Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

«Η ανθρωπιστική κρίση να μην γίνει αντιληπτή ως μόνιμη συνθήκη»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Μητροπόλεως 42,  105 63 Αθήνα • τηλ.: 210 3259200,  fax: 210 3259209, email: [email protected]

Η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την «ανθρωπιστική κρίση», που πρόκειται άλλωστε και για έναν από τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος της Κυβέρνησης, είναι αυτονόητο ότι βρίσκει απόλυτα σύμφωνη την ΕΣΕΕ.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει, από την εξοικονόμηση δαπανών του Δημοσίου, περίπου 200 εκ. ευρώ, τη διάθεσή τους σε επιδότηση ενοικίου, δωρεάν ρεύμα, κουπόνια σίτισης, πρόσβαση στο σύστημα υγείας, για όσους βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Πολύ συγκεκριμένα, το ν/σ προβλέπει επιδότηση ενοικίου σε περίπου 30.000 απόρους, δωρεάν ρεύμα ως 300 κιλοβατώρες τον μήνα για 300.000 νοικοκυριά που εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο, επίδομα στέγασης 70 ευρώ κατά άτομο και έως 220 ευρώ ανά τετραμελή οικογένεια και τέλος σίτιση με κουπόνια 300.000 ατόμων, σε συνεργασία με την Εκκλησία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Το όριο της φτώχειας θα προσδιορίζεται σε συνολικό ετήσιο εισόδημα από κάθε πηγή στα 5.023 ευρώ για ένα άτομο και 10.547 ευρώ για τετραμελή οικογένεια αλλά και σε συνάρτηση των προηγούμενων φορολογικών δηλώσεων.

Θετική παράμετρος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις οικογένειές τους, είναι η παράταση της δωρεάν ασφαλιστικής κάλυψης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για ένα ακόμα έτος και μέχρι την 29/2/16. Αρνητική προσέγγιση για τους ανέργους και οφειλέτες του ΟΑΕΕ που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους, η ανέφικτη προϋπόθεση να μην έχουν οφειλές ή να έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών τους. Αντίστοιχα αρνητική για παροχές υγείας των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ είναι η συμπλήρωση των απαιτούμενων πενήντα ημερών ασφάλισης το προηγούμενο έτος.

Επιπλέον, κατά τη γνώμη μας, τα κουπόνια θα πρέπει καλύτερα να αντικατασταθούν από «έξυπνες» κάρτες πολίτη, οι οποίες δεν καταστρέφονται, δεν μεταβιβάζονται, ούτε αντιγράφονται και το κυριότερο θα είναι διαθέσιμες στους δικαιούχους, ενώ θα  χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και προσωπικά από τους χρήστες.

Η λήψη άμεσων μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης είναι πολύ σημαντική, ώστε να υπάρξει γρήγορη ανακούφιση πολλών συμπολιτών και συναδέλφων μας, οι οποίοι, πράγματι, έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δεινή θέση λόγω των πολλών αρνητικών συνεπειών της ύφεσης. Η ΕΣΕΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για την κατάσταση, δίνοντας έμφαση στις πολλές περιπτώσεις άνεργων εμπόρων οι οποίοι κατέφευγαν σε δομές κοινωνικής υποστήριξης για να διασφαλίζουν τα προς το ζην. Εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί  κοινωνικό παντοπωλείο της ΕΣΕΕ σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, προσπαθώντας να προσφέρει, στο μέτρο του δυνατού, κάποιες λύσεις στο πρόβλημα της σίτισης των οικογενειών ανέργων εμπόρων.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται να υπερβούμε την «ανθρωπιστική κρίση», εάν σταδιακά η ελληνική οικονομία δεν μπει σε μία τροχιά ανάκαμψης και προσφοράς εργασίας. Πρέπει ταχύτατα να προχωρήσουν και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την έλλειψη ρευστότητας, την απασχόληση και την επανεκκίνηση της αγοράς. Εργοδότες και εργαζόμενοι στο ελληνικό εμπόριο θα είμαστε ευτυχείς όταν ο συγκεκριμένος νόμος καταλήξει αχρείαστος και ανενεργός. Η «ανθρωπιστική κρίση» δεν θα πρέπει να θεωρηθεί μία πάγια κατάσταση και το κυριότερο δεν θα πρέπει να γίνεται από κανέναν μας αντιληπτή ως μία μόνιμη συνθήκη.


Ετικέτες για αναζήτηση ΕΣΕΕ επιδότηση παροχές ανθρωπιστική


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο