Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ποια μέτρα προτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές και ποια δεν συζητά

Στο φως ήρθε η λίστα των μεταρρυθμίσεων που εισηγείται η Αθήνα στους Ευρωπαίους εταίρους. Η λίστα εστιάζεται σε πέντε τομείς και περιλαμβάνει τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση, τους πλειστηριασμούς, τα «κόκκινα δάνεια», τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα, στη λίστα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:

1. Ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

2. Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

3. Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:
α. Δίκαιο φορολογικό σύστημα
β. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
γ. Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς
δ. Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).
ε. Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα –μείωση της γραφειοκρατίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, στα χέρια των θεσμών βρίσκεται από τις 3 μετά το μεσημέρι το πρώτο κείμενο με τις ελληνικές προτάσεις για μέτρα και μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ξεκινήσει η ανταλλαγή παρατηρήσεων έως την κατάθεση του τελικού κειμένου που θα αποσταλεί απόψε ή αύριο το πρωί και θα αξιολογηθεί ακολούθως σε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Το πρώτο αυτό κείμενο αριθμεί 6 σελίδες και περιλαμβάνει 12 τομείς μεταρρυθμίσεων, χωρίς σε αυτό να υπάρχουν συγκεκριμένα ποσά και κοστολόγηση μέτρων.

Στο πεδίο της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση δεσμεύεται για την αναδιάρθρωση του εισπρακτικού μηχανισμού και για μέτρα που προβλέπουν την περαιτέρω ανεξαρτησία Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων.

Συγκεκριμένη αναφορά στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις δεν περιλαμβάνει η πρώτη λίστα, στην οποία όμως σημειώνεται ότι θα δοθούν κίνητρα σε όσους θέλουν αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν, με πρόβλεψη για αντιμετώπιση του ηθικού κινδύνου.

Στο πρώτο αυτό κείμενο της Αθήνας γίνεται επίσης λόγος για αντιμετώπιση "κόκκινων" δανείων, με προστασία των κεφαλαίων τραπεζών και με κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ υπάρχει ρητή αναφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Στο πεδίο των εργασιακών, προβλέπεται αναφορά σε μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα χρησιμοποιηθούν οι βέλτιστες πρακτικές ΕΕ και σε διαβούλευση κοινωνικών εταίρων, χωρίς να γίνεται αναφορά σε συλλογικές συμβάσεις ή στην αύξηση του κατώτατου μισθού, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τελικό κείμενο θα περιληφθεί σχετική αναφορά.

Για το ασφαλιστικό γίνεται λόγος για διασφάλιση βιωσιμότητας, χωρίς όμως να προβλέπονται χρονοδιαγράμματα και χωρίς να υπάρχει αναφορά σε πρόθεση της κυβέρνησης για κατάργηση της ρήτρας μηδενικών ελλειμμάτων.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει για όσες έχουν ήδη γίνει, ενώ γίνεται λόγος για σεβασμό των συμφωνιών και για διασφάλιση δημοσίου συμφέροντος.

Στη λίστα προβλέπονται μέτρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού με χρήση των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, δεν γίνεται αναφορά σε επαναπροσλήψεις, ενώ προβλέπονται μέτρα για την ενίσχυση ασθενέστερων από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Το απόγευμα της Τρίτης θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη. Σε περίπτωση που η πρόταση απορριφθεί θα γίνει έκτακτο Eurogroup μέσα στην ημέρα.

Επίσης, την Τρίτη θα υπάρξει συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στις 11:00, ενώ θα συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα.Πηγή: Ημερησία


Ετικέτες για αναζήτηση φοροδιαφυγή μεταρρυθμίσεις κατοικία


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο