Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Λοταρία ως κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων λιανικής - Περαίωση δίχως πρόστιμα, προκειμένου να δηλωθούν τυχόν αποκρυφθέντα εισοδήματα - Έλεγχος στις «τριγωνικές» συναλλαγές

H κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα ακόμη ρηξικέλευθο σχέδιο, προκειμένου να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, άλλη μία μεταρρύθμιση που θα κατατεθεί ως πρόταση στα τεχνικά κλιμάκια, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, είναι η «λοταρία», ως κίνητρο για τη συλλογή των αποδείξεων λιανικής από τους πολίτες.

Σε γενικές γραμμές, αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες που θα αποδεικνύονται συνεπείς στη συλλογή αποδείξεων, θα μετέχουν σε κληρώσεις, από τις οποίες θα κερδίζουν, κάθε φορά, διάφορα χρηματικά έπαθλα.

Δεν είναι η πρώτη φορά, που η πρόταση για λοταρία έρχεται στο προσκήνιο, καθώς παρόμοια πρόταση, ως κίνητρο για να ζητούν οι πολίτες αποδείξεις,  είχε συζητηθεί και πριν από λίγα χρόνια, δίχως τελικά να εφαρμοστεί, ενώ φέρεται να συμπεριλαμβανόταν και στις προτάσεις του τέως υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, προς την Τρόικα.   

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, να προχωρήσει στην περαίωση, δίχως επιβολή προστίμων, ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων, προσβλέποντας έτσι σε σημαντικά έσοδα για τα κρατικά ταμεία.

Το ζήτημα της υποβολής φορολογικών δηλώσεων παρελθόντων ετών, χωρίς να υποβάλλονται πρόστιμα, φαίνεται πως αφορά σε φορο-αμνηστία με αναδρομικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμο, για λεφτά στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Το μέτρο αυτό η κυβέρνηση προτίθεται να το προτείνει στα τεχνικά κλιμάκια.

Τι περιμένει η κυβέρνηση από το Eurogroup

Λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, κυβερνητικές πηγές επιχείρησαν να διευκρινίσουν τι περιμένει το Μαξίμου από το σημερινό Eurogroup.

Όπως εξήγησαν, «το Eurogroup πρέπει να παραμείνει πολιτικό σώμα. Δεν πρέπει να συζητάει τεχνικές λεπτομέρειες. Το ζητούμενο είναι να έχουμε πολιτική πρόοδο. Δεν θα συζητηθεί κανένα νέο κείμενο. Υπάρχει η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξειδικεύσει το πλαίσιο της εφαρμογής της».

Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης θα παρουσιάσει στους ομολόγους του της ευρωζώνης επτά μεταρρυθμίσεις, ενώ η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εμπλουτίσει τη σχετική λίστα και με άλλες, ορισμένες από τις οποίες θα κατατεθούν άμεσα στα τεχνικά κλιμάκια.

«Αυτές οι μεταρρυθμίσεις» είπαν οι ίδιοι κύκλοι, «μαζί με δεκάδες άλλες, θα αποτελέσουν μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλιο. Εθνικό σχέδιο που θα αλλάξει την πορεία της χώρας, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη».

Εξήγησαν, δε, ότι «η ελληνική πλευρά υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους, σεβόμενη ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και την ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου. Μάλιστα, οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει, αφορούν τον προϋπολογισμό του 2015. Είναι, δηλαδή, κινήσεις που θα αποφέρουν έσοδα μέσα στο χρόνο χωρίς καμία επιβάρυνση για την ελληνική κοινωνία».

Οι ίδιες πηγές αποκάλυψαν συνοπτικά τις τρεις επιπλέον μεταρρυθμίσεις που θα κατατεθούν προς επεξεργασία στα τεχνικά κλιμάκια και οι οποίες αφορούν στα εξής:

- Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο -μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.

- Την κατάθεση τροπολογίας, προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Απαραίτητη μεταρρύθμιση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και φοροαποφυγή.

- Επιπλέον κίνητρα, ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας, ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση.

Πηγή: Πρώτο θέμα - Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο