Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ντάισελμπλουμ: «Την Τετάρτη αρχίζουν οι τεχνικές συζητήσεις - κλιμάκια και στην Αθήνα»

10 Μάρτιου 2015 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Οι εταίροι-δανειστές δεν πρόκειται να εκταμιεύσουν οποιαδήποτε δόση ή υπο-δόση στήριξης προς την Ελλάδα εάν δεν υπάρχει μια συμφωνία «για όλο το πρόγραμμα» των μεταρρυθμίσεων και προτού να υπάρξει προχωρημένη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα, με προϋπόθεση πως θα έχουμε μια συμφωνία για όλο το πακέτο και έγκαιρη εφαρμογή», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, σε μια θετική νότα, δήλωσε ανοιχτός στο ενδεχόμενο να χωριστούν τα 7,2 δισ. που εκκρεμούν σε δυο δόσεις, αλλά μόνο εφόσον υπάρξει συνολική συμφωνία και σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή της.

Αποσαφήνισε δε πως δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα ακόμα κι αν η Αθήνα αντιμετωπίζει οξύ χρηματοδοτικό πρόβλημα. Σχολίασε δε με νόημα πως ακόμα κι αν υπάρξει «πίεση» λόγω ταμειακού προβλήματος, τότε αυτό «θα είναι χρήσιμο για να επανέλθει το πρόγραμμα εντός δρόμου», σε ένα μήνυμα πως το μπαλάκι θα είναι σταθερά στην ελληνική πλευρά.

Είπε ωστόσο πως δεν έγινε συγκεκριμένη συζήτηση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

Και στην Αθήνα οι διαπραγματεύσεις

Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ κατάστησε σαφές ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών που θα αρχίσουν την Τετάρτη δεν θα γίνουν μόνο στις Βρυξέλλες, αλλά και στην Αθήνα.

«Τεχνικές ομάδες θα γίνουν παράλληλα δεκτές στην Αθήνα, με στόχο να υποστηριχθεί η διαδικασία» των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Τόνισε πως η παράλληλη παρουσία των κλιμακίων σε Αθήνα και Βρυξέλλες είναι η μόνη λύση, «για λόγους αποτελεσματικότητας», καθώς χρειάζεται να υπάρχει «συνεχής ανταλλαγή δεδομένων» μεταξύ των ομάδων που θα βρίσκονται στις δυο πόλεις.

«Αυτό είναι το τέλος αυτής της συζήτησης, σε ό,τι με αφορά», είπε.

Δεν ξέρω γιατί χάσαμε χρόνο

Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε επίσης πως «δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο» για να αρχίσει η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση αξιολόγηση, σχολιάζοντας μάλιστα πως η εν λόγω διαδικασία έπρεπε να είχε αρχίσει αμέσως μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στις 20 Φεβρουαρίου.

«Δεν ξέρω γιατί χάσαμε δυο εβδομάδες [...] οι πραγματικές επαφές δεν έχουν αρχίσει ακόμα», συμπλήρωσε, σε μια βολή προς την ελληνική κυβέρνηση.

Τέλος, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών επισήμαναν εκ νέου στην Ελλάδα ότι δεν πρέπει να υπάρξουν μονομερείς ενέργειες από την πλευρά της Αθήνας, ούτε να ακυρωθούν μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Πηγή: http://www.skai.gr



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης