Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αντιδράσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο για την διάταξη του άρθρου 21 που προβλέπει προκαταβολή φόρου σε τιμολόγια με Κύπρο, Βουλγαρία

Την απόσυρση διάταξης που προβλέπει την παρακράτηση φόρου 26% για συναλλαγές με επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε κράτη «μη συνεργάσιμα» ή κράτη με «προνομιακό φορολογικό καθεστώς» ζητεί από την κυβέρνηση ο επιχειρηματικός κόσμος, θεωρώντας ότι παραβιάζει τόσο το κοινοτικό δίκαιο όσο και τις διατάξεις των διεθνών συμβάσεων.

Το επίμαχο άρθρο 21 (περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές) μέσω του οποίου η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει «φρένο» στις τριγωνικές συναλλαγές, ορίζει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις που εμφανίζουν στα βιβλία τους ποσά δαπανών τα οποία καταβλήθηκαν σε επιχείρηση που εδρεύει σε χώρα μη συνεργάσιμη φορολογικά ή σε χώρα με προνομιακό φορολογικό καθεστώς (Βουλγαρία, Κύπρο) ή σε άλλη συνδεδεμένη με αυτήν επιχείρηση που δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις περί «φακέλου τεκμηρίωσης» (που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικών Συναλλαγών) θα υποχρεώνεται να πληρώσει φόρο 26% επί των δαπανών αυτών και μόνο εφόσον αποδείξει σε διάστημα 12 μηνών ότι πρόκειται περί πραγματικής συναλλαγής σε συνήθεις τρέχουσες τιμές αγοράς θα δικαιούται να πάρει πίσω τον καταβληθέντα φόρο.

Επί της ουσίας η δαπάνη δεν θα αναγνωρίζεται μέχρι οι επιχειρήσεις να αποδείξουν ότι οι συναλλαγές είναι πραγματικές.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) με επιστολή του στη αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλές συναλλαγές ελληνικών επιχειρήσεων με διεθνείς αντισυμβαλλόμενους των οποίων η έδρα βρίσκεται σε κράτη «μη συνεργάσιμα» ή κράτη με «προνομιακό φορολογικό καθεστώς». Οι συναλλαγές αυτές είναι απόλυτα αυθεντικές και αναγκαίες για τη λειτουργία των επιχειρήσεων και σε καμία περίπτωση δεν καταρτίζονται με σκοπό την απόκτηση φορολογικών πλεονεκτημάτων, υπογραμμίζοντας ότι η διάταξη αυτή θα έχει επιπτώσεις στη ρευστότητα των επιχειρήσεων στο σημερινό καθεστώς ασφυξίας.

Τέλος στην επιστολή τονίζεται ότι η διάταξη αυτή θα δημιουργήσει πρόσθετη γραφειοκρατία, η οποία θα δημιουργηθεί για την απόδειξη της αυθεντικότητας συναλλαγών, που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ανάγκη απλοποίησης των φορολογικών διαδικασιών.

Σύμφωνα με επιχειρηματίες, η διάταξη αυτή ανοίγει θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Σημειώνουν ότι η παρακράτηση φόρου 26% (μέχρι να αποδειχθεί η αυθεντικότητα της συναλλαγής) θα αναγκάσει αρκετές επιχειρήσεις που έχουν νόμιμες συναλλαγές για παράδειγμα με την Κύπρο να διακόψουν προκειμένου να αποφευχθεί η καταβολή μεγάλων ποσών στο ελληνικό Δημόσιο ως παρακράτηση.

Πηγή: Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΑΓΡΟΤΕΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο