Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σόιμπλε προς Βαρουφάκη: «Πιστωτικό γεγονός αν δεν πληρώσετε έγκαιρα την Ε.Κ.Τ.»

«Δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση του (σ.σ Γιάνη Βαρουφάκη) και να φέρω την ευθύνη για όσα θα συνέβαιναν σε αυτή την περίπτωση στην Ελλάδα»

Με πιστωτικό γεγονός απείλησε την ελληνική κυβέρνηση ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αν δεν αποπληρώσει εγκαίρως τη δόση στην ΕΚΤ. «Δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση του (σ.σ Γιάνη Βαρουφάκη) και να φέρω την ευθύνη για όσα θα συνέβαιναν σε αυτή την περίπτωση στην Ελλάδα» προειδοποίησε δε.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε το Σάββατο στο Associated Press ότι η Αθήνα θα δώσει προτεραιότητα στην αποπληρωμή των δόσεων της προς το ΔΝΤ. “Δεν θα γίνουμε η πρώτη χώρα που δεν θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ” είπε. “Θα βγάλουμε από τη μύγα ξύγκι (“we shall squeeze blood out of stone”) αν χρειαστεί να το πράξουμε μόνοι μας, και θα το πράξουμε” διαβεβαίωσε.

Για τα χρέη προς την ΕΚΤ ωστόσο, ο κ. Βαρουφάκης, διευκρίνισε ότι ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία, και θα χρειαστεί συζήτηση με τους εταίρους και τους θεσμούς.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε, σε συνέντευξή του στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, πως αν (ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας) δεν κάνει την πρώτη αποπληρωμή έγκαιρα, τότε θα πρόκειται για το λεγόμενο πιστωτικό γεγονός, «και δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του και να φέρω την ευθύνη για όσα θα συνέβαιναν σε αυτή την περίπτωση στην Ελλάδα».

Ο Σόιμπλε επανέλαβε ότι η Αθήνα θα λάβει τα κεφάλαια το καλοκαίρι εάν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει τους όρους στους οποίους έχει συμφωνήσει, πρόσθεσε όμως: «Αλλά εάν δεν συμβεί αυτό, δεν θα καταβληθούν χρήματα. Αυτό επαφίεται αποκλειστικά στα χέρια όσων βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης στην Αθήνα».

Κάλεσε δε εκ νέου την Αθήνα να αξιοποιήσει την τετράμηνη παράταση της δανειακής της σύμβασης για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες δεσμεύθηκε, προειδοποιώντας ότι μόνον έτσι θα εξασφαλίσει διεθνή οικονομική βοήθεια και στο μέλλον.

Ο Γερμανό υπουργός Οικονομικών τόνισε μάλιστα ότι δεν έχει καμιά εγγύηση ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας θα προωθήσει πράγματι τις μεταρρυθμίσεις στο διάστημα που μεσολαβεί.

«Ελπίζω όμως ότι θα το πράξει, διότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και επίσης λόγω της ευθύνης της έναντι της Ευρώπης. Αλλά κυρίως επειδή είναι προς το δικό της συμφέρον. Η Ελλάδα πραγματικά πρέπει να γνωρίζει ότι αν θέλει βοήθεια, πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει κάνει», είπε ο Σόιμπλε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επανέλαβε ότι η απόφαση της γερμανικής Βουλής την Παρασκευή να υπερψηφίσει τη συμφωνία Ελλάδας – εταίρων και θεσμών δεν ήταν εύκολη για πολλούς από τους συναδέλφους του παρατηρώντας ότι «εάν μας έλεγαν, ταυτόχρονα, ότι δεν εννοούσαν όλα όσα μας είπαν — αυτός δεν είναι συνετός τρόπος συμπεριφοράς». Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επέμεινε όμως ότι οι συμφωνίες που έχει συνάψει η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι σημαντικότερες από τη ρητορική της.

Μιλώντας εξάλλου στο γερμανικό κανάλι ZDF ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι τον ενδιαφέρει ελάχιστα τι λένε οι Έλληνες στις συνεντεύξεις τους.

«Αν η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε τη συμβουλή μου θα τής έλεγα: «"Συμπεριφερθείτε κατά τέτοιον τρόπο ώστε να κερδίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την εμπιστοσύνη, γιατί χρειάζεστε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των τραπεζών και... και... και..."» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Πηγή: http://www.skai.gr


Ετικέτες για αναζήτηση Σόιμπλε ΔΝΤ ΕΚΤ μεταρρυθμίσεις


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο