρεσίες/συντάξεις και αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα) είχαμε εξελίξεις την περασμένη εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, με σχετικό δελτίο τύπου της Γ.Γ.Δ.Ε. έγινε γνωστό ότι:

η σχετική εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των ως άνω βεβαιώσεων θα παραμείνει ανοιχτή και μετά την 31η Μαρτίου του 2015 και μέχρι την τελική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων φορολογικού έτους 2014 ή την ενδεχόμενη νόμιμη παράτασή τους.

Σχετικά με το ζήτημα αυτό εξέφρασα κάποιους προβληματισμούς μέσα από ένα μικρό άρθρο με τίτλο «Δεν ανοίξαμε, δεν είμαστε έτοιμοι, ξέρουμε ότι θα αργήσετε αλλά σας περιμένουμε...» και δεν θα σχολιάσω τίποτα περαιτέρω. Το μόνο που έχω να τονίσω είναι ότι η συνέπεια δεν πρέπει να είναι μόνο δική μας υποχρέωση αλλά και της πολιτείας. Στη συνέχεια δημοσιεύθηκε επιτέλους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η επίμαχη απόφαση και ο αριθμός αυτής είναι ΠΟΛ. 1051/25.2.2015 Τύπος και περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων και της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και υποβολή αυτών με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου για το φορολογικό έτος 2014. Θέλω να αναφέρω για μία ακόμη φορά ότι φέτος έχουμε υποχρέωση να υποβάλλουμε μόνο τα αρχεία των βεβαιώσεων (αποδοχών ή συντάξεων, και επιχειρηματικής δραστηριότητας) και όχι των οριστικών δηλώσεων που έχουν καταργηθεί. Τελικά, μετά απ όλα αυτά άνοιξε και η εφαρμογή για την υποβολή των βεβαιώσεων, αλλά υπάρχουν ακόμη προβλήματα αναφορικά με την υποβολή τους.

Επίσης, σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση όσοι παρακρατούν φόρο σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 59 και 62 του ν.4172/2013, πλην των συμβολαιογράφων κατά την υπογραφή του συμβολαίου μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας, έχουν υποχρέωση να χορηγούν σε αυτούς από τους οποίους έγινε παρακράτηση, μοναδική βεβαίωση στην οποία αναγράφουν το σύνολο των αμοιβών που τους κατέβαλαν στο φορολογικό έτος και το φόρο που παρακρατήθηκε. Ίδια υποχρέωση υπάρχει και στις περιπτώσεις που δεν προκύπτει φόρος για παρακράτηση.

Σημειώνω ακόμα και τα εξής: α) Οι δικαιούχοι μισθών ή συντάξεων ή αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα καταχωρούνται υποχρεωτικά με τον Α.Φ.Μ. τους. Προκειμένου για δικαιούχους αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα καταχωρείται προαιρετικά για το φορολογικό έτος 2014 και ο ΑΜΚΑ τους. Ειδικά για τους μισθωτούς - συνταξιούχους ο ΑΜΚΑ καταχωρείται υποχρεωτικά για το φορολογικό έτος 2014,

β) Με την υποβολή του ηλεκτρονικού αρχείου δεν εξαντλείται η υποχρέωση των εργοδοτών - ασφαλιστικών φορέων σχετικά με τις βεβαιώσεις αποδοχών, αλλά απαιτείται η χορήγηση βεβαιώσεων αποδοχών προς τους δικαιούχους σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Ο χρόνος χορήγησης της βεβαίωσης είναι ο ίδιος με το χρόνο υποχρέωσης υποβολής του ηλεκτρονικού αρχείου,

γ) εφόσον χορηγείται βεβαίωση αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, για το φορολογικό έτος 2014, η οποία υπόκειται σε παρακράτηση φόρου αυτή θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά - ανεξαρτήτως καταβολής του ποσού καθόσον με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παρ.4 του άρθρου 8, χρόνος κτήσης του εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος που ο δικαιούχος απέκτησε δικαίωμα είσπραξης ανεξάρτητα αν αυτές έχουν πραγματικά καταβληθεί στους δικαιούχους,

δ) εφόσον έχουν αποδοθεί ποσά παρακρατηθέντων φόρων προηγουμένων ετών, μέσα στο έτος 2014 οι σχετικές αμοιβές σε καμία περίπτωση δεν θα υποβληθούν ηλεκτρονικά. Σε αυτή την περίπτωση θα εκδοθεί μοναδική χειρόγραφη βεβαίωση στον φορολογούμενο, προκειμένου αυτός να προβεί σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης στη Δ.Ο.Υ., στο έτος που φορολογήθηκε το εισόδημα για το οποίο διενεργήθηκε η παρακράτηση αυτή.


V. Το νέο έντυπο περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α.

Όταν το υπ. Οικ. καθυστερεί να εκδώσει μία απόφαση δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Η λύση είναι απλή, εύκολη και δοκιμασμένη. Με μία άλλη απόφαση τροποποιείται η υφιστάμενη κι έτσι όμορφα και ωραία μετατίθεται μία υποχρέωση του Δημοσίου, χωρίς κυρώσεις και άλλα τινά. Έτσι έγινε και με την απόφαση που καθόριζε το νέο έντυπο περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. Με την απόφαση ΠΟΛ. 1198/25.8.2014 είχε καθοριστεί το νέο έντυπο περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. για περιόδους από 1.1.2015 και μετά 1. Όμως, το νέο έντυπο είχε παραμείνει μόνο ως υπόδειγμα, αφού δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες αλλαγές στο ηλεκτρονικό έντυπο της αντίστοιχης εφαρμογής του taxinet. Το αποτέλεσμα ήταν να υποβάλλονται δηλώσεις μέσα στο 2015 στο υφιστάμενο έντυπο, αφού κανείς δεν είχε φιλοτιμηθεί να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στην πλατφόρμα του taxis. Αίφνης, τα προβλήματα λύθηκαν, αφού με την απόφαση ΠΟΛ. 1049/11.2.2015, υπήρξαν αλλαγές στην προηγούμενη απόφαση. Να σημειώσω εδώ ότι κι αυτή η απόφαση καθυστέρησε να δημοσιευθεί στο Φ.Ε.Κ., σχεδόν ένα μήνα μετά την ημερομηνία υπογραφής της (σ.σ. ΦΕΚ Β' 371/18-03-2015). Αναφορικά με την ημερομηνία ισχύος του νέου εντύπου έγιναν γνωστά τα ακόλουθα:

Η παράγραφος 2 της ΑΓΓΔΕ ΠΟΛ.1198/25.8.2014 τροποποιείται ως εξής: «Η δήλωση της παραγράφου 1 ισχύει για πράξεις που πραγματοποιούνται από 1.4.2015 και εφεξής.»

Συνεπώς, το νέο έντυπο Φ.Π.Α. ισχύει για πράξεις που πραγματοποιούνται από 1.4.2015 και μετά, δηλαδή αφορά στις περιοδικές δηλώσεις του μηνός Απριλίου 2015 και μετά (για τα διπλογραφικά βιβλία) και για τις περιοδικές δηλώσεις του β΄ τριμήνου 2015 και μετά (για τα απλογραφικά βιβλία). Τελικά, όλα λύνονται μέσα από αποφάσεις, εγκυκλίους και διοικητικές λύσεις και κανείς υπεύθυνος δεν λογοδοτεί. Βέβαια, κανείς δεν μας ακούει εμάς τους λογιστές, αφού προφανώς είμαστε ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Όμως, ως πότε θα συνεχίζεται αυτή τραγελαφική κατάσταση; Γιατί καθυστέρησε τόσους μήνες να ετοιμαστεί το νέο έντυπο Φ.Π.Α.; Ουδείς από μας γνωρίζει...


VI. Σχετικά με τις ρυθμίσεις οφειλών

Τελικά όταν το κράτος είναι να πάρει λεφτά κινητοποιούνται όλοι οι φορείς, οι νόμοι δημοσιεύονται άμεσα στο ΦΕΚ, τα δελτία τύπου κοινοποιούνται τα μεσάνυχτα και οι αποφάσεις δημοσιεύονται χωρίς χρονοτριβές. Σε άλλες περιπτώσεις ακόμη περιμένουμε τις αποφάσεις.... Σε χρόνο dt λοιπόν ψηφίστηκε ο νόμος NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4320 - Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις, στο άρθρο 34 του οποίου υπάρχει η διάταξη για τη ρύθμιση εξπρές μέχρι τις 27.3.2015 και άμεσα ο νόμος αυτός δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τα αντανακλαστικά της Γ.Γ.Δ.Ε. ήταν ταχύτατα και το βράδυ της Πέμπτης (σ.σ. στις 11:52 μ.μ.) κοινοποιήθηκε δελτίο τύπου με οδηγίες για την εν λόγω ρύθμιση. Την επόμενη ημέρα δημοσιεύτηκε και η απόφαση με τις σχετικές οδηγίες για τη ρύθμιση [βλ. ΠΟΛ.1061/19.3.2015 - Κοινοποίηση διατάξεων του άρθρου 34 του ν. 4320/2015 (ΦΕΚ 29 Α 19/3/2015)].

Για το πρακτικό κομμάτι της ρύθμισης διαβάστε το σχετικό άρθρο στον κόμβο με τίτλο :Χρηστικές οδηγίες για τη ρύθμιση οφειλών μέχρι 27 Μαρτίου.

Οφείλω να σημειώσω στο σημείο αυτό ότι άνθρωποι της ΔΗΛΕΔ, υπερέβαλαν εαυτούς και κατόρθωσαν με ξενύχτι να ετοιμάσουν τα πάντα ώστε να είναι λειτουργικά για όλους τους ενδιαφερόμενους. Πρέπει πάντα -κατά την άποψή μου- να αναδεικνύονται οι φιλότιμες προσπάθειες των ανθρώπων που μοχθούν στον Δημόσιο τομέα, γιατί η αλήθεια είναι ότι μονίμως τους κατηγορούμε και τους ασκούμε κριτική για τα λάθη ή τις παραλείψεις τους. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να λέγονται και τα καλά, γι αυτό τους συγχαίρω επί τη ευκαιρία για τις προσπάθειές τους.

Εκτός από την ανωτέρω ρύθμιση, έχουμε και τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Ο νόμος για τη ρύθμιση αυτή ψηφίστηκε κι αυτός άμεσα και ιδού, NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4321 Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο νόμος προβλέπει ρύθμιση οφειλών τόσο στη φορολογική Διοίκηση όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, εντάσσονται και οι οφειλές προς τους δήμους στη ρύθμιση αυτή.

Συνεπώς, αυτό τον καιρό διαβλέπω ότι θα γίνει της ρυθμίσεως...Η κυρία Βαλαβάνη τόνισε ότι, όσοι δε μπουν στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ενώ μπορούν, θα ελεγχθούν. Να θυμίσω εδώ ότι σύμφωνα με στοιχεία της Γ.Γ.Δ.Ε. υπάρχουν απλήρωτοι φόροι 21.6 δις από 3,4 εκατ. πολίτες την τελευταία διετία.

 

 

VΙΙ. Πέρυσι τέτοιο καιρό...

Περίπου τέτοιες μέρες πριν από ένα χρόνο είχε ανοίξει η εφαρμογή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων και όλοι θυμόμαστε τα λόγια του πρώην Γ.Γ.Δ.Ε. κ. Χ. Θεοχάρη που μας έλεγε «ανοίξαμε και σας περιμένουμε». Φέτος, το σύστημα μέχρι στιγμής παραμένει ερμητικά κλειστό και απ΄ ότι διαφαίνεται θα ανοίξει μετά το Πάσχα!

Πάντως κατά την υποβολή των φετινών δηλώσεων ίσως πρέπει να ακολουθήσουμε τη συνταγή του γιατρού...


VIΙI. Ο καθένας με τον πόνο του...

Τελικά οι άνθρωποι της Διοίκησης του Ε.Τ.Ε.Α. έχουν πολύ χιούμορ. Δεν εξηγείται αλλιώς το ανέκδοτο με τις συνεχόμενες παρατάσεις που αποφασίζουν σχετικά με την υποβολή των ηλεκτρονικών αρχείων. Το νέο ανέκδοτο που κυκλοφόρησε αναφέρει για παράταση μέχρι 30.6.2015 στην υποβολή των αρχείων.


 

IX. Παράταση της προθεσμίας για την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης στο Ο.Ε.Ε.

Από τη Διοίκηση του Ο.Ε.Ε. ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα η παράταση της ημερομηνίας υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης των λογιστών-φοροτεχνικών μέχρι την 31η Μαρτίου 2015. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, έγινε γνωστό ότι :

Μετά την ημερομηνία αυτή θα διαβιβασθεί το σχετικό αρχείο των λογιστών φοροτεχνικών που έχουν υποβάλει την προβλεπόμενη από τον Ν.4093/2012 Υπεύθυνη Δήλωση , προκειμένου να δοθεί η πρόσβασή τους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στο Υπουργείο Οικονομικών.

Δηλαδή, αν δεν ακολουθήσουμε την ανωτέρω διαδικασία, ξεχάστε τις δηλώσεις εισοδήματος. Μόλις μου ήρθε μια ιδέα στο μυαλό. Αν δεν πληρώναμε τις οφειλές μας προς το Ο.Ε.Ε., δεν παρακολουθούσαμε την αναγκαία εκπαίδευση, κ.λπ. και δεν είχαμε πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του taxis, τότε τις δηλώσεις εισοδήματος ποιοι θα τις έστελναν;

Σχετικά με τη διαδικασία για την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης σας παραπέμπω εκ νέου στο πολύ καλό άρθρο της επιστημονικής συνεργάτιδας του κόμβου Ειρήνης Λιαπάτη, με τίτλο «Οδηγίες βήμα βήμα, για την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης άσκησης του επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού».

 

X. Σημαντικές αποφάσεις του ν. 4172/2013 (Κ.Φ.Ε.) - ευτράπελα και άλλα τινά

Οι ερμηνευτικές αποφάσεις του νέου Κ.Φ.Ε. συνεχίζουν να κοινοποιούνται από το υπ. Οικ. με ρυθμούς χελώνας θα έλεγα. Κάποιες αποφάσεις όμως είναι ακριβοθώρητες -όπως για παράδειγμα αυτή που αφορά στις επιχειρηματικές δαπάνες- και δεν τις έχουμε δει ακόμη. Σταχυολογώντας τις δύο αποφάσεις επέλεξα κάποια σημεία που χρήζουν την προσοχή όλων μας και θα τα παραθέσω επιγραμματικά όσο μπορώ. Όμως πρέπει να μελετηθούν ολόκληρες οι αποφάσεις έτσι ώστε να έχουν οι ενδιαφερόμενοι πλήρη ενημέρωση.

α. ΠΟΛ.1060/19.3.2015 - Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 9, 68 και 71 του ν. 4172/2013

Σχετικά με την υποβολή δήλωσης σε περίπτωσης διακοπής νομικού προσώπου μέσα στο 2015

Για τα διαλυόμενα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, για τα οποία δεν επιβάλλεται από το νόμο εκκαθάριση, η δήλωση υποβάλλεται μέσα σε ένα (1) μήνα από τη διάλυση και σε κάθε περίπτωση πριν από τη διάθεση με οποιονδήποτε τρόπο των περιουσιακών στοιχείων τους. Στις περιπτώσεις που η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της δήλωσης διακοπής ή λήξης της εκκαθάρισης λήγει σε ημερομηνία προγενέστερη αυτής της δήλωσης του τελευταίου φορολογικού έτους πριν από τη διακοπή ή την έναρξη της εκκαθάρισης, με την παρούσα γίνεται δεκτό, ότι η τελευταία αυτή δήλωση πρέπει να υποβληθεί μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης διακοπής ή λήξης της εκκαθάρισης, αντίστοιχα.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση που ημεδαπή ομόρρυθμη εταιρεία με φορολογικό έτος που λήγει στις 31.12.2014 λυθεί χωρίς να ακολουθήσει στάδιο εκκαθάρισης στις 20.02.2015 (ημερομηνία διακοπής εργασιών), υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας μέχρι τις 20.03.2015 για το τελευταίο φορολογικό έτος που έληξε (ήτοι, από 1.01.2015 έως 20.02.2015). Ωστόσο, η υποβολή της δήλωσης φορολογίας του προηγούμενου φορολογικού έτους (ήτοι, από 1.01.2014 έως 31.12.2014) που σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε. θα έπρεπε να υποβληθεί μέχρι τις 30.06.2015, θα πρέπει να προηγηθεί της υποβολής της δήλωσης του τελευταίου φορολογικού έτους όπου η Ο.Ε. διέκοψε τις εργασίες της, ήτοι θα πρέπει αυτή να υποβληθεί υποχρεωτικά μέχρι τις 20.03.2015 (για παραδείγματα εκκαθάρισης κ.λπ.

Προσοχή στο παραπάνω, γιατί θα χουμε προβλήματα. Βέβαια, πως είναι δυνατόν να γίνει αυτό πρακτικά ένας Θεός ξέρει, αφού η απόφαση αυτή κοινοποιήθηκε 19 Μάρτιου του 2015 και ουσιαστικά αν κάποιο νομικό πρόσωπο έκανε διακοπή εργασιών 20.2.2015 (όπως στο παράδειγμα της εγκυκλίου) έπρεπε μέχρι 20.3.2015 (σ.σ. μία μέρα μετά την κοινοποίηση της απόφασης) να υποβάλει δυο δηλώσεις, μία για περίοδο από 1.1.2014 έως 31.12.2014 και μία από 1.1.2015 έως 20.2.2015. Να τονίσω κιόλας εδώ ότι η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά! Πραγματικά δεν μπορώ να κατανοήσω κάποια πράγματα...


Οικοδομικές επιχειρήσεις

Όσον αφορά στον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος των οικοδομικών επιχειρήσεων, για ακίνητα για τα οποία η άδεια κατασκευής έχει εκδοθεί πριν από την 1.1.2006, εξακολουθούν να έχουν εφαρμογή, σύμφωνα με την παρ. 24 του άρθρου 72 του ν.4172/2013, οι διατάξεις του ν.2238/1994. Επομένως, σε περίπτωση πώλησης ημιτελών οικοδομών στα φορολογικά έτη που αρχίζουν μετά την 1.1.2014 και η άδεια οικοδομής είχε εκδοθεί πριν την 1.1.2006, θα εξακολουθήσουν να έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ. 12 του άρθρου 105 του ν. 2238/1994, δηλαδή τα κέρδη θα προσδιορίζονται τεκμαρτά (άρθρο 34 του ν. 2238/1994) και θα συμπεριλαμβάνονται στις υποβαλλόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των ετών που διαρκεί η ανέγερση της οικοδομής. Περαιτέρω, στο φορολογικό έτος μέσα στο οποίο ολοκληρώνεται η οικοδομή, θα υποβάλλεται η οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματος, με την οποία πλέον θα δηλώνεται το τελικό λογιστικό αποτέλεσμα. Από τον προκύπτοντα με βάση την υπόψη δήλωση φόρο εισοδήματος, θα εκπίπτει ο φόρος που έχει ήδη καταβληθεί με βάση τις προηγούμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ο οποίος αντιστοιχεί στα τεκμαρτά κέρδη της οικοδομής της οποίας ολοκληρώθηκε η ανέγερση.


Χρόνος καταβολής του φόρου

Όσον αφορά στο χρόνο καταβολής του φόρου εισοδήματος, η καταβολή αυτή γίνεται σε οκτώ (8), κατ' ανώτατο όριο, ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης και οι υπόλοιπες επτά (7) μέχρι την τελευταία ημέρα του έβδομου μήνα από την υποβολή της δήλωσης, η οποία δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν του ίδιου φορολογικού έτους.

Τα ανωτέρω εφαρμόζονται ανάλογα και όταν η αρχική δήλωση υποβάλλεται πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της, καθώς και σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης (όταν αυτή υποβάλλεται εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης - παράγραφος 2 του άρθρου 19 του ν.4174/2013).

Ενόψει των ανωτέρω και δεδομένου, ότι για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που το φορολογικό τους έτος λήγει στις 31.12.2014 (1.01.2014 - 31.12.2014) και τα οποία υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στις 30.06.2015, ο προκύπτων φόρος πρέπει να καταβληθεί, κατά ρητή διατύπωση του νόμου μέχρι το τέλος του ίδιου φορολογικού έτους, προκύπτει ότι οι δόσεις στην περίπτωση αυτή ανέρχονται υποχρεωτικά σε επτά (7), από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης και οι υπόλοιπες μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους, ήτοι μέχρι τις 31.12.2015. Για παράδειγμα, ημεδαπή ανώνυμη εταιρεία με φορολογικό έτος 1.01.2014 - 31.12.2014 που υποβάλλει την δήλωσή της στις 30.06.2015 και για την οποία προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή ύψους 70.000 ευρώ, θα καταβάλει ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης την πρώτη δόση (1/7), ήτοι τα 10.000 ευρώ και το εναπομείναν υπόλοιπο, ήτοι τα 60.000 ευρώ, ισόποσα μέχρι την τελευταία ημέρα κάθε μήνα με την τελευταία δόση να καταβάλλεται μέχρι τις 31.12.2015 (ήτοι, 60.000 ευρώ/ 6 μήνες = 10.000 ευρώ το μήνα).

β.ΠΟΛ.1059/18.3.2015 - Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 47, 57 και 58 του ν. 4172/2013

Τα έσοδα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες από κάθε πηγή και αιτία θεωρούνται ως έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα και συνεπώς τα κέρδη τους φορολογούνται με βάση τους συντελεστές του άρθρου 58 παρ. 1 και 2 ή 29 παρ. 1, κατά περίπτωση, ανάλογα με το αν τηρούν διπλογραφικά ή απλογραφικά βιβλία.

Στα πάσης φύσεως έσοδα των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων περιλαμβάνονται όλα τα έσοδα που αναφέρονται στα λοιπά Κεφάλαια του ν.4172/2013 (Κεφάλαια Ε' και ΣΤ'), καθώς επίσης και οι κάθε είδους συνδρομές, επιχορηγήσεις, αποζημιώσεις στα πλαίσια της επιχειρηματικής δραστηριότητας των πιο πάνω προσώπων, κ.λπ. Διευκρινίζεται ότι όσον αφορά στις επιχορηγήσεις που εισπράττονται στα πλαίσια αναπτυξιακών νόμων (π.χ. ν.1892/1990, ν.3299/2004) συνεχίζουν να ισχύουν όσα ειδικότερα ορίζονται στις σχετικές διατάξεις καθώς και οι οδηγίες που έχουν δοθεί για την εφαρμογή τους, ενώ για τις επιχορηγήσεις που καταβάλλονται για την κάλυψη συγκεκριμένων δαπανών, αυτές δεν προσαυξάνουν τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά αποτελούν μειωτικό στοιχείο του κόστους της δαπάνης που επιχορηγήθηκε (π.χ. οι επιχορηγήσεις από τον ΟΑΕΔ για την καταπολέμηση της ανεργίας αποτελούν μειωτικό στοιχείο της δαπάνης για αμοιβές προσωπικού). Επίσης, σημειώνεται ότι η υπερτίμηση που προκύπτει από αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτου δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος, βάσει του άρθρου 17 του Συντάγματος.

 

Ειδικά για τις συνδρομές, χορηγίες, κ.λπ. που λαμβάνουν τα πρόσωπα της περ. γ' του άρθρου 45 του ν. 4172/2013 (νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) έχουν εφαρμογή τα ειδικότερα αναφερόμενα στην ΠΟΛ.1044/10.2.2015 εγκύκλιό μας. Όσον αφορά στις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, ως ακαθάριστο εισόδημά τους, υποκείμενο σε φόρο, θεωρείται μόνο αυτό που προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. τέλεση δημόσιων θεαμάτων, έκδοση εφημερίδων, προβολή κινηματογραφικών ταινιών, ενοίκια, τόκοι καταθέσεων, κ.λπ.). Αντίθετα, οι συνδρομές και εγγραφές των μελών, καθώς και οι χορηγίες ή δωρεές προς αυτές, επειδή αποτελούν εισροές κεφαλαιουχικού χαρακτήρα, δηλαδή στερούνται τα εννοιολογικά γνωρίσματα του εισοδήματος, δεν εμπίπτουν στην έννοια των ακαθάριστων εσόδων για να φορολογηθούν. Τέλος, τα ποσά των χορηγιών που τους παρέχονται για την τέλεση δραστηριοτήτων που εκτελούνται από τους υπόψη φορείς, μειώνουν το κόστος αυτών.

 

Αποθεματικά

Στην έννοια του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα εμπίπτει και η κεφαλαιοποίηση ή διανομή κερδών για τα οποία δεν έχει καταβληθεί φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων. Συνεπώς, τα διανεμόμενα ή κεφαλαιοποιούμενα κέρδη, τα οποία δεν έχουν υπαχθεί σε φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, περιλαμβάνονται στα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα των προσώπων αυτών. Ως τέτοια κέρδη νοούνται ιδίως:

α) τα διανεμόμενα ή κεφαλαιοποιούμενα αποθεματικά που δεν έχουν υπαχθεί στην αυτοτελή φορολόγηση της παρ. 12 του άρθρου 72 του ν. 4172/2013, όπως τα αποθεματικά που έχουν σχηματιστεί από εισοδήματα που έχουν φορολογηθεί κατ' ειδικό τρόπο με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης (αυτοτελώς φορολογηθέντα εισοδήματα). Στην περίπτωση αυτή, ο παρακρατηθείς ή καταβληθείς στα ανωτέρω εισοδήματα φόρος συμψηφίζεται με το φόρο του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 68 του Κ.Φ.Ε.

Επίσης, στα πιο πάνω αποθεματικά που δεν έχουν υπαχθεί στην αυτοτελή φορολόγηση της παρ. 12 του άρθρου 72 του ν. 4172/2013περιλαμβάνονται και τα αποθεματικά που είχαν σχηματισθεί με βάση ειδικές διατάξεις νόμων, στους οποίους όπου γίνεται αναφορά στις διατάξεις του άρθρου 106 του προϊσχύοντος Κ.Φ.Ε. (ν. 2238/1994) ή στις «γενικές διατάξεις του Κ.Φ.Ε.» νοούνται πλέον οι αντίστοιχες διατάξεις του άρθρου 47 του ν. 4172/2013. Τέτοιες περιπτώσεις αποθεματικών είναι ενδεικτικά οι ακόλουθες:

- των παρ. 13 και 14 του άρθρου 15 του ν. 4015/2011 περί φορολογικών κινήτρων υπέρ Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων (νυν Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων),
- του άρθρου 71 του ν. 3842/2010 περί φορολογικών κινήτρων ευρεσιτεχνίας,
- του άρθρου 5 του ν. 3220/2004 περί επιχειρήσεων που λειτουργούν ως Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης,
- της παρ. 9 του άρθρου 14 του ν. 3156/2003 περί κερδών που προκύπτουν από μεταβίβαση απαιτήσεων σε εταιρεία ειδικού σκοπού,
- της παρ. 21 του άρθρου 7 του ν. 2364/1995 περί ΕΔΑ ή ΔΕΠΑ.

Τα ανωτέρω ισχύουν και στην περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησης αποθεματικών που είχαν σχηματισθεί με βάση ειδικές διατάξεις νόμων, για τη φορολογική μεταχείριση των οποίων δεν γινόταν παραπομπή στις σχετικές διατάξεις του ν. 2238/1994. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα αποθεματικά:

- της παρ. 5 του άρθρου 1 του ν. 2992/2002 περί σχηματισμού αφορολόγητων αποθεματικών του κόστους προσαρμογής σε ΔΛΠ κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής τους,
- του άρθρου 2 του ν. 2367/1995 περί εταιρειών αμοιβαίων εγγυήσεων,
- της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 1775/1988 περί εταιρειών παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου.

Τα ίδια ισχύουν και σε περίπτωση διανομής αφορολόγητων αποθεματικών που έχουν σχηματιστεί με τις διατάξεις του ν. 3299/2004, του ν. 2601/1998, καθώς και με οποιονδήποτε άλλο αναπτυξιακό νόμο, πλην του ν. 3908/2011 όπως ισχύει, λόγω πραγματοποίησης παραγωγικών επενδύσεων. Σε περίπτωση κεφαλαιοποίησης των πιο πάνω αποθεματικών κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 13 του ν. 1473/1984 ή του άρθρου 101 του ν. 1892/1990 δεν εφαρμόζονται τα αναφερόμενα ανωτέρω, αλλά τα ειδικότερα οριζόμενα στις διατάξεις των νόμων αυτών (σημείωση: στο άρθρο 13 του ν. 1473/1984 ή του άρθρου 101 του ν. 1892/1990, προβλέπονται ειδικότερες διατάξεις και σε περίπτωση κεφαλαιοποίησης των αποθεματικών αυτών θα εφαρμοστούν αυτές οι ειδικότερες διατάξεις).

Επισημαίνεται ότι ειδικές διατάξεις που ρυθμίζουν τη φορολογική μεταχείριση διανομής ή κεφαλαιοποίησης αποθεματικών συνεχίζουν να ισχύουν (π.χ. παρ. 6 άρθρου 8 ν. 3299/2004).

β) τα διανεμόμενα ή κεφαλαιοποιούμενα αποθεματικά που σχηματίζονται με βάση τις διατάξεις του νέου Κ.Φ.Ε. και απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος, όπως για παράδειγμα ο ειδικός λογαριασμός της παρ. 5 του άρθρου 58 «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μέχρι δέκα (10) kw».

Σημειώνεται ότι ειδικά για τα αποθεματικά που έχουν σχηματισθεί με βάση τις διατάξεις του νέου Κ.Φ.Ε. (άρθρο 48 ν. 4172/2013) από αφορολόγητα έσοδα τα οποία προέρχονται από τα μερίσματα που εισπράττουν τα νομικά πρόσωπα από ημεδαπές και αλλοδαπές συνδεδεμένες εταιρείες, δεν έχουν εφαρμογή τα αναφερόμενα πιο πάνω, αλλά οι ειδικότερες οδηγίες που έχουν δοθεί με την ΠΟΛ.1039/26.1.2015 εγκύκλιό μας.

Τα ως άνω διανεμόμενα ή κεφαλαιοποιούμενα ποσά αποθεματικών της ενότητας Α' θεωρούνται φορολογικά κέρδη του φορολογικού έτους εντός του οποίου γίνεται η διανομή ή κεφαλαιοποίηση και φορολογούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 58 του ν. 4172/2013, συναθροιζόμενα με τα λοιπά αποτελέσματα (κέρδη ή ζημίες) από επιχειρηματική δραστηριότητα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που θα υποβληθεί για το φορολογικό έτος αυτό. Είναι αυτονόητο ότι αν το αποτέλεσμα από επιχειρηματική δραστηριότητα είναι ζημιογόνο, το διανεμηθέν ή κεφαλαιοποιηθέν ποσό θα μειώσει το ζημιογόνο αυτό αποτέλεσμα.

Τέλος, όσον αφορά στα αποθεματικά που έχουν σχηματιστεί από την υπερτίμηση από αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτου και δεδομένου ότι η αποζημίωση που λαμβάνεται στις περιπτώσεις αυτές κατά συνταγματική επιταγή δεν υπόκειται σε φόρο, δεν εφαρμόζονται τα παραπάνω.

 

Συντελεστής φόρου αγροτικών συνεταιρισμών κ.λπ.

Τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, από κάθε πηγή και αιτία, που αποκτούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών φορολογούνται με συντελεστή δεκατρία τοις εκατό (13%). Διευκρινίζεται ότι στους αγροτικούς συνεταιρισμούς περιλαμβάνονται ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, κοινοπραξίες αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων, κεντρικές συνεταιριστικές ενώσεις, καθώς και αγροτικές εταιρικές συμπράξεις.

 Κλείνοντας την ενότητα αυτή να τονίσω και πάλι ότι πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά και οι δύο ανωτέρω αποφάσεις διότι αναφέρονται σε σημαντικά θέματα.


ΧΙ. Συναλλαγές με Κύπρο, Βουλγαρία και άλλες χώρες με προνομιακά φορολογικά καθεστώτα

Μεγάλος ντόρος έγινε για το άρθρο 21 του νόμου 4321/2015 "Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας" που τροποποιεί τις μη εκπιπτόμενες δαπάνες του Κ.Φ.Ε. Για το θέμα αυτό είχε αναφερθεί και η επιστημονική ομάδα του κόμβου μέσα από το κείμενο με τίτλο «Με την καταβολή φόρου θα εκπίπτουν οι δαπάνες που καταβάλλονται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα κρατών με προνομιακό φορολογικό καθεστώς».

Το ζήτημα του άρθρου 21 του νόμου απασχόλησε πολλούς γιατί μέσα από τη νέα διάταξη του υπ. Οικ. θα δημιουργηθούν αρκετά προβλήματα σε συναλλαγές με εταιρείες που εδρεύουν στις χώρες αυτές. Διάφοροι φορείς έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν για το μείζον αυτό ζήτημα, όπως ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος, ο Σ.Ε.Β. που θεωρεί ότι η διάταξη αυτή παραβιάζει τόσο το κοινοτικό δίκαιο όσο και τις διατάξεις των διεθνών συμβάσεων, ο ΣΕΒΕ μέσα από σχετική επιστολή του προς τον κ. Μάρδα, αλλά και το Ε.Β.Ε.Α. μέσα από σχετικό κείμενο του προέδρου του κ. Μίχαλου με θέμα Απαράδεκτο το χαράτσι 26% στις επιχειρήσεις, η ΕΣΕΕ μέσα από ένα κείμενο του προέδρου της κ. Κορκίδη αντέδρασε κι αυτή στο άρθρο αυτό. Από το χωρό τον διαμαρτυριών δεν έλειψε και το δικό μας Ο.Ε.Ε

Από την πλευρά της η επιστημονική υπηρεσία της βουλής σημείωσε στην έκθεσή της, τις δικές τις παρατηρήσεις, ενώ ταυτόχρονα υπέδειξε και συγκεκριμένες διορθώσεις που θα έπρεπε να γίνουν στον εν λόγω άρθρο. Δείτε εδώ το σχετική έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα από τον κόμβο.

Στη συνέχεια είχαμε και άλλες εξελίξεις αναφορικά με το φλέγον αυτό θέμα, αφού στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις εκατό δόσεις ανακοινώθηκαν βελτιώσεις στο επίμαχο άρθρο 21 αυτού. Πάντως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει την διάταξη αυτή και εξήγησε τους λόγους σε συνέντευξή του!

Τελικά η διάταξη ψηφίστηκε και πλέον το άρθρο 21 του νομοσχεδίου διαμορφώθηκε ως εξής:

Άρθρο 21- Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (κύρωση με το ν. 4172/2013, Α΄ 167)

1. Η περίπτωση ιγ΄ του άρθρου 23 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε.) αναμορφώνεται και αντικαθίσταται ως εξής:
«ιγ) Το σύνολο των δαπανών που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που εμπίπτει σε μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) Είναι κατά το χρόνο έκδοσης του παραστατικού ή κατά το χρόνο διενέργειας της συναλλαγής φορολογικός κάτοικος σε κράτος μη συνεργάσιμο κατά την έννοια του άρθρου 65 του Κ.Φ.Ε..
β) Είναι κατά το χρόνο έκδοσης του παραστατικού ή κατά το χρόνο διενέργειας της συναλλαγής φορολογικός κάτοικος σε κράτος που υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς, σύμφωνα με το άρθρο 65 του Κ.Φ.Ε..
γ) Είναι συνδεόμενη εν τοις πράγμασι εταιρεία, χωρίς να έχει συμμορφωθεί πριν τη διενέργεια της συναλλαγής ή την έκδοση του παραστατικού με τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται από τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (άρθρο 21 του ν. 4174/2013).
δ) Δεν διαθέτει στην έδρα της ή σε συνδεδεμένη επιχείρηση την απαιτούμενη οργάνωση και υποδομή για τη διενέργεια κατ’ επάγγελμα ομοειδών συναλλαγών, κατά συνήθεια και επάγγελμα με τη συναλλαγή για την οποία εκδόθηκε το παραστατικό.

Για τις περιπτώσεις γ΄ και δ΄ ο φορολογούμενος οφείλει, προκειμένου να μην εμπίπτει στη μη έκπτωση της δαπάνης, και πριν τη διενέργεια του φορολογικού ελέγχου, να προσκομίσει πλήρη απόδειξη ότι δεν συντρέχουν για τη συγκεκριμένη εταιρεία οι αναφερόμενες συνθήκες.

Για τις περιπτώσεις α΄, β΄, γ΄ και δ΄, προκειμένου ο φορολογούμενος να μην εμπίπτει στη μη έκπτωση της δαπάνης, θα πρέπει να καταβάλει παρακρατούμενο φόρο που προκύπτει από τον ισχύοντα στην Ελλάδα φορολογικό συντελεστή φόρου εισοδήματος για επιχειρηματική δραστηριότητα επί του συνόλου της εν λόγω δαπάνης. Εφόσον, εντός τριμήνου από τη συναλλαγή, ο φορολογούμενος αποδείξει ότι πρόκειται περί συνήθους συναλλαγής σε τρέχουσες τιμές αγοράς, θα επιστρέφεται αζημίως για το Δημόσιο ο παρακρατηθείς φόρος στον φορολογούμενο.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ρυθμίζονται οι διαδικασίες για την εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης και ειδικότερα η διαδικασία ελέγχου που προβλέπεται για τις περιπτώσεις γ΄ και δ΄ ανωτέρω.»

Μάλλον μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά. Το θέμα βέβαια είναι ποιοι θα θιγούν περισσότεροι από τη νέα διάταξη, αυτοί που ανήκουν στα ξερά ή αυτοί που ανήκουν στα χλωρά; Αλήθεια, γιατί να μην είναι χαμηλός και ο δικός μας φορολογικός συντελεστής έτσι ώστε να μην φεύγουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στις γειτονικές χώρες;

Για το τέλος να θυμίσω, ότι η συγκεκριμένη διάταξη θα ισχύσει από 21-3-2015, ημερομηνία που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος.
ΧΙΙ. Αλλαγές στις αντικειμενικές δαπάνες του ν. 4172/2013 - κατάργηση ελάχιστης αντικειμενικής δαπάνης εφόσον υπάρχουν εισοδήματα μόνο από τόκους και ακίνητα

Με τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 21 του ψηφισθέντος νομοσχεδίου έχουμε αλλαγές σε δύο σημεία που αφορούν στις αντικειμενικές δαπάνες. Με βάση τις νέες διατάξεις, αν ένας φορολογούμενος πολίτης φορολογηθεί βάσει αντικειμενικών δαπανών (τεκμήρια) και δεν έχει άλλα εισοδήματα, τότε η προκύπτουσα διαφορά θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών (άρθρο 15 του ν. 4172/2013). Επίσης, καταργείται η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη (3.000,00 για άγαμο και 5.000,00 για έγγαμο), εφόσον ο φορολογούμενος ή τα εξαρτώμενα μέλη αποκτούν εισόδημα μόνο από τόκους και ακίνητα. Το άρθρο 21 του πρόσφατα ψηφισθέντος νομοσχεδίου έχει ως εξής:

Άρθρο 21 - Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (κύρωση με το ν.4172/2013, Α' 167)

1. Η περίπτωση ιγ' του άρθρου 23 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) αναμορφώνεται και αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Στο τέλος της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1του άρθρου 34 του Κ.Φ.Ε. προστίθεται η φράση «δεν υπάρχει εισόδημα από καμία κατηγορία ή».
3. . Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 34 του Κ.Φ.Ε. προστίθεται νέα περίπτωση ως εξής:
«ε. Δεν εφαρμόζεται η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη εφόσον ο φορολογούμενος ή τα εξαρτώμενα μέλη αποκτούν εισόδημα μόνο από τόκους και ακίνητα.»
Με βάση τα ανωτέρω η παρ. 1 του άρθρου 34 διαμορφώνεται ως εξής:

Άρθρο34. Διαφορά εισοδήματος και υπολογισμός του φόρου αυτής
1. Η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 30, η οποία προστίθεται στο φορολογητέο εισόδημα, προσδιορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση κατά το ίδιο φορολογικό έτος σύμφωνα με τα οριζόμενα στις επόμενες παραγράφους και φορολογείται:
α) σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 15 εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από μισθωτή εργασία ή/και συντάξεις ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του προκύπτει από μισθωτή εργασία και συντάξεις ή δεν υπάρχει εισόδημα από καμία κατηγορία ή
β) σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 29, εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του δεν προκύπτει από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
γ) σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 29, εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από ατομική αγροτική επιχείρηση ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του προκύπτει από ατομική αγροτική επιχείρηση.
δ) σύμφωνα με την κλίμακα της παραγράφου 1 του άρθρου 15, εφόσον ο φορολογούμενος είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο. Α. Ε.Δ).
ε) Δεν εφαρμόζεται η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη εφόσον ο φορολογούμενος ή τα εξαρτώμενα μέλη αποκτούν εισόδημα μόνο από τόκους και ακίνητα.

Σημαντικό: Η ισχύς των διατάξεων των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 21 αρχίζει από 1.1.2014 (βλ. παράγραφο 4 του άρθρου αυτού).

Ας παραθέσω δυο παραδείγματα προκειμένου να γίνουν κατανοητές αυτές οι αλλαγές.

Παράδειγμα α:

Φορολογούμενα εισοδήματακανένα εισόδημα
Αντικειμενικές δαπάνες 6.000,00 ευρώ
Κλίμακα φόρου με την οποία θα φορολογηθείΒάσει της κλίμακας της παραγράφου 1 του άρθρου 15 (μισθωτών και συνταξιούχων)
Τελικό ποσό φόρου (με προσκόμιση αποδείξεων)0,00 ευρώ

Αν ίσχυε το προγενέστερο καθεστώς και ο ανωτέρω φορολογούμενος δεν είχε ποσά για ανάλωση κεφαλαίου, τότε θα φορολογούνταν με την κλίμακα της παρ. 1 του άρθρου 29 (επιχειρηματική δραστηριότητα) και θα εφαρμόζονταν ο συντελεστής 26 % (6.000,00 Χ 26% = 1560,00), καθώς και προκαταβολή φόρου 55%.

Παράδειγμα β:

Φορολογούμενα εισοδήματα (μόνο από ακίνητα ) 3.000,00
Αντικειμενικές δαπάνες [(κατοικία = 2.600,00 και ελάχιστη δαπάνη = 3.000,00)] 5.600,00 ευρώ
Κλίμακα φόρου με την οποία θα φορολογηθεί το εισόδημα από τα ακίνητα (στο παράδειγμά μας το ποσό των 3.000)Βάσει της κλίμακας της παραγράφου 4 του άρθρου 40 (εισόδημα από κεφάλαιο)

Πριν την αλλαγή του νόμου, ο ανωτέρω φορολογούμενος θα φορολογούνταν για την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων (2.600,00 ευρώ) με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας (αν δεν είχε ποσά για ανάλωση κεφαλαίου). Μετά την αλλαγή του νόμου η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη (3.000,00 ευρώ) δεν θα εφαρμοστεί και το παράδειγμά μας θα διαμορφωθεί ως εξής:

Φορολογούμενα εισοδήματα (μόνο από ακίνητα ) 3.000,00
Αντικειμενικές δαπάνες [(κατοικία = 2.600,00 και ελάχιστη δαπάνη = 3.000,00)] 2.600,00 ευρώ (μόνο η αντικειμενική δαπάνη της κατοικίας)
Κλίμακα φόρου με την οποία θα φορολογηθεί το εισόδημα από τα ακίνητα (στο παράδειγμά μας το ποσό των 3.000)Βάσει της κλίμακας της παραγράφου 4 του άρθρου 40 (εισόδημα από κεφάλαιο)

Ευελπιστώ σύντομα να απαλλαγούμε γενικότερα από το βραχνά των αντικειμενικών δαπανών (τεκμηρίων) γιατί ο θεσμός της φορολόγησης βάσει τεκμηρίων ξεκίνησε στο χώρα μας το 1955 ως έσχατη λύση για ειδικές περιπτώσεις και έκτοτε καθιερώθηκε και αποτελεί τον γενικό κανόνα...ΧΙΙΙ. Τα νέα των συνδικαλιστικών φορέων

Την περασμένη εβδομάδα αναρτήθηκε στον κόμβο μας η διακήρυξη αγωνιστικής κίνησης λογιστών Κέρκυρας, στην οποία παρατίθενται οι απόψεις των συναδέλφων για φλέγοντα ζητήματα. Επίσης, ανακοινώθηκε το νέο Δ.Σ. του συλλόγου οικονομολόγων ελ. επαγγελματιών Αττικής. Ακόμη, είχαμε και την ανακοίνωση του συλλόγου επαγγελματιών λογιστών Κέρκυρας αναφορικά με τις εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη Τετάρτη. Η Διαδικτυακή Ομάδα Παρέμβασης Λογιστών Φοροτεχνικών, μέσα από τη στήλη που καθιερώθηκε με τίτλο «Καλημέρα κύριε Υπουργέ», αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν ανακύψει αναφορικά με τις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων κ.λπ.Τέλος, η Ε.Φ.Ε.Ε.Α. μέσω μίας επιστολής με τίτλο «Δυο αράδες και τρείς λύσεις για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων» καταθέτει κάποιες προτάσεις για την ομαλή υποβολή των δηλώσεων.

 

ΧΙV. Αρθρογραφία - περιοδικά και ενδοομιλικές συναλλαγές

Πλούσια ήταν και η αρθρογραφία την εβδομάδα που μας πέρασε. «Ενδοομιλικές και συναλλαγές με Κύπρο και Βουλγαρία στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών» ήταν ο τίτλος του άρθρου του έγκριτου συναδέλφου Γιώργου Δαλιάνη που αφορούσε στο ζήτημα της έκπτωσης δαπανών για συναλλαγές με χώρες που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς (σ.σ. βλέπε ανωτέρω τη σχετική ενότητα για τις συναλλαγές με την Κύπρο και τη Βουλγαρία).

Συνεχίζοντας αναφορικά με την αρθρογραφία της εβδομάδας που πέρασε, θα αναφερθώ σε δύο άρθρα του καλού συναδέλφου Ανδρέα Σακελλαριάδη. Το πρώτο αφορούσε στην αργία της 25ης Μαρτίου και το δεύτερο στον υπολογισμό του δώρου Πάσχα σε περίπτωση μερικής απασχόλησης. Κλείνοντας την ενότητα αυτή θα αναφερθώ στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο των συναδέλφων κ.κ. Κων. Νιφορόπουλου και Κ. Ντρούγκα με τίτλο «Ενδοομιλικές συναλλαγές για την οικονομική χρήση 2014».


XV. Ποιητική ανάσα...

Η σημερινή ποιητική ανάσα κουβαλάει τον μεγάλο μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, μέσα από το ποίημά του με τίτλο «Το παράπονο».

Εδώ στου δρόμου τα μισά

έφτασε η ώρα να το πω
άλλα είναι εκείνα που αγαπώ
γι' αλλού γι' αλλού ξεκίνησα.

Στ' αληθινά στα ψεύτικα
το λέω και τ' ομολογώ.
Σαν να 'μουν άλλος κι όχι εγώ
μες στη ζωή πορεύτηκα.

Όσο κι αν κανείς προσέχει
όσο κι αν το κυνηγά,

πάντα πάντα θα 'ναι αργά
δεύτερη ζωή δεν έχει.


XVI. Οι προθεσμίες στη ζωή μας...

Αρκετές είναι οι προθεσμίες που εκπνέουν αυτή την εβδομάδα, όσο και στις αρχές της επόμενης. Γι΄αυτό ρίξτε μια ματιά μήπως σας έχει ξεφύγει κάτι:

26 Μαρ 2015
 1. 26 Μαρ 2015 Υποβολή Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Ενδοκοινοτικών αποκτήσεων και παραδόσεων αγαθών, καθώς και παροχής και λήψης υπηρεσιών μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet, για συναλλαγές που αφορούν τον προηγούμενο μήνα, ανεξαρτήτως Α.Φ.Μ
 2. 26 Μαρ 2015 Υποβολή δήλωσης και απόδοσης του ειδικού φόρου πολυτελείας.
27 Μαρ 2015
 1. 27 Μαρ 2015 Υποβολή δήλωσης απόδοσης Παρακρατούμενων φόρων από Μερίσματα - Τόκους - Δικαιώματα (Περιόδου Ιανουαρίου)
31 Μαρ 2015 Παρακρατούμενοι φόροι
 1. 31 Μαρ 2015 Χρόνος και τρόπος απόδοσης του προκαταβλητέου φόρου που υπολογίζεται επί των δικηγορικών αμοιβών καθώς και της παρακράτησης φόρου επί των μερισμάτων που καταβάλλονται από τους οικείους δικηγορικούς συλλόγους, κατ' εφαρμογή των διατάξεων των περιπτώσεων α' και γ' της παραγράφου 5 και της παραγράφου 6 του άρθρου 69 του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ 167 Α') (Περιόδου Ιανουαρίου)
 2. 31 Μαρ 2015 Παρακράτηση φόρου στα εισοδήματα εργοληπτών κατασκευής κάθε είδους τεχνικών έργων και ενοικιαστών δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών ή λιμενικών προσόδων σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης δ΄ παραγράφου 1 του άρθρου 64 του ν. 4172/2013 καθώς και χρόνος και τρόπος απόδοσής του (Περιόδου Ιανουαρίου)
 3. 31 Μαρ 2015 Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από μισθωτή εργασία (ΦΜΥ) συντάξεις, αποζημίωση απόλυσης, ασφάλισμα, περιόδου : Ιανουαρίου
 4. 31 Μαρ 2015 Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από επιχειρηματική δραστηριότητα (Περιόδου Ιανουαρίου)
 5. 31 Μαρ 2015 Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από τους φορείς γενικής κυβέρνησης, κατά την προμήθεια κάθε είδους αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 64 του ν.4172/2013 καθώς και χρόνος και τρόπος απόδοσής του (Περιόδου Ιανουαρίου)
ΦΠΑ
 1. 31 Μαρ 2015 Υποβολή περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. - Χρεωστικής - Μηδενικής - Πιστωτικής - για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία μηνός Φεβρουαρίου
Φόροι πλοίων
 1. 31 Μαρ 2015 Έκτακτη εισφορά επι του συναλλάγματος για τις εταιρείες του άρθρου 25 του Ν 27/1975

Διαβίβαση στοιχείων σε ΓΓΠΣ (ΠΟΛ.1077/2012 και ΠΟΛ.1033/2014.)

 1. 31 Μαρ 2015 Διαβίβαση στοιχείων από από ιδιωτικά θεραπευτήρια προς την ΓΓΠΣ για την χρήση 2014
 2. 31 Μαρ 2015 Διαβίβαση στοιχείων από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια προς την ΓΓΠΣ για την χρήση 2014.
 3. 31 Μαρ 2015 Διαβίβαση στοιχείων από εταιρίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας προς την ΓΓΠΣ για την χρήση 2014
 4. 31 Μαρ 2015 Διαβίβαση στοιχείων από εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προς την ΓΓΠΣ για την χρήση 2014.
 5. 31 Μαρ 2015 Διαβίβαση στοιχείων από από εταιρείες ύδρευσης προς την ΓΓΠΣ για την χρήση 2014.
 1. 31 Μαρ 2015 Διαβίβαση πληροφορίων από πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα στην Γ.Γ.Π.Σ. (Στοιχεία που αφορούν σε χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων, περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβλημένων τόκων, καθώς και των τυχόν τόκων υπερημερίας) έτους 2014

Ασφαλιστικά

 1. 31 Μαρ 2015 Υποβολή ηλεκτρονικών αρχείων εργοδοτών Ε.Τ.Ε.Α.

ΙΚΑ-ΑΠΔ

 1. 31 Μαρ 2015 Καταληκτική ημερομηνία υποβολής ΑΠΔ για Εργοδότες ΟΙΚΟΔΟΜΕΤΕΧΝΙΚΩΝ Έργων προηγούμενου μηνός ηλεκτρονικά ή σε Υποκατάστημα ΙΚΑ ανεξαρτήτως ΑΜΕ
 2. 31 Μαρ 2015 Καταληκτική ημερομηνία υποβολής ΑΠΔ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ - Εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων - Υποβολή ανεξαρτήτως του αριθμού μητρώου.

Φορολογία Κεφαλαίου

 1. 31 Μαρ 2015 Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για μεταβολές από την 1η Ιανουαρίου 2014 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2014

Διάφοροι φόροι και τέλη

 1. 31 Μαρ 2015 Τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας
 2. 31 Μαρ 2015 Υποβολή δήλωσης και απόδοση εισφοράς Εισιτήρίων Δημοσίων Θεαμάτων
 3. 31 Μαρ 2015 Υποβολή δήλωσης και απόδοση φόρου από τις κινηματογραφικές επιχειρήσεις για τα εισιτήρια που εκδόθηκαν τον προηγούμενο μήνα.
 4. 31 Μαρ 2015 Υποβάλλεται δήλωσης και καταβάλλεται ο φόρος Ασφαλίστρων που αναλογεί στα ακαθάριστα έσοδα του 4ου τριμήνου (Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου)
Λοιπές υποχρεώσεις
 1. 31 Μαρ 2015 Τελευταία ημέρα υποβολής INTRASTAT ΟΝ LINE
 2. 31 Μαρ 2015 Προθεσμία εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας, πέραν του έτους, βάσει του πραγματικού χρόνου διακοπής
 3. 31 Μαρ 2015 Μεταβολή επαγγελματικής εγκατάστασης φυσικών προσώπων που παρέχουν υπηρεσίες και υπάγονται στις διατάξεις της περ. στ' παρ.2 άρθρου 12 του ν.4172/2013 (Φορολόγηση ως μισθωτοί)
 4. 31 Μαρ 2015 Υποβολή των δηλώσεων και η πληρωμή φόρου μερισμάτων 10% από τις απολήψεις κερδών προσωπικών εταιριών.
 5. 31 Μαρ 2015 Υποβολή υπεύθυνης δήλωσης λογιστών - φοροτεχνικών προς το Ο.Ε.Ε.

 

XVII. Αποφάσεις που ίσως σας ενδιαφέρουν

Στην ενότητα αυτή παραθέτω εν τάχει κάποιες αποφάσεις που ίσως ενδιαφέρουν ορισμένους συναδέλφους.

i.ΠΟΛ.1050/18.2.2015 - Διαδικασία εγγραφής και διαγραφής/εξαίρεσης στα ειδικά καθεστώτα φορολόγησης των τηλεπικοινωνιακών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών ή ηλεκτρονικών υπηρεσιών σύμφωνα με τα άρθρα 47α, 47β και 47γ του Κώδικα ΦΠΑ (Ν. 2859/2000)

ii. Αρ. πρωτ.: ΔΕΦΚΦ Β 5006055 ΕΞ 2015/13.3.2015 - Κοινοποίηση της αριθμ. ΔΕΦΚΦ 5026218 ΕΞ/27-10-2014 Απόφασης της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων «Τροποποίηση της αριθμ. Δ19Α 5030435/23-7-2012 Απόφασης του Υπ. Οικονομικών «Όροι και προϋποθέσεις χορήγησης άδειας για τη διαδικασία απλουστευμένης διασάφησης και άδειας εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον εξαγωγέα τόπο».

iii. I.K.A.:Αποτίμηση των χορηγουμένων από τους εργοδότες παροχών σε είδος για το έτος 2015

iv. Αρ. πρωτ.: Δ.ΕΙΣΠΡ. Α 1032138 ΕΞ 2015/10.3.2015 - Αποδοχή τραπεζικών επιταγών κατά τις ημέρες της «ειδικής αργίας» διατραπεζικών συναλλαγών του έτους 2015: Σύμφωνα με την απόφαση αυτή κατά το έτος 2015 οι ημέρες «ειδικής αργίας» διατραπεζικών συναλλαγών (άρθρο 11 Ν.3336/2005, ΦΕΚ Α 96/20.04.05) είναι η 3η Απριλίου και η 6η Απριλίου. Κατά τις ανωτέρω ημερομηνίες θα γίνονται αποδεκτές από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και τραπεζικές επιταγές που θα προσκομίζονται με ημερομηνία έκδοσης την 7η Απριλίου 2015.

v. Αριθμ. πρωτ.: ΔΔΘΤΟΚ Δ 5004686 ΕΞ 2015/20.3.2015 - Μεταβίβαση εμπορευμάτων που βρίσκονται σε καθεστώς Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή από δικαιούχο αδείας πρόσωπο σε άλλο δικαιούχο αδείας πρόσωπο χωρίς τη λήξη του καθεστώτος

 

XVΙΙI. Υπουργείο Οικονομικών, τότε και σήμερα!

Στα τέλη του έτους 2013 είχα συντάξει ένα άρθρο με θέμα Υπουργείο Οικονομικών τότε και σήμερα. Στο άρθρο αυτό είχα αναφερθεί στη διαφορετική αντιμετώπιση των πραγμάτων από τους ιθύνοντες του υπ. Οικονομικών εν έτει 1955 όταν καθιερώθηκε ο νέος τότε κώδικας φορολογίας εισοδήματος (ν.δ. 3323/1955) που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμιση κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα. Μέσα από το άρθρο του εμβριθούς επιστήμονα και κ. Διονυσίου Κουνάδη ε.τ. Γενικού Διευθυντή Φορολογίας που παρατέθηκε στη δική μου ανάλυση έγιναν γνωστές κάποιες λεπτομέρειες για τον τρόπο εργασίας των τότε υπαλλήλων του υπ. Οικ. Παραθέτω εδώ κάποια αποσπάσματα από το άρθρου του κ. Δ. Κουνάδη με τίτλο Πενήντα χρόνια «ενιαίος» φόρος εισοδήματος:

Εκτός από τα κείμενα του νόμου, της εισηγητικής έκθεσης, των επιπτώσεων των υπόψη διατάξεων στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, απαιτούνται τα κείμενα των οικείων διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων, των ερμηνευτικών εγκυκλίων, αλλά και των αναγκαίων εντύπων, για την επιτυχή εφαρμογή διατάξεων που εφαρμόζονται για πρώτη φορά. Όγκος εργασίας, τον οποίο δεν μπορεί να αντιληφθεί, αν και είμαι βέβαιος ότι τον κατανοεί, ο σύγχρονος διοικητικός υπάλληλος με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που επιτρέπουν τις τμηματικές διορθώσεις των λαθών στη διατύπωση και στην ορθογραφία των κειμένων, χωρίς να απαιτείται ξαναγράψιμο όλης της σελίδας. Tις ατέλειωτες ώρες που απαιτήθηκαν για την υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών. Tην αυταπάρνηση όσων εργάσθηκαν για την ολοκλήρωση των εργασιών του. Είμαι βέβαιος ότι, οι οικογένειές των συναδέλφων που εργάσθηκαν για την υλοποίηση αυτού του νομοθετήματος θα τους είχαν «χάσει» για πολύ καιρό.

Η ογκώδης ερμηνευτική εγκύκλιος του ν.δ. 3323/1955, υπ’ αριθμ. 129/1955, κοινοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, δηλαδή μια μόλις εβδομάδα από τη δημοσίευση του νομοθετήματος! Μπορεί να αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της εργασίας που πραγματοποιήθηκε εκείνο το καλοκαίρι στο Υπ. Οικ. Όλα όσα αναφέρω στην ενότητα αυτή δεν αποτελούν μια απλή νοσταλγική ματιά στο παρελθόν. Μεταφέρω τον τρόπο αντιμετώπισης, τη μεθοδική εργασία, το μεράκι και την ευσυνειδησία των υπηρεσιακών παραγόντων και των υπαλλήλων στο τότε Υπ. Οικ.

Η ογκώδης ερμηνευτική εγκύκλιος του ν.δ. 3323/1955 κοινοποιήθηκε μόλις μια εβδομάδα μετά τη δημοσίευση του νομοθετήματος! Αυτό πρέπει να το κρατήσουμε για να κατανοήσουμε το μέγεθος της εργασίας εκείνων των ανθρώπων. Στον ν. 4172/2013 που κι αυτός αποτέλεσε μια τομή στα φορολογικά δρώμενα του τόπου, πόσους μήνες κάναμε για να δούμε ερμηνευτικές εγκυκλίους -μάλιστα κάποιες δεν τις έχουμε δει ακόμη-, παρόλο που έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τη δημοσίευσή του; Νομίζω πως κάποιοι πρέπει να προβληματίζονται για την υφιστάμενη κατάσταση.

 

XIΧ. Η διαδικασία για τη μεταφορά φορολογικής κατοικίας στο εξωτερικό

Μέσα από ένα δελτίο τύπου της Γ.Γ.Δ.Ε. έγινε γνωστό ότι υπογράφηκε απόφαση σχετικά με τη διαδικασία για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στο εξωτερικό, καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Ειδικότερα, στην απόφαση που σύντομα θα κοινοποιηθεί προβλέπεται ότι :

Όσοι επιθυμούν να μεταφέρουν την φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό οφείλουν να υποβάλουν στο αρμόδιο τμήμα της Δ.Ο.Υ. όπου υπάγονται: αίτηση (Μ0) με τα συνημμένα έντυπα Μ1, Μ7 και έγγραφη δήλωση, με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής τους, για τον ορισμό φορολογικού εκπροσώπου τους στην Ελλάδα, το αργότερο έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου του φορολογικού έτους που ακολουθεί το φορολογικό έτος αναχώρησης, ενώ οφείλουν να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (όπως αναλυτικά περιγράφονται στην εν λόγω απόφαση) το αργότερο έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου του έτους αυτού.

Εξαιρετικά, για όσους επιθυμούν να μεταφέρουν την φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό το φορολογικό έτος 2014 και δεν έχουν υποβάλει τα ανωτέρω έντυπα, ως προθεσμία υποβολής αυτών ορίζεται η τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου 2015.

Τα δικαιολογητικά θα αναφέρονται στη σχετική απόφαση η οποία όπως ανέφερα θα κοινοποιηθεί σύντομα, οπότε έχετε υπομονή. Στη δουλειά μας άλλωστε όλο υπομονή κάνουμε...

 

ΧΧ. Το μείζον θέμα με τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας παρακολουθούν προσεκτικά την εξέλιξη των υποθέσεων ενυπόθηκων δανείων σε ελβετικό φράγκο που αφορά μεγάλο αριθμό Ελλήνων δανειοληπτών και εξετάζουν νομοθετικές λύσεις που να εναρμονίζουν τη νομοθεσία με τις δικαστικές αποφάσεις και τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Αυτό έγινε γνωστό σε σχετικό δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο σε περίπτωση που οι δικαστικές υποθέσεις -που αφορούν σε δάνεια ελβετικού φράγκου- αυτές καταστούν αμετάκλητες, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της διάταξης του άρθρου 10 παρ. 21 του ν. 2251/1994 το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα του αρμόδιου υπουργού, με απόφασή του να καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις προσαρμογής της συναλλακτικής συμπεριφοράς των προμηθευτών στο δεδικασμένο αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων επί αγωγών καταναλωτή ή ενώσεων καταναλωτών, καθώς οι συνέπειες του δεδικασμένου έχουν ευρύτερο δημόσιο ενδιαφέρον για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προστασία των καταναλωτών.

Εύχομαι να διευθετηθεί άμεσα το φλέγον αυτό θέμα που απασχολεί χιλιάδες καταναλωτές που ουσιαστικά εξαπατήθηκαν από τις τράπεζες και βρέθηκαν μπλεγμένοι στα δίχτυα τους.

 

ΧΧΙ. ΜΥΦ και ξερό ψωμί...

Από το μέτωπο των ΜΥΦ δεν είχαμε κάποια συνταρακτική εξέλιξη από πλευράς υπ. Οικ., κατάργηση δηλαδή ή κάτι σχετικό. Το μόνο νέο ήταν η δημοσιοποίηση της απόφασης για τις αποκλίσεις των 10,00 ευρώ (που είχε ανακοινωθεί αρχικά με δελτίο τύπου). Η απόφαση αυτή είναι η ΠΟΛ.1053/27.2.2015 - Τροποποίηση της απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ. 1022/7.1.2014 (ΦΕΚ 179 Β΄) «Υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, για διασταύρωση πληροφοριών», όπως ισχύει. Επίσης, σχετική με το θέμα των ΜΥΦ ήταν και η αντιπρόταση στο υφιστάμενο σύστημα συγκεντρωτικών καταστάσεων της Ε.Λ.Φ.Ε.Ε. Ρόδου.

 

ΧΧΙΙ. Εργασιακά, θέματα Ι.Κ.Α. και άλλα.

Παρατάθηκε έως 30 Ιουνίου 2015 η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που έληγε στο τέλος Μαρτίου 2015 (Διαβάστε τη σχετική είδηση του κόμβου). Επίσης, την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι στο υπ. Εργασίας ψάχνουν λύσεις για να μπει φρένο στη μερική απασχόληση, αφού αυξήθηκε κατά 33,47%, ενώ μία στις δύο νέες προσλήψεις αφορά πλέον, ευέλικτη απασχόληση. Σχετικά με την απασχόληση των συνταξιούχων αναφέρεται η εγκύκλιος Ι.Κ.Α. αρ. 13/17.3.2015 - Απασχόληση συνταξιούχων. Κοινοποίηση των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 68 του Ν. 4316/2014 καθώς και του σχετικού εγγράφου του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και παροχή οδηγιών, την οποία προτείνω να μελετήσουν όσοι έχον αντίστοιχες περιπτώσεις. Για όσους δε βρίσκονται στο κατώφλι της σύνταξης, μπορούν να μελετήσουν την απόφαση του Ι.Κ.Α. με θέμα Στοιχεία προσδιορισμού της κλάσης υπολογισμού της σύνταξης, για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται κατά το έτος 2015 από ασφαλισμένους για πρώτη φορά πριν από την 1/1/1993.ΧΧΙΙΙ. Επίλογος

Αυτό ήταν και για σήμερα το «σχόλιο της Δευτέρας». Ζητώ συγγνώμη για το μακροσκελές κείμενο, όμως ειλικρινά δεν ευθύνομαι εγώ γι΄αυτό, οι εξελίξεις ήταν τέτοιες που με ανάγκασαν να σας κουράσω με τόσες πληροφορίες. Ελπίζω να συγκρατήσετε τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και τα υπόλοιπα να τα αφήσετε σε μια γωνιά του μυαλού σας γιατί ίσως σας χρειαστούν αργά ή γρήγορα. Όπως και να χει, είναι πολλές φορές κουραστικό να ξεκινάς την εβδομάδα σου με τόσα ζητήματα, αποφάσεις, κ.λπ., όμως εμείς απ΄την πλευρά μας καταβάλουμε φιλότιμες προσπάθειες ώστε να παρουσιάσουμε τα γεγονότα λίγο διαφορετικά και διανθισμένα με χιούμορ ή καυστική διάθεση. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα μας πετάξετε ντομάτες στο τέλος με τόσα που γράφουμε κάθε φορά. Πριν την κατακλείδα μου να σας θυμίσω ότι κάθε στιγμή πρέπει να σκεφτόμαστε θετικά και να είμαστε ευχαριστημένοι με όσα απλά πράγματα έχουμε στη ζωή μας. Γιατί συνήθως ψάχνουμε συνεχώς για κάτι καλύτερο από αυτό που ήδη έχουμε λησμονώντας ότι γύρω μας υπάρχουν και χειρότερες καταστάσεις! 

Καλημέρα και καλή δύναμη.

 

 

Υποσημειώσεις:

[1] Σύμφωνα με την παρ. 2 της απόφασης αυτής, το νέο έντυπο της περιοδικής δήλωσης ίσχυε για πράξεις που πραγματοποιούνται από 1.1.2015 και εφεξής.

[2] Όλα τα σκίτσα είναι του μεγάλου σκιτσογράφου Κ. Μητρόπουλου. Η δική μου παρέμβαση αφορά μόνο στα κείμενα των σκίτσων.

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

 • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
 • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο