Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Διοικητής του Ο.Α.Ε.Δ., κ. Αμπατζόγλου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

ΘΕΜΑ: Παραίτηση Διοικητή ΟΑΕΔ κ. Θεόδωρου Αμπατζόγλου.

Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή, σας ενημερώνω για τα μείζονα ζητήματα του ΟΑΕΔ, γιατί θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μου.

Σας παρακαλώ να λάβετε υπόψη σας τα εξής:

1. Δείκτης ανεργίας

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας για τον Δεκέμβριο του 2014 είναι 26%. Κρίσιμος παράγοντας για την αποκλιμάκωση της ανεργίας είναι -πέραν των άλλων- τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα-ώριμα προγράμματα που αφορούν σε πάνω από 100.000 ανέργους:

- Η κοινωφελής εργασία
- Τα προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις
- Τα εμπροσθοβαρή προγράμματα που έχουν ήδη εγκριθεί και έχουν ήδη υποβληθεί πολλές δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις ανέργων
- Πολλές δράσεις μαθητείας, επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και πρακτικής άσκησης
- Δράσεις για το πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία».

Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και καταστρεπτικά αποτελέσματα στην κοινωνική συνοχή. Ως εκ τούτου απαιτείται άμεση πολιτική απόφαση για την έναρξη και υλοποίηση των προγραμμάτων

2. Αναδιοργάνωση ΟΑΕΔ

Ο ΟΑΕΔ είναι στην τελική φάση υλοποίησης του Action Plan της Αναδιοργάνωσης. Υλοποιείται από ομάδες εργασίας υπαλλήλων του ΟΑΕΔ μαζί με τους εμπειρογνώμονες από τρεις Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης (ΔΥΑ) της Ευρώπης, με την συνδρομή της Γενικής
Διεύθυνσης Απασχόλησης της Commission, της Task Force και τεχνικών συμβούλων που έχουν αναδειχθεί από Διεθνείς Δημόσιους Διαγωνισμούς.

Προχωρούμε βάσει συγκεκριμένου πλάνου δράσης και χρονοδιαγράμματος με σκοπό να βελτιώσουμε τις λειτουργίες μας, να υπερβούμε την ακαμψία της γραφειοκρατίας και να αναβαθμίσουμε τον Οργανισμό.

Τα κύρια πεδία είναι:
- η απλοποίηση των διαδικασιών
- η αναβάθμιση της πληροφορικής και των εργαλείων
- η εξέλιξη των δράσεων μαθητείας και επαγγελματικής εκπαίδευσης
- η επιμόρφωση των υπαλλήλων
- το χτύπημα της γραφειοκρατίας και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες
- ο σχεδιασμός ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης
- οι διαδικασίες παρακολούθησης και αξιολόγησης προγραμμάτων

Τονίζω ότι η Αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ είναι βασική αιρεσιμότητα για τη χώρα, δηλαδή βασική προϋπόθεση για την ομαλή συνέχιση της χρηματοδότησης από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΕΚΤ.

3. Εγγύηση για τη Νεολαία

Κρίσιμη εκκρεμότητα είναι η «Εγγύηση για τη Νεολαία». Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ έχουν έτοιμο πλάνο δράσεων αλλά απαιτείται η πολιτική πρωτοβουλία έναρξης, επειδή ήδη υπάρχει σημαντική καθυστέρηση.

4. Οφειλές ΙΚΑ

Είναι κρίσιμο να υπογραμμίσω ότι η χρηματοοικονομική ισορροπία του ΟΑΕΔ εξαρτάται απολύτως από την ομαλή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, κυρίως όμως από την συνέπεια του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Οι εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων που αφορούν τον ΟΑΕΔ και τις δράσεις κοινωνικής πολιτικής, πρέπει να αποδίδονται πλήρως και ανελλιπώς.

Δυστυχώς αυτό δε συμβαίνει με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται οφειλές που είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν. (Αναλυτική αναφορά με το ύψος των οφειλών έχω ήδη παραδώσει).

5. Επιδόματα ανεργίας

Τα επιδόματα ανεργίας, οι υπόλοιπες παροχές, τα προγράμματα απασχόλησης, η χρηματοδότηση δράσεων του τ. ΟΕΚ και τ. ΟΕΕ, ο κοινωνικός τουρισμός και όσα γίνονται προς όφελος του εργατικού δυναμικού της χώρας, είναι αδύνατο να υλοποιηθούν αν οι οφειλές αυτές συνεχίσουν να αυξάνονται.

6. Ενίσχυση προσωπικού

Άλλος κρίσιμος παράγοντας είναι η ενίσχυση του Οργανισμού με νέους υπαλλήλους, η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων και η υιοθέτηση νέου οργανογράμματος.

7. Διαθέσιμα ΟΑΕΔ

Όπως γνωρίζετε το ΔΣ του ΟΑΕΔ επιφυλάχθηκε να μεταφέρει χρηματικά ποσά στην Τ.τ.Ε. ζητώντας να προηγηθεί συμφωνία με τους Προέδρους των Κοινωνικών Εταίρων και να υπάρξει διασφάλιση ότι δεν θα τιτλοποιηθούν τα διαθέσιμα.

Άλλωστε αυτά προορίζονται για πληρωμή επιδομάτων ανεργίας, για τον Λογαριασμό Κοινωνικής Πολιτικής και για αποπληρωμή προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Κύριε Υπουργέ,

πρόσφατα σας απέστειλα ένα απολογισμό δράσεων του ΟΑΕΔ τον οποίο δημοσιοποίησα. Πραγματικά πιστεύω ότι ελάχιστα είναι τα παραδείγματα τόσο πλούσιου και δημιουργικού απολογισμού Δημοσίων Οργανισμών στη χώρα. Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια:

- Τους Προέδρους και τους αντιπροσώπους των Κοινωνικών Εταίρων που ήταν πάντα δίπλα στον ΟΑΕΔ, τους δύο Αντιπροέδρους και τα μέλη του Δ.Σ.

- Τα στελέχη και όλους τους εργαζομένους του ΟΑΕΔ σε κάθε περιοχή της Ελλάδος για την πολύ καλή δουλειά που κάνουν.

Ο ΟΑΕΔ θα συνεχίσει να εξελίσσεται σε έναν ευέλικτο, φιλικό και αποτελεσματικό Δημόσιο Οργανισμό για το καλό όλης της κοινωνίας, των εργαζομένων, των κοινωνικών εταίρων και κυρίως των ανέργων.

Η στήριξη του ΟΑΕΔ είναι οικονομική και κοινωνική προτεραιότητα.

Σε ότι με αφορά, έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου και είναι κοινή διαπίστωση (ελληνική και ευρωπαϊκή) ότι παραδίδω έναν Οργανισμό αναβαθμισμένο, με χρηματοοικονομική υγεία και με καλά αποτελέσματα. Είμαι υπερήφανος γιατί παρά τις δυσκολίες και την ελλειμματική χρηματοδότηση παραδίδω έναν Οργανισμό με ταμειακό πλεόνασμα, φαινόμενο μοναδικό στην Ελλάδα!

Επειδή στην Ελλάδα είναι «φυσιολογικό» να αλλάζουν οι Διοικήσεις των μεγάλων Οργανισμών όποτε αλλάζουν οι κυβερνήσεις, σας υποβάλλω την παραίτησή μου.

Παράλληλα σας δηλώνω ότι αν χρειαστεί θα συνεχίσω να ενημερώνω εσάς, την Αναπληρώτρια Υπουργό και την κα Καραμεσίνη.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο