Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Συμφωνία Τσίπρα - Γκουρία για παροχή τεχνογνωσίας από τον ΟΟΣΑ

Συνάντηση με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία με την οποία ο ΟΟΣΑ αναλαμβάνει να παράσχει τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη βιωσιμότητα και την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. «Προκειμένου» όπως είπε στη σύντομη εισήγησή του ο πρωθυπουργός «να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθογένειες του πολιτικού συστήματος και της οικονομίας».

Η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ βραχυπρόθεσμα αποσκοπεί στην εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Μεσομακροπρόθεσμα θα βοηθήσει την ελληνική πλευρά να εφαρμόσει και να αξιολογεί όχι μόνο την πορεία των μεταρρυθμίσεων, αλλά και την απόδοσή τους.

Αφιερωμένη στην Ελλάδα ήταν λοιπόν η σημερινή ημέρα στον ΟΟΣΑ όπου γύρω στις 12:30 (ώρα Ελλάδας) έφθασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ανάμεσα στα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας και τους εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ, προβλέπονται διμερείς συναντήσεις καθώς και κατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γγ του Οργανισμού 'Ανχελ Γκουρία.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσιάζει το σύνολο του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων, ώστε να επωφεληθεί από την τεχνογνωσία των διαφόρων υπηρεσιών του Οργανισμού.

Οι συζητήσεις αφορούν όχι μόνο τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχει ήδη παρουσιάσει σε πιστωτές και εταίρους, αλλά και αυτές που προτίθεται να παρουσιάσει μελλοντικά.

Το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι η παροχή βοήθειας για την επιλογή και σύνταξη μεταρρυθμίσεων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της χώρας, ήτοι την εξυγίανση της οικονομίας σε συνδυασμό όμως με το εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βασικότεροι τομείς στους οποίους αναζητείται η τεχνογνωσία του ΟΟΣΑ είναι:

- Η πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, όπου ο Οργανισμός διαθέτει πλούσια εμπειρία και από άλλες χώρες.

- Η δημόσια διοίκηση με στόχο τη δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου κράτους κοινωνικά δίκαιου, με καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών χωρίς να είναι πολυδάπανο.

- Η ανταγωνιστικότητα με αναζήτηση των αναπτυξιακών εργαλείων ώστε να υπάρξουν κίνητρα για ώθηση στην επιχειρηματικότητα και παράλληλη πάταξη της γραφειοκρατίας.

Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου στις 16:30 (ώρα Ελλάδας).

Στη συνέχεια αναμένεται (περίπου στις 5 ώρα Ελλάδας) η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με θέμα «Η μεταρρύθμιση της Ελλάδας, μέσα σε μια Ευρώπη που αλλάζει», ενώπιον των εργαζόμενων στον ΟΟΣΑ αλλά και άλλων εξωτερικών προσκεκλημένων.


Πηγή: www.express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο