Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πιεστικές οι ταμειακές ανάγκες, ασφυκτικά τα χρονοδιαγράμματα

Στον «αέρα» βρίσκεται το πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας, με τις ταμειακές ανάγκες να είναι πιεστικές και τον χρόνο που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο για να τις καλύψει ασφυκτικό. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε χθες ότι το θέμα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού «δεν αγγίχτηκε» στις συζητήσεις με τους θεσμούς, αναδεικνύοντας τη σημασία του προβλήματος. Και την ίδια ώρα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι χωρίς την ολοκλήρωση του ελέγχου η Ευρωζώνη δεν προτίθεται να εκταμιεύσει δόσεις προς την Ελλάδα, ενώ στη Γερμανία καλλιεργείται κλίμα για νέο –τρίτο κατά σειρά– Μνημόνιο από τον Ιούλιο, με πρόσθετη χρηματοδότηση της τάξης των 20 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 - 2016.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε χθες στο ραδιόφωνο του Alpha πως «νομίζω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα όσον αφορά τη ρευστότητα του Δημοσίου», αλλά πρόσθεσε ότι «σ’ αυτό που θα έχουμε πρόβλημα και είναι δεδομένο ότι θα έχουμε πρόβλημα είναι στην αποπληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ τώρα και της ΕΚΤ τον Ιούλιο». Μιλώντας στο Bloomberg υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να διαθέσει τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα στο ΔΝΤ για τις αποπληρωμές του Μαρτίου, αλλά δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο.

Πρόσθεσε, δε, ότι «από σήμερα (σ.σ. χθες) ξεκινάμε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης αυτού του ζητήματος» για να βρεθεί λύση, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει τελικά πρόβλημα, σημειώνοντας πως «δεν μπορώ να φανταστώ ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα μας αφήσουν να “πνιγούμε” για ένα σχετικά μικρό ταμειακό πρόβλημα».

Πάντως, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης εμφανίστηκε περισσότερο καθησυχαστικός, δηλώνοντας ότι το χρηματοδοτικό κενό θα καλυφθεί με ασφαλές και ομαλό τρόπο.

Ωστόσο, το πρόβλημα με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι επιτακτικό, καθώς αν δεν βρεθεί κάποια λύση, τότε στα μέσα Μαρτίου υπάρχει «τρύπα» 4 δισ. ευρώ. Συνολικά, τον Μάρτιο υπάρχουν υποχρεώσεις ύψους 7,27 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,6 δισ. ευρώ αφορούν σε λήξεις εντόκων γραμματίων, τα οποία θεωρητικά θα αναχρηματοδοτηθούν με νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Το πρώτο έντοκο γραμμάτιο (1,6 δισ. ευρώ) λήγει στις 6 Μαρτίου και αναμένεται να επιβεβαιωθεί ότι θα αναχρηματοδοτηθεί με νέο γραμμάτιο.

Στις 3 του μηνός το Δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει 79 εκατ. ευρώ σε ομόλογα που δεν εντάχθηκαν στο PSI, ενώ στις 6 Μαρτίου είναι και η πρώτη δόση προς το ΔΝΤ ύψους 310 εκατ. ευρώ. Συνολικά, οι αποπληρωμές προς το ΔΝΤ του Μαρτίου ανέρχονται σε 1,6 δισ. ευρώ και στο ποσό αυτό αναφέρθηκε χθες ο κ. Βαρουφάκης. Να σημειωθεί ότι οι υποχρεώσεις από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο ανέρχονται σε 4,33 δισ. ευρώ.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε δήλωσε χθες ότι «δεν θα δοθεί ούτε ένα ευρώ, πριν η Ελλάδα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της». Και συμπλήρωσε ότι «αν εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους, τότε θα μπορέσουν να λάβουν τις δόσεις που απομένουν», οι οποίες ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ από τις δόσεις του προγράμματος και 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων. Το τελευταίο ποσό, η Αθήνα ζητάει να χρησιμοποιηθεί για να αποπληρωθεί το ΔΝΤ, αλλά δεν το δέχεται η ΕΚΤ, όπως δεν δέχεται και την αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων κατά 10 δισ. ευρώ που έχει αιτηθεί η κυβέρνηση. Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε μάλιστα ότι «δεν συμφωνήσαμε σε καμιά περίπτωση σε νέες καταβολές, αλλά δώσαμε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει διάθεση για στήριξη της Ελλάδας στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Και επέμεινε ότι η χρηματοδότηση του ελληνικού Δημοσίου, με την καταβολή των προγραμματισμένων δόσεων, θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του τετραμήνου.

Πηγή: Καθημερινή


Ετικέτες για αναζήτηση ΔΝΤ ΕΚΤ δόσεις


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο