Ειδήσεις Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας

Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven


Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Δες σας κρύβω ότι έχουν αρχίσει να με κουράζουν όλα όσα συμβαίνουν στο πολοτικοελληνοευρωπαικό σκηνικό. Δηλώσεις ο τάδε ευρωπαίος αξιωματούχος, δηλώσεις ο δείνα, απαντήσεις και νέες δηλώσεις από την κυβέρνηση. Ο Βαρουφάκης είπε αυτό, ο Σόιμπλε το άλλο, ο Βαρουφάκης δεν εννοούσε αυτό που είπε, ο Σόιμπλε άλλο εννοούσε από αυτό που είπε αλλά έγινε λάθος μετάφραση.

Η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ ή Ελλάδα δεν θα βγει, η Ελλάδα πρέπει να βγει, η Ελλάδα πρέπει να βγει και να ξαναμπεί.

O Σόιμπλε μας είπε να βγούμε από το ευρώ, ο Βαρουφάκης διαψεύσει ότι ο Σόιμπλε θέλει να βγούμε από το ευρώ, η Μέρκελ επίσης δεν θέλει να βγούμε από το ευρώ, ενώ ο Νταισελμπλούμ θέλει και δεν θέλει. 

Δηλώσεις δηλώσεις και πάλι δηλώσεις. Ειλικρινά δεν αντέχω άλλο, ας γίνει μια παγκόσμια «περαίωση» να κάνουν όλοι όσες "δηλώσεις" τους έχουν "μείνει" να τελειώνουμε.

Όσο για την ελληνική αλλά και διεθνή ειδησιογραφία, δεν μπορώ πλέον να είμαι σίγουρος για τίποτα. Οι διαψεύσεις είναι περισσότερες από τις ειδήσεις. Η είδηση δεν είναι πλέον η είδηση, αλλά η διάψευση της είδησης. Στο εξής όταν θα διαβάζετε ή θα ακούτε μια είδηση, θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 24 ώρες για να είστε σίγουροι ότι ισχύει.

Από τις "μη φορολογικές" δηλώσεις της εβδομάδας ξεχώρισα δύο μόνο: 

α) Την αναφορά του υπουργού Οικονομικών σχετικά με το ΦΠΑ : "H αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι υφεσιακό μέτρο. Ο συντελεστής 23% είναι ιδιαίτερα υψηλός, ενώ διαβεβαίωσε εκ νέου ότι δεν θα υπάρξει αύξηση για τρόφιμα, φάρμακα, παραμεθόριο, νησιά, εστίαση, βιβλία, Τύπο."

Κρατήστε την δήλωση αυτή γιατί κάτι μου λέει ότι πάμε για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 20% .

β) Την αναφορά σε μία από τις μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας από την έδρα του ΟΟΣΑ "Επιχειρηματικά οικοσυστήματα (clusters). Η δημιουργία των οικοσυστημάτων παραγωγής μπορεί να προσφέρει σημαντικά κίνητρα για να παραμείνουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αντί να φύγουν στο εξωτερικό. Ένα οικοσύστημα μπορεί να περιλαμβάνει συνένωση υποδομών, εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, σύμπραξης με δημόσια πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα με τρόπο που να μεγιστοποιεί τα οφέλη της επένδυσης στην συνεργασία." [Δείτε εδώ όλες τις υπόλοιπες εξαγγελίες]

 

"Αν ένα πρωί περπατήσω επάνω στο νερό, την άλλη μέρα οι εφημερίδες θα γράφουν: «ο Πρόεδρος δεν μπορεί να κολυμπήσει». Λύντον Τζόνσον"


← ●●●● § ●●●● →


Πίσω στα δικά μας

Το νομοσχέδιο για την ρύθμιση των 100 δόσεων που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση, μετατράπηκε σε πολυνομοσχέδιο και κατατέθηκε προς δημόσια διαβούλευση. Ως πολυνομοσχέδιο "οφείλει" να περιέχει και φορολογικές διατάξεις :

α) Κατάργηση ελάχιστης της ελάχιστης ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης σε περίπτωση απόκτησης εισοδήματος μόνο από τόκους και ακίνητα. [Δείτε εδώ  το σχετικό θέμα]

β) Κατάργηση των προστίμων  εκπρόθεσμης καταβολής φόρου 10%, 20%,30% του Κ.Φ.Δ. και του Κ.Ε.Δ.Ε. [Δείτε εδώ  το σχετικό θέμα]

γ) Δεκαπλασιασμός (από 5.000 σε 50.000) του ορίου ληξιπρόθεσμης οφειλής πάνω από την οποία ενεργοποιούνται οι ποινές διώξεις. [Δείτε εδώ  το σχετικό θέμα]

δ) Δυνατότητα υπαγωγής και σε τρίτη κατώτερη ασφαλιστική κλάση των ασφαλισμένων του Ο.Α.Ε.Ε.  [Δείτε εδώ  το σχετικό θέμα]

ε) Τροποποιήσεις του κώδικα ΦΠΑ

  • Κατάργηση της ετήσιας περιοδική δήλωση Φ.Π.Α. από τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος. Η υποβολή πλέον θα γίνεται όπως και για τους λοιπούς υπόχρεους στον μήνα ή το τρίμηνο ανάλογα με την κατηγορία τήρησης λογιστικού συστήματος (απλογραφικό - διπλογραφικό). 
  • Επίσης  προβλέπεται πλέον ο χρόνος κατά τον οποίον εκπίπτει ή αποδίδεται ο φόρος που προκύπτει από τον διακανονισμό του δικαιώματος έκπτωσης που έχει διενεργηθεί σε μία διαχειριστή περίοδο.
    Ο διακανονισμός περιλαμβανόταν στην εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ, η οποία καταργήθηκε με το ν. 4281/2014 (ΦΕΚ Α 160/8-8-2014) χωρίς να υπάρχει έως σήμερα αντίστοιχη νομοθετική πρόβλεψη για τον ορισμό του χρόνου που προκύπτει η υποχρέωση αυτή. Εάν δεν το καταλάβατε η εν λόγο διάταξη αναφέρεται στην prorata. Ο φόρος πλέον θα αποδίδεται στο τέλος του έβδομου μήνα, ήτοι με την περιοδική του Ιουνίου για όσες οντότητες χρησιμοποιούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, και με την περιοδική Β' τριμήνου για όσες  τηρούν απλογραφικό.
  • Τέλος καταργείται η εξάμηνη φορολογική περίοδος και η δήλωση απόδοσης φόρου για τους υπόχρεους σε κατ' αποκοπή καταβολή, ορίζεται ως έκτακτη. [Δείτε εδώ  το σχετικό θέμα]

στ) Και φυσικά τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων . [Δείτε εδώ τα βασικά στοιχεία αυτής]

Εάν έχετε χρόνο δείτε ολόκληρο το σχέδιο νόμου με ενσωματωμένη την αιτιολογική έκθεση σε κάθε άρθρο εδώ. Ωστόσο να σημειώσω ότι το νομοσχέδιο είναι σε διαβούλευση, συνεπώς μέχρι την κατάθεσή του στην βουλή και την ψήφισή του ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές.
← ●●●● § ●●●● →

Ρυθμίσεων συνέχεια.

Εκτός από την ρύθμιση των 100  δόσεων, ακόμα μία διάταξη για την τακτοποίηση μη ρυθμισμένων οφειλών κατατέθηκε στην βουλή ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης. Όσοι "βιάζονται" να πληρώσουν τις οφειλές τους στο ελληνικό Δημόσιο μέχρι τις 27 Μαρτίου και ταυτόχρονα θέλουν και να συμβάλουν στην αποπληρωμή των δόσεων προς το Δ.Ν.Τ., μπορούν να επιλέξουν την ρύθμιση αυτή και να απαλλαγούν κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής. [Δείτε τα ψιλά γράμματα της ρύθμισης εδώ]

Και μη νομίζετε ότι οι ρυθμίσεις σταματάνε εδώ. Διαβάστε το σχόλιο μέχρι το τέλος και θα καταλάβετε...

Μετά και την ψήφιση και των 2+1 νέων ρυθμίσεων, θα μετράμε συνολικά μέχρι το τέλος Μαρτίου, 5 ενεργές  ρυθμίσεις. Σε λίγο η φορολογική διοίκηση θα χρειαστεί ρύθμιση για να "ρυθμίσει" τις ρυθμίσεις.


"Χρωστάμε σ' όσους ήρθαν πέρασαν,
θα 'ρθουν, θα περάσουν.
Κριτές θα μας δικάσουν
οι αγέννητοι, οι νεκροί."

Κωστής Παλαμάς


← ●●●● § ●●●● →

Υπέρ τρίτων

Με εγκύκλιο προς τις υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπ. Οικονομικών υπενθυμίζει ότι μετά την ισχύ του άρθρου 104 του ν. 4314/2014, δεν επιβάλλεται κανένα τέλος υπέρ τρίτων  (πχ. εισφορά ταμείου νομικών και ταμείου πρόνοιας δικηγόρων) κατά την σύσταση η τροποποίηση Ι.Κ.Ε. [Δείτε την εγκύκλιο εδώ]. Όσοι αναρωτιούνται γιατί αυτή η υπενθύμιση, ας διαβάσουν την απόφαση  Αριθ. πρωτ.: 55579/21.1.2014 και θα καταλάβουν.
Να θυμίσω εδώ ότι από την εισφορά υπέρ ταμείου νομικών εξαιρείται και η σύσταση ή η αύξηση κεφαλαίου των Α.Ε.-Ε.Π.Ε. με την απόφαση Φ41/938/23.9.2002.

← ●●●● § ●●●● →

Συμφωνητικά on line

Είμαι σίγουρος ότι όλοι ενημερωθήκατε για την εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ. σχετικά με την ηλεκτρονική υποβολή συμφωνητικών, η οποία τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία την εβδομάδα που μας πέρασε. Δείτε τις  Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις και οδηγίες συμπλήρωσης για την υποβολή κατάστασης συμφωνητικών της παρ. 16, άρθρου 8 του ν. 1882/1990 καθώς και  το ενδιαφέρον άρθρο του συναδέλφου Απόστολου Αλωνιάτη. Θυμηθείτε όμως ότι τα εργολαβικά συμφωνητικά υποβάλλονται ακόμα στις Δ.Ο.Υ. και πάντα πριν από την έναρξη εργασιών. 
 

← ●●●● § ●●●● →

Ημίμετρα

Τόσα χρόνια στο υπουργείο δεν έχουν καταλάβει ότι η φοροδιαφυγή μπορεί να λυθεί μόνο όταν θα σταματήσουμε πλέον να πληρώνουμε τις πάσης φύσεως συναλλαγές μας με μετρητά (με ότι συνέπειες θα επιφέρει μια τέτοια κίνηση, σε ορισμένες από αυτές). Ελπίζω ότι το νέο μέτρο που εξετάζει η  κυβέρνηση δεν θα "ξεθωριάσει" σε κάποια συρτάρια. [ Μετρητά τέλος: Φορομπόνους σε όσους πληρώνουν μόνο με κάρτα ]

Όσο για την μέτρο που αφορά τη λοταρία ως κίνητρο συλλογής αποδείξεων,  άποψή μου είναι ότι εάν οι φορολογούμενοι δεν γνωρίζουν ότι θα εκπέσουν όλες οι δαπάνες για τις οποίες πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις από το φορολογητέο εισόδημα τους (εξαιρέστε εάν θέλετε μερικές που προέρχονται από επιχειρήσεις που δεν φοροδιαφεύγουν πχ super market, κ.λπ.), τότε δεν πρόκειται να τις ζητάνε ποτέ. Κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα μετά από λοταρία (αφού βεβαία έχει προηγηθεί και η αποστολή με sms  με τα στοιχεία των αποδείξεων).


← ●●●● § ●●●● →


Δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Το υπ. Οικονομικών  αρνήθηκε -όπως ήταν φυσικό- τον συμψηφισμό παρακρατημένου φόρου με τον φόρο εισοδήματος που προέκυψε από εκπρόθεσμη δήλωση μετά την παρέλευση τριετίας από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της. Ο συνήγορος του πολίτη ο οποίος ανακίνησε το θέμα, μετά από αναφορές πολιτών, τόνισε σε έγγραφό του προς το υπουργείο Οικονομικών ότι τα ποσά του προκαταβληθέντος φόρου δεν μπορούν να θεωρηθούν ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα» διότι, κατά τον Αστικό Κώδικα (άρθρο 905 παρ. 2), «το χρέος που καταβλήθηκε πριν από τη λήξη του δεν αναζητείται». Συνεπώς, δεν τίθεται ζήτημα παραγραφής και τα προκαταβληθέντα ποσά πρέπει να συμψηφιστούν.

Η Διοίκηση φυσικά έμεινε στην θέσης της η οποία αποτυπώνεται στην απόφαση Δ12Α 1165279 ΕΞ 2014/12.12.2014 αλλά και σε παλαιότερη απόφαση ΠΟΛ.1068/14.3.2012, η οποία κάνει δεκτή σχετική εισήγηση (αρνητική) του ΝΣΚ .

Υπενθυμίζω ότι από 1.1.2014 ισχύει πενταετία και όχι τριετία για την αξίωση επιστροφής φόρου, ο οποίος καταβλήθηκε αχρεώστητα. Η ίδια προθεσμία αντιστοίχως (πενταετία) ισχύει και για την παραγραφή του δικαιώματος του δημοσίου ως προς την  έκδοση πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου. Και για να είμαι πιο ακριβής, η πενταετία υπολογίζεται από το τέλος του έτους στο οποίο ο εκάστοτε φορολογούμενος όφειλε να έχει υποβάλει δήλωση. [Σχετικά είναι τα άρθρα 36 και 42 του Κ.Φ.Δ.].


"Όλον το έθνος αδικείται, όταν αδικείται ένας μόνος πολίτης".Ρήγας Φεραίος


← ●●●● § ●●●● → 

Φορολογική ακαδημία

Σύσταση φορολογικής ακαδημίας για τους υπαλλήλους της φορολογικής διοίκησης προανήγγειλε η Γ.Γ.Δ.Ε. κα Σαβαίδου στην συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. Θετικό βήμα, ωστόσο θα προτιμούσα να είχε συσταθεί πολλά χρόνια πριν η ακαδημία αυτή, και όχι τώρα που οι επισκέψεις μας στην εφορία είναι σπανιότερες λόγο των νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Αναρωτηθείτε πόσες εργατοώρες έχουν χαθεί, αλλά και πόσες προστριβές είχαμε με τους υπαλλήλους των Δ.Ο.Υ., άλλοτε λόγω δική μας και άλλοτε λόγω δικής τους ελλιπούς ενημέρωσης σε πλειάδα φορολογικών ζητημάτων. [Για τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν δείτε εδώ]

" Ό,τι δεν αρχίζει σήμερα, ποτέ δεν τελειώνει αύριο". Βόλφγκανγκ Γκαίτε

← ●●●● § ●●●● →

 

Ο.Α.Ε.Ε.

Αρκετά τα νέα για το ασφαλιστικό ταμείο μας, την εβδομάδα που μας πέρασε. Εκτός από τις νέες ρυθμίσεις που προωθούνται με το πολυνομοσχέδιο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Ε.Ε. αποφάσισε την τροποποίηση του κανονισμού ασφαλιστικής λειτουργίας του. Ανακοινώθηκε επίσης ότι επεκτείνεται η εφαρμογή της ψηφιοποίησης του οικονομικού βίου των ασφαλισμένων του Ο.Α.Ε.Ε. και πανελλαδικά (πέραν της Αττικής), ενώ ξεκίνησε και η λειτουργία του κέντρου εξυπηρέτησης ασφαλισμένων (Κ.Ε.Α.Σ.) το οποίο θα εδρεύει στην οδό Ακαδημίας 22.  Κάτι σαν  Κ.Ε.Π. για τους ασφαλισμένους του Ο.Α.Ε.Ε. για να καταλάβετε.

Τέλος οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Ε. προχώρησαν στην  κωδικοποίηση του Πειθαρχικού Δικαίου (ν.4057/2012), αλλά και της νομοθεσίας  Αδειών Δημοσίων Υπαλλήλων, ενώ ανακοίνωσαν και τις δράσεις που θα υλοποιηθούν το 2015


← ●●●● § ●●●● → 


Απασχόληση ανεργία

Μικρή αύξηση παρουσίασε η ανεργία στην Ελλάδα στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2014. Από 25,5%  το 3 τρίμηνο αυξήθηκε σε 26,1% όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους όμως είχαμε αύξηση της απασχόλησης κατά 15.124 εργαζομένους, όπως δείχνουν αντίστοιχα τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.


"Η δουλειά είναι το καταφύγιο των ανθρώπων που δεν έχουν να κάνουν τίποτε άλλο." Oscar Wilde


← ●●●● § ●●●● → 

Επισφαλείς απαιτήσεις

Σημαντικές είναι οι διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των επισφαλών απαιτήσεων που προβλέπει ο νέος Κ.Φ..Ε σε σχέση με το προϋπάρχων καθεστώς.  Δείτε το σχετικό άρθρο του συνεργάτη του κόμβου Κων. Νιφορόπουλου εδώ.

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω εγώ, είναι πως μπορεί η κάθε απαίτηση που δεν εισπράχθηκε (ακόμα και προκαταβολή) να εντάσσεται στα ποσά, επί των οποίων μπορεί να υπολογισθεί ή πρόβλεψη, ενώ το ΦΠΑ να μην μπορεί. Άβυσσος η ψυχή του ερμηνευτή...

Ευνόητο είναι ότι δεν μπορούμε να σχηματίσουμε πρόβλεψη επί των απαιτήσεων κατά του δημοσίου, αφού είναι γνωστό ότι το Δημόσιο πληρώνει πάντα τις οφειλές του και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση.  [Στα 3,1 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες - Οι μεγαλύτερες ληξιπρόθεσμες οφειλές συνδέεται με τα ασφαλιστικά Ταμεία]


"Σήμερα οι άνθρωποι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: σ’ αυτούς που έχουν, σ’ αυτούς που δεν έχουν και σ’ αυτούς που δεν έχουν πληρώσει αυτά που έχουν." Earl Wilson

← ●●●● § ●●●● → 

Διάλειμμα ...

Γνωρίζετε από που προέρχεται η λέξη "Σπαμ" ;

Σπαμ (spam) ονομάζεται η μαζική αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή άλλων, σε μια προσπάθεια προώθησης προϊόντων ή ιδεών. Λόγω του χαμηλού κόστους αποστολής, η αποστολή γίνεται σε μεγάλο αριθμό αποδεκτών. Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο και υπάρχουν εκτιμήσεις για επτά τρισεκατομμύρια ανεπιθύμητα μηνύματα spam στο 2011.
Ο όρος spam προέρχεται από το εμπορικό όνομα αμερικανικού προϊόντος κρέατος σε κονσέρβα στη δεκαετία του 1960 το οποίο εισαγόταν στη Μεγάλη Βρετανία σε μεγάλες ποσότητες. Το 1970, οι Μόντυ Πάιθονς έγραψαν το σκετς Σπαμ ως μέρος της εκπομπής Το ιπτάμενο τσίρκο των Μόντυ Πάιθονς όπου μια ομάδα Βίκινγκς επαναλάμβαναν δυνατά ένα τραγούδι με μόνα λόγια το «σπαμ σπαμ σπαμ...ωραίο σπαμ...εξαίρετο σπαμ». Στη συνέχεια, στη δεκαετία του 1980 οι εταιρείες αποστολής τέτοιων μηνυμάτων τα ονόμαζαν SPAM ως ακρωνύμιο του Sales Promotion and Marketing (Προώθηση Πωλήσεων και Μάρκετινγκ). Αργότερα η χρήση του επεκτάθηκε και το 1998 το New Oxford Dictionary of English το περιέλαβε με την έννοια των «ασχέτων ή μη αποδεκτών μηνυμάτων που στέλνονται στο ίντερνετ σε μεγάλο αριθμό ομάδων ειδήσεων ή χρηστών».

Αρθρογραφία Εβδομάδας

← ●●●● § ●●●● → Προθεσμίες

Μην ξεχάσετε μέχρι αυτή την Παρασκευή να υποβάλετε -ηλεκτρονικά- την υπεύθυνη δήλωση στον Ο.Ε.Ε.

Τη διαδικασία φαντάζομαι την γνωρίζετε, αλλά κι αν δεν την γνωρίζετε δείτε ξανά το σχετικό άρθρο στον κόμβο μας (οδηγίες βήμα βήμα, για την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης άσκησης του επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού). Όσο για την υποχρεωτική εκπαίδευση ο χρόνος που απαιτείται για την προβολή των video, καθώς και η ύλη που πρέπει να διαβάσουμε έτσι ώστε να αποκτήσουμε πλήρη ενημέρωση επί όλων των θεμάτων, έχει ως ακολούθως:

  Σελίδες Ώρες
      Video
Ελληνικά λογιστικά πρότυπα  150 2
Δήλωση στοιχείων ακινήτων 13 2
Εν.Φ.Ι.Α. 27 6
Ειδικός φόρος επί των ακινήτων 17
Φορολογία εισοδήματος 263 4


← ●●●● § ●●●● → Αποφάσεις εν τάχει.

Οι αποφάσεις που κοινοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Δεν βρήκα κάποια ιδιαιτέρως σημαντική έτσι ώστε να προβώ σε περαιτέρω σχολιασμό, γι' αυτό παραθέτω τους τίτλους.

 

← ●●●● § ●●●● → 

Λοιπές ειδήσεις εν τάχει

← ●●●● § ●●●● → 

Χρηστικά Νο 1

Από το on line Σεμινάριο των Ελληνικών Λογιστικών πρότυπων στο οποίο απαντήθηκαν πάνω από 150 ερωτήσεις σχετικά με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, παραθέτω τρεις που πιστεύω ότι μπορεί να σας ενδιαφέρουν :

α) Πως ακυρώνουμε γενικά παραστατικά από 1.1.2015 (πχ. τιμολόγια, δελτία αποστολής, κ.λπ.), ισχύει το ακυρωτικό στοιχείο;

Η ακύρωση παραστατικών  μπορεί να γίνει και με μια απλή σημείωση πάνω στο παραστατικό (πχ. άκυρο). Μπορεί όμως για λόγους που εξυπηρετούν το μηχανογραφικό σύστημα να χρησιμοποιηθεί και ακυρωτικό παραστατικό. Ωστόσο στις απλές αναφορές πάνω σε παραστατικά (π.χ. άκυρο) όσο και στα ακυρωτικά είναι φρόνιμο να αναγράφεται ο λόγος και η ημερομηνία ακύρωσης του, για λόγους μελλοντικών ελεγκτικών επαληθεύσεων, αλλά και για να αποτυπώνεται το πραγματικό του γεγονότος. 

β) Πώς αναγράφουμε στις ΜΥΦ  το απλοποιημένο τιμολόγιο (μέχρι 100 ευρώ), αφού δεν απαιτείται η αναγραφή σ αυτό, των στοιχείων του πελάτη;

Η απάντηση είναι ότι θα συμπεριλαμβάνονται στις συναλλαγές χωρίς Α.Φ.Μ. μαζί με  (λιανικές συναλλαγές με χειρόγραφα παραστατικά, λιανικές πωλήσεις με ΕΑΦΔΣΣ,πιστωτικές ΑΠΥ, αποδείξεις επιστροφής, λιανικές από ΤΑΞΙΜΕΤΡΑ, [groupedCashRegisters])

γ) Οι διαφορές λογιστικής και φορολογικής βάσης σε απλογραφικά βιβλία θα καταχωρούνται στο τέλος της χρήσης στα βιβλία (αρχεία);

Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση καταγραφής στα βιβλία, αρκεί να είναι καταγραμμένα σε κάποια άλλα αρχεία (π.χ. excel). Συνεπώς οι διαφορές φορολογικής και λογιστικής βάσης δεν είναι υποχρεωτικό να αποτυπωθούν με λογιστικές εγγραφές.

 

← ●●●● § ●●●● → 


Χρηστικά νο 2

Αποσβέσεις παγίων.

Υπενθυμίζω για όσους δεν το θυμούνται ότι από 1.1.2014 «Η φορολογική απόσβεση ενός πάγιου περιουσιακού στοιχείου αρχίζει από τον επόμενο μήνα εντός του οποίου χρησιμοποιείται» (παρ 6 ν. 4172/2013 ΚΦΕ) και όχι από τον μήνα που χρησιμοποιούνται ή αποκτώνται. Δώστε βάση επίσης στην λέξη "χρησιμοποιείται" γιατί παρατήρησα ότι μερικοί συνάδελφοι συγχέουν την απόκτηση με την χρήση. Οι φορολογικές αποσβέσεις συνεπώς δεν υπολογίζονται από τον επόμενο μήνα εντός του οποίου αποκτώνται, αλλά εντός του οποίου χρησιμοποιούνται από την εκάστοτε επιχείρηση. Περισσότερα για τις αποσβέσεις αναμένονται με εγκύκλιο που "γράφεται"  αυτές τις ημέρες από το υπ. Οικονομικών.

 

← ●●●● § ●●●● → 

Χρηστικά νο 3

Επειδή ορισμένοι συνάδελφοι συνεχίζουν να  ρωτάνε τι ακριβώς ισχύει σχετικά με τα πρόστιμα των εκπρόθεσμων δηλώσεων οικονομικού έτους 2014 και πριν, και με την επιφύλαξη της περαίωσης των δηλώσεων που έρχεται..., αντιγράφω από ένα περσινό άρθρο μας στον κόμβο.


Ι. Πρόστιμα εκπρόθεσμων αρχικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014  (χρήση 2013 )

Αρχική εκπρόθεσμη δήλωση
Εισοδήματα που φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων
       
Αποτέλεσμα εκκαθάρισης Προσαύξηση φόρου 1%* Πρόστιμο εκπροθέσμου** Αναγνώριση κωδικού 049
Χρεωστικό Ναι Όχι Ναι
Πιστωτικό Όχι Ναι (λιγότερο από 100,00 ευρώ) Ναι
Μηδενικό Όχι Ναι (λιγότερο από 100,00 ευρώ) Ναι

* πρόσθετος φόρος ένα τοις εκατό (1%) επί του οφειλόμενου με τη δήλωση φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης, με αφετηρία υπολογισμού την 15η Ιουλίου 2014.
** πρόστιμο του άρθρου 4 παρ. 1 εδάφιο 1 του ν. 2523/1997, με τον περιορισμό το καταβλητέο σε κάθε μία περίπτωση ποσό, να μην ξεπερνά τα εκατό (100) ευρώ. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως το πρόστιμο αυτό καθοριστεί μάλλον στα 50,00 ευρώ.
 
ΙΙ. Πρόστιμα εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014  (χρήση 2013 ) και προηγούμενων

Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, παραθέτουμε έναν ενδεικτικό πίνακα με τα σχετικά πρόστιμα.

                  Τροποποιητική εκπρόθεσμη δήλωση
              Εισοδήματα που φορολογούνται και με τις δύο κλίμακες
 
       
Αποτέλεσμα εκκαθάρισης αρχικής δήλωσης Αποτέλεσμα εκκαθάρισης τροποποιητικής δήλωσης Προσαύξηση φόρου 1%* Πρόστιμο (έως 100 ευρώ) άρθρου 4 ν. 2523/1997 υπό προϋποθέσεις ****
Μηδενικό Χρεωστικό Ναι Όχι
 
Μηδενικό  Πιστωτικό Όχι Κατά περίπτωση
Μηδενικό Μηδενικό Όχι
Πιστωτικό Χρεωστικό Ναι Όχι
 
Πιστωτικό Πιστωτικό        Όχι*** Κατά περίπτωση
Πιστωτικό Μηδενικό Όχι
Χρεωστικό Χρεωστικό Ναι Όχι
 
Χρεωστικό Πιστωτικό Όχι Κατά περίπτωση
Χρεωστικό Μηδενικό Όχι

* πρόσθετος φόρος ένα τοις εκατό (1%) επί του οφειλόμενου με τη δήλωση φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης, με αφετηρία υπολογισμού την 15η Ιουλίου 2014.
** πρόστιμο του άρθρου 4 παρ. 1 εδάφιο 1 του ν. 2523/1997, με τον περιορισμό το καταβλητέο σε κάθε μία περίπτωση ποσό, να μην ξεπερνά τα εκατό (100) ευρώ.
*** Εφόσον το πιστωτικό μειώνεται με την τροποποιητική τότε θα υπολογίζεται προσαύξηση 1% για το μειούμενο ποσό

**** Πρόστιμο (έως 100 ευρώ) του άρθρου 4 του ν. 2523/1997 για τις τροποποιητικές δηλώσεις:

Στις τροποποιητικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2014 (χρήση 2013) επιβάλλεται και  το πρόστιμο του άρθρου 4 του νόμου 2523/1997 κατά περίπτωση. Σύμφωνα με την απόφαση ΠΟΛ.1174/24.7.2014, αν ο φορολογούμενος υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, τότε και η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Επίσης, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 19 του Κ.Φ.Δ., η υποβολή των τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων πρέπει να γίνεται οποτεδήποτε μέχρι την έκδοση εντολής ελέγχου από τη φορολογική Διοίκηση ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έλεγχο της αρχικής δήλωσης με όλες τις συνέπειες περί εκπρόθεσμης δήλωσης.

Συνεπώς, οι εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων παρελθόντων ετών (οικ. ετών 2014, 2013  και προηγούμενα), μπορούν να υποβληθούν μέσα στη προθεσμία που ορίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Κ.Φ.Δ. (ν.4174/2013). Για τις δηλώσεις αυτές θα επιβάλλονται οι ανάλογες κυρώσεις που προβλέπονται από τις μεταβατικές διατάξεις του  Κ.Φ.Δ. (ν.4174/2013) και συγκεκριμένα από την  παράγραφο 19 του άρθρου 66 η οποία αναφέρει σχετικά :

«19. Για την υποβολή, μετά την 1.1.2014, εκπροθέσμων δηλώσεων από τις οποίες δεν προκύπτει φορολογική υποχρέωση ή δηλώσεων πληροφοριακού χαρακτήρα που αφορούν περιόδους έως την 31.12.2013, επιβάλλονται τα πρόστιμα του άρθρου 4 παρ. 1 εδάφιο 1 του ν. 2523/1997 με τον περιορισμό το καταβλητέο σε καθεμία περίπτωση ποσό να μην ξεπερνά το προβλεπόμενο στο άρθρο 54 παρ. 2 περίπτωση α' του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας." (σ.σ. δηλ. 100 ευρώ)».

Περαιτέρω, σύμφωνα με την απόφαση ΠΟΛ.1317/2.12.1997, το πρόστιμο του άρθρου 4 του νόμου 2523/1997, το οποίο όπως προαναφέραμε περιορίζεται -βάσει των διατάξεων των Κ.Φ.Δ.- στα 100 ευρώ, επιβάλλεται στις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται η επιβολή πρόσθετου φόρου ή δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή. Δηλαδή, στις περιπτώσεις που το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης μετά την υποβολή είναι πιστωτικό ή μηδενικό.  Επιπλέον, το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται μόνο στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος παραβαίνει κάποια φορολογική υποχρέωσή του και όχι σε κάθε περίπτωση που υποβάλλει κάποια συμπληρωματική ή τροποποιητική δήλωση. Επίσης, εφόσον ο φορολογούμενος υποβάλει τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος για να δηλώσει κάποιο στοιχείο το οποίο παρέλειψε να δηλώσει, αλλά με αυτή την παράλειψή του δεν παραβίασε κάποια φορολογική διάταξη, δεν επιβάλλεται πρόστιμο, στην περίπτωση βέβαια που δεν προκύπτει διαφορά φόρου  (βλ. σχετ. έγγρ. υπ. Οικ. 1090129/Α0012/8.10.2003).

Επιπροσθέτως, να σημειώσουμε ότι, οι εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις που συμπληρώνουν ποσά τα οποία ορίζονταν ρητά στην παρ.2 του άρθρου 19 του ν.2238/1994 και με τα οποία καλύπτεται ή περιορίζεται η προστιθέμενη διαφορά δαπάνης, υποβάλλονται χωρίς την επιβολή κυρώσεων, μέσα στη προθεσμία που ορίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Κ.Φ.Δ. (ν.4174/2013) και εφόσον με την παράλειψη δήλωσης αυτών των ποσών στην αρχική δήλωση δεν παραβιάστηκε φορολογική διάταξη διότι εκείνο το έτος δεν υπήρχε υποχρέωση συμπλήρωσής τους στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης. Στην περίπτωση όμως που το κρίσιμο έτος έχει παραγραφεί το δικαίωμα της Φορολογικής Διοίκησης για έλεγχο της αρχικής δήλωσης, τότε μόνο γι’ αυτά τα ποσά, και εφόσον αποδεδειγμένα δεν έχουν αναλωθεί, μπορεί να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση στο επόμενο μη παραγραφόμενο έτος και εφεξής.

Ενδεικτικά, σημειώνουμε ορισμένες περιπτώσεις υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, κατά τις οποίες δεν επιβάλλεται το πρόστιμο της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν. 2523/1997:
- Ανάκληση ποσού φορολογητέας ύλης (βλ. σχετ. έγγρ. υπ. Οικ. 1032577/722/Α0012/18.4.2003)
- Υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, για τέκνο που βαρύνει τον υπόχρεο αλλά αυτός δεν το είχε αναγράψει στην αρχική του δήλωση,
- Υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, με εισόδημα που προέρχεται από διάθεση περιουσιακού στοιχείου για κάλυψη τεκμαρτής δαπάνης,
- Υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, με έξοδα ιατρικής περίθαλψης,
- Υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, για διόρθωση αριθμού παροχής ρεύματος.

Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το δείτε εδώ
 

← ●●●● § ●●●● → 

 

Χρηστικά νο 4

Θα το αναφέρω ακόμα μία φορά γιατί βλέπω αρκετούς συναδέλφους να ρωτούν. Από φέτος και εφεξής, δεν θα υποβάλλονται τα έντυπα Ε7 (οριστική μισθωτών) Ε20 και Ε21 (οριστική βεβαιώσεων ελ. επαγγελματιών και εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις). Για το Ε7 δείτε την σχετική ανακοίνωση εδώ, ενώ για το Ε20 και Ε21 δείτε την εδώ.


Τα λάθη πληρώνονται, τα πρόστιμα το ίδιο...

Για όσους δεν το γνωρίζουν ή το γνωρίζουν αλλά δεν το έχουν δει σε πρώτο πλάνο, το πρόστιμο εκπρόθεσμης ηλεκτρονικής υποβολής στοιχείων μίσθωσης είναι εκατό ευρώ. Και φυσικά θα το πληρώσω, γιατί δεν φρόντισα να υποβάλω τα στοιχεία μίσθωσης ενός ακινήτου εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας. Μόνο σας παρακαλώ μην το μαρτυρήσετε στην σύζυγό μου, γιατί η "μουρμούρα" κοστίζει περισσότερο...
Καλή εβδομάδα σε όλους.

Σας αφήνω με ένα αρκετά επιμορφωτικό video. Πως ακριβώς αντιδρά ο εγκέφαλος όταν στέλνουμε μηνύματα από το κινητό (text messages) κατά την διάρκεια οδήγησης.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο