Επιχείρηση «φέρτε πίσω τα λεφτά»...

Οικονομικές Ειδήσεις

11 Μάρτιος 2015
Taxheaven.gr

Τα 233 δισεκατομμύρια ευρώ έφτασαν οι καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες στα τέλη του 2010. Τον περασμένο Νοέμβριο συρρικνώθηκαν στα 164 δισ. ευρώ, ενώ από τον Δεκέμβριο έως και τον Φεβρουάριο της περασμένης χρονιάς εκτιμάται ότι κυμαίνονται πλέον πέριξ των 140 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά περίπου 100 δισ. ευρώ έκαναν φτερά από τις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα να χαθεί από το εγχώριο πιστωτικό σύστημα σημαντικό κομμάτι ρευστότητας. Εάν συνυπολογιστούν σε αυτά και οι εκτιμήσεις του υπουργού Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Π. Νικολούδη, σχετικά με κρυμμένο θησαυρό ύψους 120 δισ. ευρώ, τα κίνητρα για επαναπατρισμό των κεφαλαίων κρίνονται αναγκαία.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται την παροχή κινήτρων με μειωμένο φόρο και απαλλαγή από κάθε είδους δίωξη με απώτερο στόχο την ανάσα στη ρευστότητα των τραπεζών αλλά και στα πενιχρά έσοδα του Δημοσίου. Επί του πρακτέου, το σχέδιο προβλέπει φορολόγηση με συντελεστή της τάξεως του 15% σε όσους αποκαλύψουν κρυμμένα εισοδήματα σε τράπεζες του εξωτερικού. Εάν καταβληθεί ο φόρος, τα κεφάλαια θα μπορούν να παραμείνουν στο εξωτερικό.

Τέλος, η δεύτερη ευκαιρία σε όλους τους φορολογουμένους για αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων, θα προστεθεί στα κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Οι τεχνικές λεπτομέρειες για υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για την τελευταία δεκαετία, είναι υπό εξέταση. Σε αυτήν την περίπτωση χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν μόνο τον φόρο που τους αναλογούσε τη χρονιά που απέκτησαν τα εισοδήματα και δεν τα δήλωσαν στην εφορία.


Πηγή: ΤΑ ΝΕΑgr