Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Δεν θα υπολογίζονται τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας στο καθαρό εισόδημα βάσει του οποίου θα εκτιμάται εάν ένα άτομο ή οικογένεια εντάσσεται στα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 13-3-2015

Ομιλία της Αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου στην Ημερίδα που οργάνωσε η Κωνσταντίνα Κούνεβα, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με τη στήριξη του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και του τμήματος ΑμεΑ του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο: «Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ, Η ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»

«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση.

Είμαι εδώ περισσότερο για να ακούσω, παρά για να σπεύσω να πω.

Ξέρετε ότι αυτές τις μέρες ψηφίζουμε το νομοσχέδιο για την λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η δραστηριότητα μας κατευθύνεται κυρίως εκεί.

Να πω εξαρχής ότι θεωρώ πολύ θετική την πρόταση που ήδη ακούστηκε σχετικά με την επεξεργασία ενός Εθνικού Σχεδίου δημόσιων πολιτικών για την αναπηρία, που απαιτεί τη συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων και των φορέων των ΑμεΑ. Ενώ πολύ σημαντική είναι τόσο η δημιουργία του Μητρώου Αναπήρων, όσο και η ανεμπόδιστη πρόσβαση τους σε υγεία, παιδεία, πολιτισμό και σε υπηρεσίες και αγαθά του αστικού περιβάλλοντος.

Λέμε συχνά, και είναι γενική παραδοχή, ότι ο δείκτης πολιτισμού μιας χώρας φαίνεται από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα άτομα με αναπηρία. H χώρα μας σε αυτό τον τομέα παρουσιάζει υστέρηση. Η αναπηρία είναι μια κατάσταση πολύπλευρη και πολυσύνθετη. Οι μέχρι σήμερα πολιτικές έχουν συνδράμει όπως θα έπρεπε τα άτομα που βιώνουν την αναπηρία και που έχουν να λύσουν σημαντικά ζητήματα για την αυτόνομη διαβίωση, τη σωματική και ψυχική υγεία, την εργασία και εκπαίδευση, τον κοινωνικό και ελεύθερο χρόνο.

Το κύκλο του αποκλεισμού και περιθωριοποίησης των προηγούμενων χρόνων έχουμε υποχρέωση να σπάσουμε. Την έννοια του «μοιραίου» να καταργήσουμε. Και δεν είναι απλή υποχρέωση μας, είναι συμφέρον για μας, ως κοινωνία και χώρα, να το κάνουμε. Γιατί μόνον έτσι θα απελευθερωθούν δυνάμεις, μόνον έτσι θα μπορέσουν τα άτομα με αναπηρία να λειτουργήσουν με όρους ισότητας με τους υπόλοιπους πολίτες και να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο τις ιδιαίτερες ικανότητας, πνευματικές και σωματικές, που έχει ο καθένας και η καθεμιά τους , συμβάλλοντας στην πρόοδο του τόπου μας.

Ευτυχώς, σε επίπεδο νοοτροπίας έχουμε κάνει, πιστεύω, μεγάλα βήματα. Όροι όπως «φυσιολογικό», «κοινωνικά αποδεκτό», μοιάζουν σήμερα να ανήκουν, για το μεγαλύτερο κομμάτι του λαού μας σε άλλες εποχές, σε άλλες κοινωνίες, σε άλλες κουλτούρες. Και πώς αλλιώς, όταν όλοι μας ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με άτομα με αναπηρία, στην οικογένειά μας, στη δουλειά μας, στον φιλικό μας κύκλο και βιώνουμε το πόσο ικανά, δοτικά, αποτελεσματικά μπορούν να είναι, πόση πολύτιμη προσφορά μπορούν να έχουν.

Είμαστε λοιπόν σε αρκετά καλό σημείο σε ό,τι αφορά την αποδοχή της διαφορετικότητας ως κάτι απόλυτα φυσικό και προφανές. Εκεί όμως που ακόμη βρισκόμαστε πολύ πίσω είναι η εγκατάλειψη των γενικεύσεων και η υιοθέτηση τακτικών που να αξιολογούν τις ιδιαίτερες, διαφορετικές, αλλά υπαρκτές δεξιότητες και δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία και να τους δίνουν ευκαιρίες να τις υλοποιήσουν και να τις εφαρμόσουν στην καθημερινότητά τους.

Η προνοιακή πολιτική των επιδομάτων και υλικών παροχών είναι, βέβαια, ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία. Η πρώτη αντίδραση απέναντι στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Ωστόσο, κι αυτή μπήκε πρόσφατα στο στόχαστρο των μνημονιακών κυβερνήσεων λιτότητας που επιχείρησαν να φορτώσουν μεγάλο μέρος της κρίσης και της έλλειψης πόρων σε δήθεν αλόγιστες σπατάλες σε αναπηρικά επιδόματα. Προσπάθησαν, μεθοδικά και διαρκώς, να δημιουργήσουν στην κοινή γνώμη την εντύπωση ότι τα άτομα με αναπηρία στην πλειοψηφία αποκτούσαν ψευδείς βεβαιώσεις σε συνεργασία με διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς. Κι όλα αυτά για να περικόψουν, στο όνομα της δήθεν εξυγίανσης, επιδόματα, ιατρικές και άλλες δαπάνες, και να πάρουν πίσω τις περισσότερες από τις παροχές που οι ίδιοι είχαν στο παρελθόν χορηγήσει.

Οι αδικίες αυτές θα πρέπει να επανορθωθούν και να αποκατασταθεί η στοιχειώδης μέριμνα για την ευάλωτη αυτή κατηγορία πολιτών που μετρά 1.000.000 περίπου άτομα. Αλλά, ειλικρινά, πιστεύω ότι τώρα πια πρέπει να πάμε τη λογική μας πιο πέρα: Με την κρατική μέριμνα και αρωγή να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου. Πρέπει να παρέχονται οι προϋποθέσεις ώστε να μπορούν να ορίζουν τη ζωή τους σύμφωνα με τις δικές τους επιλογές και δυνατότητες και όχι να περιορίζονται στον παραδοσιακό ρόλο του αδυνάμου που χρήζει μονίμως βοηθείας.

Στο σχεδιασμό των πολιτικών θα πρέπει να σχεδιάζονται και να εφαρμόζονται εργαλεία και μέθοδοι:

• για τη διασφάλιση της προστατευμένης απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία

• για τη δημιουργία αστικού και επαγγελματικού περιβάλλοντος που θα τους εξασφαλίζει απόλυτη προσβασιμότητα σε χώρους, υπηρεσίες και αγαθά, με τη χρήση και των σύγχρονων τεχνολογιών

• για την ανεμπόδιστη και άμεση πρόσβασή τους σε φροντίδες υγείας, στην παιδεία και τον πολιτισμό

• για τη διευκόλυνση της κοινωνική τους ζωής, της συλλογικής τους οργάνωσης και της συμμετοχής τους στα κοινά, ουσιαστικά, δηλαδή, για την απόλυτη κοινωνικοποίησή τους και την απόκτηση αισθήματος ισότιμης αντιμετώπισης με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Αυτή είναι η πεποίθησή μας, την είχαμε εκφράσει και στο παρελθόν ως κόμμα, και την δηλώνουμε και σήμερα, ως κυβέρνηση πλέον.

Και με γνώμονα αυτή σκοπεύουμε να υιοθετήσουμε και υλοποιήσουμε μέτρα στην κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης απάντησης στο ζήτημα των ΑμεΑ, με τη συνεργασία και των ίδιων, μέσα από τα συλλογικά τους όργανα.

Στο Νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση που συζητήθηκε τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή, μπήκε σε διαβούλευση με τους φορείς και θα ψηφιστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, έχουμε αποδεχτεί και ενσωματώσει μέρος από τις βασικές προτάσεις της Ομοσπονδίας των ΑμεΑ, στο μέτρο βέβαια του δυνατού και εφικτού, μέσα στη δύσκολη σημερινή οικονομική συγκυρία, και με δεδομένο ότι οι ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου αυτού αφορούν ομάδες πληθυσμού που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, άρα εξ αντικειμένου ευάλωτες με έμφαση στο παιδί. Οι προβλέψεις αυτές περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο και στην ΚΥΑ που θα υπογραφεί μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου και που θα εξειδικεύει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες χορήγησης των τριών βασικών παροχών, ρεύματος, επιδότησης ενοικίου και επιδόματος σίτισης. Συγκεκριμένα:

• Δεν θα υπολογίζονται καθόλου τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας στο καθαρό εισόδημα βάσει του οποίου θα εκτιμάται εάν ένα άτομο ή οικογένεια εντάσσεται στα μέτρα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου

• Σε ό,τι αφορά τη δωρεάν παροχή ρεύματος, άτομα και οικογένειες με ανάπηρα μέλη θα δικαιούνται αυξημένη ποσότητα και βεβαίως μέλη με αναπηρία που είναι εξαρτώμενα από μηχανήματα που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα θα έχουν δωρεάν παροχή ρεύματος.

Ξέρουμε, βέβαια, ότι τα μέτρα αυτά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανθρωπιστικής κρίσης στο σύνολό της. Το Σχέδιο Νόμου δεν είναι παρά το πρώτο ανάχωμα ενάντια στη λαίλαπα αυτή που γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια με τις πολιτικές της ακραίας λιτότητας οι οποίες, το μόνο αποτέλεσμα που έφεραν ήταν η ανεξέλεγκτη εκτίναξη της ανεργίας, η βύθιση μεγάλων τμημάτων του λαού μας στη φτώχεια και την ανέχεια και η δραματική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των πιο ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, άρα και των ΑμεΑ.

Συνολικά και μακροπρόθεσμα την ανθρωπιστική κρίση θα την αντιμετωπίσουμε με μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πολιτική που θα στηριχθεί κατά βάση στην προώθηση ανέργων, μακροχρόνια ανέργων και ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες σε θέσεις εργασίας, με στόχο την ένταξη στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό όλων εκείνων που βρίσκονται σήμερα εκτός της αγοράς εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, σκοπεύουμε να υιοθετήσουμε μέτρα που θα διευκολύνουν την απόκτηση και διατήρηση της εργασίας από ΑμεΑ, δίνοντας ουσιαστικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις να εντάξουν στο δυναμικό τους άτομα αυτής της κατηγορίας.

Σκοπός μας είναι επίσης να αναπτύξουμε συγκεκριμένες και στοχευμένες υποστηρικτικές δράσεις που θα εξασφαλίζουν καλύτερες συνθήκες καθημερινής διαβίωσης και θα δημιουργούν περιβάλλον που θα δρα προτρεπτικά προς τα ΑμεΑ ώστε να βγουν από το περιορισμένο περιβάλλον του σπιτιού τους, να αποκτήσουν ενεργή κοινωνική ζωή, να συμμετέχουν σε οργανωμένες συλλογικές δομές, να κατακτήσουν την κοινωνική ισοτιμία που δικαιούνται και τους οφείλουμε, που σας οφείλουμε.

Σ’ αυτή την προσπάθεια σάς θέλουμε όλους συναγωνιστές και συνοδοιπόρους. Θέλουμε τη στήριξή σας, τη δημιουργική σας κριτική, τη μετάδοση της πείρας και της γνώσης σας, τις προτάσεις και την ενεργή συμβολή σας, ώστε να πετύχουμε να δώσουμε στις δράσεις που έχουμε κατά νου την καλύτερη και πιο ενδεδειγμένη μορφή και να πάρουμε τα αποτελεσματικότερα δυνατόν μέτρα που θα εξασφαλίσουν την ισότιμη συμμετοχή όλων στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου και θα δώσουν ώθηση στη δική σας προσωπική και οικογενειακή προκοπή. Καλό κουράγιο και καλές κοινές μάχες».
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο