Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Aμεση χορήγηση σύνταξης από το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ

Tο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου θα λειτουργήσει η νέα ειδική υπηρεσία καταμέτρησης των ημερών ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε κτίριο που βρίσκεται στην Ομόνοια. Στόχος του Κέντρου Ανακεφαλαίωσης (KAN) είναι η άμεση χορήγηση των συντάξεων και ο περιορισμός του χρόνου αναμονής στο ελάχιστο δυνατό. Οι πρώτοι ασφαλισμένοι που ....

Tο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου θα λειτουργήσει η νέα ειδική υπηρεσία καταμέτρησης των ημερών ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε κτίριο που βρίσκεται στην Ομόνοια. Στόχος του Κέντρου Ανακεφαλαίωσης (KAN) είναι η άμεση χορήγηση των συντάξεων και ο περιορισμός του χρόνου αναμονής στο ελάχιστο δυνατό. Οι πρώτοι ασφαλισμένοι που θα υποβάλουν αίτηση καταμέτρησης του χρόνου ασφάλισης στο ΚΑΝ θα είναι αυτοί που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το β΄ εξάμηνο του 2007 (από 7/2007 μέχρι 12/2007), με τελευταίο φορέα ασφάλισης το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και κατοικούν στους νομούς Αττικής και Κορινθίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρόνος που μεσολαβεί ανάμεσα στην ημερομηνία υποβολής της αίτησης για συνταξιοδότηση και στην ημέρα που θα καταβληθεί η πρώτη σύνταξη ξεπερνά τους 5 μήνες. Ειδικά στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, περίπου στο 50% των περιπτώσεων –στο σύνολο της κοινωνικής ασφάλισης– η συνήθης καθυστέρηση ανέρχεται στους 9-10 μήνες. Υπάρχουν μάλιστα και αρκετές περιπτώσεις που ο υποψήφιος συνταξιούχος περιμένει έως και 1,5 με 2 χρόνια για να πάρει τη σύνταξή του.

Το Κέντρο Ανακεφαλαίωσης (ΚΑΝ) θα λαμβάνει αιτήσεις από τους ασφαλισμένους που θέλουν έξι μήνες για να βγουν στη σύνταξη, θα γίνεται καταμέτρηση ενσήμων και δημιουργείται προσυνταξιοδοτικός φάκελος με αποτέλεσμα όταν έρθει η ώρα συνταξιοδότησης για τον ασφαλισμένο να απαιτείται το πολύ ένας μήνας για την έκδοση της απόφασης.

Αρχικά, σχεδιάζεται η εφαρμογή της δημιουργίας προσυνταξιοδοτικών φακέλων για τους ασφαλισμένους που έχουν μόνο ένσημα του ΙΚΑ. Στη συνέχεια, και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, οι υπηρεσίες θα επεκταθούν και στους ασφαλισμένους με διαδοχική ασφάλιση.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την αρμόδια Διεύθυνση του Ιδρύματος, μέσα στο 2006 κατατέθηκαν 264.095 αιτήσεις συνταξιοδότησης και καταβολής επιδομάτων πρόσθετης σύνταξης και απονεμήθηκαν 183.716 συντάξεις και επιδόματα.

Πριν από τη λήξη του έτους, θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση προκειμένου να υποβάλουν αίτηση όσοι ασφαλισμένοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα τα έτη 2008 και μετέπειτα.

Διαδικασία λειτουργίας του Kέντρου


Οι ασφαλισμένοι θα επισκέπτονται το ΚΑΝ ή το υποκατάστημα του τόπου κατοικίας ή εργασίας τους πριν συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, θα υποβάλουν σχετική αίτηση και θα προσκομίζουν όλα τα ασφαλιστικά στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους, προκειμένου να γίνει η καταγραφή του ασφαλιστικού τους βίου κατά την προσυνταξιοδοτική περίοδο.

Στο ΚΑΝ θα συγκεντρώνονται όλες οι αιτήσεις και θα γίνεται η ανακεφαλαίωση και η σχετική αλληλογραφία με τις άλλες υπηρεσίες, θα δημιουργείται ο προσυνταξιοδοτικός φάκελος του ασφαλισμένου και θα χορηγείται στον ασφαλισμένο προσυνταξιοδοτική βεβαίωση.

Η ροή των εργασιών του ΚΑΝ θα παρακολουθείται τόσο τοπικά όσο και κεντρικά από ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης εγγράφων και ροών εργασίας για τις απονομές συντάξεων.

Πηγή express
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΑΓΡΟΤΕΣ
Up
Close
Close
Κλείσιμο