Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΣτΠ - Πρόταση για συμψηφισμό παρακρατηθέντος φόρου σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ


Μάρτιος 2015

Κύκλος Σχέσεων Κράτους - Πολίτη
Σύνοψη διαμεσολάβησης

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Μαίρη Κοτρωνιά
Ειδικός επιστήμονας: Θεοδώρα Βούλγαρη

Ο Συνήγορος του Πολίτη δέχθηκε αναφορές πολιτών, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι, από το φόρο μισθωτών υπηρεσιών που τους αναλογούσε, δεν είχε αφαιρεθεί ο φόρος που ο εργοδότης τους είχε παρακρατήσει από το μισθό τους και είχε προκαταβάλει στην εφορία. Έτσι καλούνταν να πληρώσουν ξανά, ουσιαστικά εις διπλούν, τα προκαταβληθέντα ποσά. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι είχαν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση για παρελθόντα έτη εκπρόθεσμα, και συγκεκριμένα αφού είχαν περάσει 3 χρόνια από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της.

Για το ζήτημα της καθυστερημένης υποβολής φορολογικών δηλώσεων το Υπουργείο Οικονομικών είχε ήδη εκδώσει εγκύκλιο (ΠΟΛ.1068/14.3.2012), η οποία, αποδεχόμενη σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, θεωρούσε ότι, εν προκειμένω, εφαρμόζονται οι διατάξεις «για την παραγραφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών» στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, για τα ποσά που καταβάλλονται αχρεωστήτως στο Δημόσιο προβλέπεται τριετής παραγραφή.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη γνωμοδότηση ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών που παρακρατείται από τον εργοδότη και αποδίδεται στις ΔΟΥ θεωρείται ποσό αχρεωστήτως καταβληθέν. Εάν ο φορολογούμενος δεν υποβάλει για διάστημα μεγαλύτερο της τριετίας φορολογική δήλωση ώστε να γίνει ο συμψηφισμός του, το ποσό αυτό δεν μπορεί πλέον να συμψηφιστεί.

Ο Συνήγορος τόνισε σε έγγραφό του προς το Υπουργείο Οικονομικών ότι τα ποσά του προκαταβληθέντος φόρου δεν μπορούν να θεωρηθούν ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα» διότι, κατά τον Αστικό Κώδικα (άρθρο 905 παρ. 2), «το χρέος που καταβλήθηκε πριν από τη λήξη του δεν αναζητείται». Συνεπώς, δεν τίθεται ζήτημα παραγραφής και τα προκαταβληθέντα ποσά πρέπει να συμψηφιστούν.

Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών δεν αποδέχθηκε τη θέση του Συνηγόρου και ενέμεινε στην άποψή του.


Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο:
Τμήμα Επικοινωνίας
Παραγυιός Πέτρος τηλ. 2131306625
Παπαγεωργοπούλου Δημητρία τηλ. 2131306604
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο