Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Πλαφόν στις προμήθειες για συναλλαγές με κάρτες

Το ΕΚ υπερψήφισε την Τρίτη τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό για την επιβολή ανώτατου ορίου στα τέλη που χρεώνουν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης προκειμένου να επεξεργαστούν τις πληρωμές των πελατών τους. Το ανώτατο όριο θα ισχύει τόσο για τις διασυνοριακές όσο και για τις εγχώριες πληρωμές με πιστωτική κάρτα και θα μειώσει το κόστος για τους χρήστες πιστωτικών καρτών.

"Ο νέος κανονισμός, σε συνδυασμό με την επικείμενη ευρωπαϊκή οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών, θα ενισχύσουν τη διαφάνεια στα τέλη πληρωμών, θα τονώσουν τον ανταγωνισμό και θα επιτρέψουν στους καταστηματάρχες και τους χρήστες να επιλέγουν τα προγράμματα πιστωτικών καρτών που τους προσφέρουν τους καλύτερους όρους", δήλωσε ο εισηγητής Pablo Zalba (ΕΛΚ, Ισπανία). Το ΕΚ ενέκρινε τον κανονισμό με 621 ψήφους υπέρ, 26 κατά, και 29 αποχές.

Διαφανείς κανόνες στα ανώτατα όρια διατραπεζικών προμηθειών

• Για τις διασυνοριακές συναλλαγές μέσω χρεωστικής κάρτας, η διατραπεζική προμήθεια ανά συναλλαγή δε θα υπερβαίνει το 0,2% της αξίας της συναλλαγής

• Το ΕΚ εξασφάλισε την επιβολή ίδιου ανώτατου ορίου, 0,2%, και για τις εγχώριες συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες, μετά από μια μεταβατική περίοδο πέντε ετών κατά την οποία τα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούν να θέτουν ανώτατο όριο 0,2% της "συνολικής ετήσιας αξίας της συναλλαγής για τις εγχώριες συναλλαγές με χρεωστική κάρτα εντός εκάστου συστήματος καρτών πληρωμής"

• Για τις μικρότερες εγχώριες συναλλαγές μέσω χρεωστικών καρτών, τα κράτη μέλη θα μπορούν να εφαρμόζουν διατραπεζική προμήθεια ανά συναλλαγή που δεν θα υπερβαίνει τα 0,05 ευρώ ανά συναλλαγή, μετά τη μεταβατική περίοδο των πέντε ετών

• Για τις συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών, οι διατραπεζικές προμήθειες δε θα υπερβαίνουν το 0,3% της αξίας της συναλλαγής ενώ τα κράτη μέλη θα μπορούν να ορίσουν να ορίζουν χαμηλότερο ανώτατο όριο για τις εγχώριες συναλλαγές με πιστωτική κάρτα

Το χαμηλότερο κόστος αναμένεται να ωφελήσει λιανοπωλητές και καταναλωτές

Σήμερα οι λιανοπωλητές είναι συχνά υποχρεωμένοι να αποδέχονται όλες τις κάρτες καθώς και τους όρους που θέτουν οι εκδότες των καρτών. Σύμφωνα με τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό, οι λιανοπωλητές που επιλέγουν ένα σύστημα καρτών θα μπορούν να αποδέχονται μόνο εκείνες τις κάρτες του συστήματος που υπόκεινται στους κανόνες επιβολής ανώτατου ορίου. Εάν ασκήσουν το δικαίωμά τους αυτό οι λιανοπωλητές, τότε οι καταναλωτές μπορεί να έχουν πρόσβαση σε μικρότερο εύρος αποδεκτών καρτών, θα έχουν όμως το όφελος της μείωσης του κόστους.

Εξαιρέσεις: εταιρικές κάρτες και κάρτες πληρωμής που έχουν εκδοθεί από τριμερή συστήματα καρτών πληρωμής

Ο νέος κανονισμός δεν θα ισχύει για κάρτες πληρωμής που έχουν εκδοθεί από τριμερή συστήματα καρτών πληρωμής, όπως η Diners και η American Express (που αφορούν μόνο μία τράπεζα), εφόσον η κάρτα έχει εκδοθεί και υφίστανται επεξεργασία εντός του ιδίου συστήματος. Εξαιρούνται επίσης οι εταιρικές κάρτες που χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των εξόδων των επιχειρήσεων.

Τρία χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού, αυτός θα εφαρμοστεί και στα τριμερή συστήματα καρτών πληρωμής που αδειοδοτούν άλλους παρόχους υπηρεσιών πληρωμής για την έκδοση μέσων πληρωμής με κάρτα και τα οποία νομικά θεωρούνται τετραμερή συστήματα.

Από τη νέα νομοθεσία θα εξαιρεθούν και οι αναλήψεις μετρητών σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης ΑΤΜ.

Επόμενα βήματα

Μετά την ψηφοφορία του ΕΚ ο κανονισμός θα εγκριθεί επισήμως και από το Συμβούλιο και θα τεθεί σε εφαρμογή έξι μήνες μετά την έναρξη ισχύος της συγκεκριμένης νομοθεσίας.

Σημείωση προς τους συντάκτες

Σήμερα, οι διατραπεζικές προμήθειες για τις πληρωμές μέσω καρτών που καταβάλλονται από την τράπεζα του λιανοπωλητή στην τράπεζα που εξέδωσε την κάρτα, δεν είναι διαφανείς και διαφέρουν από χώρα σε χώρα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, υπόκεινται σε νομοθεσία και σε άλλες μόνο σε σχετικές αποφάσεις που λαμβάνουν οι εθνικές αρχές ανταγωνισμού.

Τα τέλη αυτά χρεώνονται από τράπεζες που ανήκουν σε συστήματα καρτών όπως η Visa και η MasterCard (τα λεγόμενα τετραμερή συστήματα, που περιλαμβάνουν την τράπεζα που εξέδωσε την κάρτα, την τράπεζα του λιανοπωλητή, τον ίδιο το λιανοπωλητή και τον χρήστη της κάρτας), οι οποίες ελέγχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Οι έμποροι λιανικής πώλησης χρεώνονται για κάθε συναλλαγή με κάρτα και προσθέτουν το κόστος αυτό στις τιμές των αγαθών ή των υπηρεσιών που προσφέρουν.


Ετικέτες για αναζήτηση συναλλαγές πληρωμές λιανοπωλητές


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο