Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Ε.Φ.Ε.Ε.Α.: «Δυο αράδες και τρείς λύσεις για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων»

ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΑ: ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46, ΑΘΗΝΑ, Τ.Κ.: 104 34
ΤΗΛ.: 210-8224111- 2108834483 FAX: 210-8834484
http://www.efeea.gr

Αθήνα 19 Μαρτίου 2015

Θέμα: Δυο αράδες και τρείς λύσεις για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Η θέσπιση του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος (ν. 4172/2013) τροποποίησε σχεδόν ριζικά το φορολογικό τοπίο της χώρας και οδήγησε σε πλειάδα αλλαγών που κατέστησαν ακόμη πιο δύσκολη την ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητα των συναδέλφων λογιστών-φοροτεχνικών. Τα προβλήματα ήταν πολλά, όπως ήταν φυσικό μετά από κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση και αρκετά εξακολουθούν δυστυχώς να υφίστανται, δημιουργώντας έτσι τεράστια σύγχυση και προβληματισμό σε όλους εμάς που καλούμαστε να εφαρμόσουμε τις κείμενες διατάξεις.

Συνεπώς όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος δυστυχώς τα γεγονότα μαρτυρούν ότι εμείς οι λογιστές, ως σύγχρονοι Άτλαντες θα κληθούμε, για άλλη μια φορά, να σηκώσουμε στις πλάτες μας όλο το βάρος της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ακροβατώντας μέσα σε ένα προβληματικό και απρόβλεπτο περιβάλλον εργασίας.

Έτσι αποδεικνύουμε κάθε χρόνο πως έχουμε την επιστημονική κατάρτιση και την τεχνογνωσία για τη σωστή και έγκυρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, παρόλο που υπάρχουν πολλά προσκόμματα στην πορεία μας.

Η νέα ηγεσία της ΓΓΔΕ έχει δείξει και στο άμεσο παρελθόν ότι τείνει ευήκοα ώτα σε ορισμένα από τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο και έχει υιοθετήσει αρκετές από τις προτάσεις μας.

Προκειμένου να προχωρήσει ομαλά η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων και για μην υπάρχουν προστριβές μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, πρέπει για μια ακόμα φορά η ηγεσία του υπ. Οικονομικών να «ακούσει» του λογιστές, έτσι ώστε να υποβληθούν ορθά οι φορολογικές δηλώσεις.

Ομαλή υποβολή των δηλώσεων δεν μπορεί να γίνει φυσικά κάτω από αντίξοες συνθήκες, ούτε μέσα από εξαντλητικά ωράρια εργασίας εκ μέρους μας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει καταρρακωθεί η ψυχολογική και σωματική μας υγεία στο βωμό της υποβολής των δηλώσεων.

Σήμερα, θέλουμε να προτείνουμε τρείς λύσεις που θεωρούμε ότι θα βοηθήσουν στην αποσυμπίεση της υφιστάμενης κατάστασης και γενικότερα στην ομαλή υποβολή των δηλώσεων.

1. Απλοποίηση και συγχώνευση εντύπων (Φ.01.10, Φ.01.12,Φ01.13, Ε5) σε ένα έντυπο.

Είναι ευκαιρία τώρα που σχεδιάζονται τα νέα έντυπα να υπάρξει επιτέλους μια ενοποίησή τους σε ένα ενιαίο έντυπο. Έτσι θα υπάρξει μείωση του γραφειοκρατικού κόστους και τα πράγματα θα είναι απλά και ξεκάθαρα χωρίς πλήθος κωδικών και πινάκων.

2. Απλοποίηση εντύπου Ε3.

i. Διαγραφή παρωχημένων κωδικών και πινάκων

ii. Αυτόματη μεταφορά ποσού αναμόρφωσης δαπανών στο έντυπο φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων (για διπλογραφικά βιβλία).

3. Παράταση δηλώσεων και επαναφορά έκπτωσης για εφάπαξ πληρωμή φόρου.

i. Η καθυστέρηση έκδοσης των απαραίτητων ερμηνευτικών αποφάσεων του ν. 4172/2013, η καθυστέρηση στην έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της εφαρμογής για την υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων δεν έχει ανοίξει ακόμη, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για παράταση των καταληκτικών προθεσμιών υποβολής των δηλώσεων.

ii. Η θεσμοθέτηση μεγάλης έκπτωσης (10% ή 5%) για τις εφάπαξ πληρωμές των φόρων, θα τονώσει σε μεγάλο βαθμό τα έσοδα του κράτους και θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για την άμεση πληρωμή τους.

iii. Προτείνουμε σε πρώτη φάση την παράταση των δηλώσεων φυσικών προσώπων έως 31.7.2015 και μετάθεση της πρώτης δόσης πληρωμής την 31.8.2015. Επίσης, προτείνουμε την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των δηλώσεων νομικών προσώπων έως 10.7.2015.

H μετακύλιση κατά ένα μήνα στην είσπραξη των εσόδων του κράτους από την μετάθεση της πρώτης δόσης των δηλώσεων φυσικών προσώπων, μπορεί να ισοσκελιστεί από με τις εφάπαξ πληρωμές του φόρου (με έκπτωση) που προτείνουμε ανωτέρω.

Σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθούμε συνεχώς τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και θα παρεμβαίνουμε όπου χρειαστεί με νέες προτάσεις, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή υποβολή αυτών, η ομαλή εισροή εσόδων του κράτος αλλά πρωτίστως οι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας των λογιστών φοροτεχνικών που ταλανίζονται από όλη αυτή την κατάσταση.


Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Τσαμόπουλος

Ο Γενικός Γραμματέας
Γεώργιος Χριστόπουλος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο