Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Αίτημα του Συλλόγου λογιστών Αρκαδίας για παράταση και οριστική μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας δημοσίευσης ετήσιων οικονομικών καταστάσεων (ΙΚΕ, ΕΠΕ)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
[email protected]

Προς: Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού.
Τομέας Οικονομίας
Υπουργός : Κος Σταθάκης Γιώργος
Κοιν. Γενική Γραμματεία ΥΠΑΑΝ

ΘΕΜΑ: Παράταση και οριστική μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας δημοσίευσης ετήσιων οικονομικών καταστάσεων (ΙΚΕ, ΕΠΕ)

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία από τις οντότητες που αναφέρονται στο Ν.4308/2014 μόνο οι οντότητες με τη μορφή ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ, για την εξασφάλιση της εταιρικής διαφάνειας υποχρεούνται στη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεών τους.

Οι προβλεπόμενες προθεσμίες για τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων των οντοτήτων με τη μορφή εταιριών (ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ) ορίζονται διαφορετικά για κάθε μορφή και συγκεκριμένα:

α) οι Ανώνυμες εταιρίες, σύμφωνα με το άρθρο 25 του Ν. 2190/1920, υποχρεούνται να εγκρίνουν τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις τους, εντός έξι μηνών από τη λήξη της διαχειριστικής τους χρήσης από την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της εταιρείας, έχοντας δημοσιεύσει τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις τους είκοσι ημέρες πριν από την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση.

β) οι Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης, σύμφωνα με τα άρθρ 8 και 21 του Ν. 3190/1955, υποχρεούνται να εγκρίνουν τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις τους από την Συνέλευση των Εταίρων ,η οποία υποχρεωτικά συγκαλείται τουλάχιστον άπαξ κατ΄ έτος και εντός τριών μηνών από της λήξεως της εταιρικής χρήσεως , έχοντας δημοσιεύσει τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις τους είκοσι ημέρες πριν τη συνεδρίαση της Συνέλευσης των εταίρων.

γ) οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρίες σύμφωνα με το άρθρου 98 του Ν. 4072/2012, υποχρεούνται να δημοσιεύσουν τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις τους στο ΓΕΜΗ και στην ιστοσελίδα της εταιρίας μέσα σε τρεις μήνες από τη λήξη της διαχειριστικής τους χρήσης. Οι καταστάσεις αυτές εγκρίνονται από τη Συνέλευση των εταίρων, η οποία συγκαλείται τουλάχιστον μια φορά το έτος εντός 4 μηνών από το τέλος της λήξεως της εταιρικής χρήσης.

Για όλες τις παραπάνω οντότητες με τη μορφή ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ, οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, σύμφωνα με το άρθρο 68 του Ν. 4172/2013, υποβάλλονται μέχρι και την τελευταία ημέρα του έκτου μήνα από το τέλος του φορολογικού έτους.

Οι παραπάνω διατάξεις που αφορούν στις προβλεπόμενες προθεσμίες δημοσίευσης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων των εταιριών (ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ) μόνο σύγχυση προκαλούν στους έχοντες την υποχρέωση δημοσίευσης , χωρίς να εξυπηρετούν κανένα απολύτως σκοπό που αφορά την εκπλήρωση των τυπικών υποχρεώσεων των παραπάνω εταιριών (ΙΚΕ , ΕΠΕ).

Το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα εκκρεμούν εγκύκλιοι για τον προσδιορισμό φορολογητέων κερδών των επιχειρήσεων, η διαπιστωμένη αδυναμία του Γ.Ε.ΜΗ. να ανταποκριθεί στην υποβολή ηλεκτρονικών δικαιολογητικών μέσω του νέου συστήματος ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων, που μετρά μόνο λίγες μέρες λειτουργίας και η αδυναμία των εταιρειών να καταβάλλουν τα προβλεπόμενα τέλη δημοσίευσης μέσω πιστωτικών καρτών επιβάλλει την παράταση και οριστική μετάθεση των καταληκτικών ημερομηνιών που αφορούν στη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων των ΙΚΕ και ΕΠΕ, στις ημερομηνίες που ισχύουν μέχρι και σήμερα και αφορούν στις ΑΕ.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη παράταση είχε δοθεί με τη διάταξη του άρθρου 21 του Ν. 4161/2013, με την οποία είχε μετατεθεί η καταληκτική ημερομηνία για τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων των εν λόγω εταιριών μέχρι και την 31/07/2013.Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Δ. ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΟΣ

Ο Γενικός Γραμματέας
ΕΠ. ΤΡΑΚΑΣ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο