Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οι λεπτομέρειες για τη νέα ρύθμιση οφειλών - Ποιες οφειλές εντάσσονται, ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο είναι και η τελευταία ευνοϊκή ευκαιρία που δίνεται στους οφειλέτες, διαμήνυσε μέσω του ΣΚΑΪ στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.

Τόνισε πως νοικοκυριά – έστω και χαμηλών εισοδημάτων – που μπορούν μεν να αποπληρώσουν τα χρέη τους αλλά αποφεύγουν να ενταχθούν στη ρύθμιση θα χάσουν οριστικά την ευκαιρία, ενώ παράλληλα προειδοποίησε πως οφειλέτες που έχουν μεγάλα εισοδήματα και δε ρυθμίζουν τα χρέη τους θα έχουν «ανελέητη» αντιμετώπιση από την κυβέρνηση.

Στην ρύθμιση θα ενταχθούν ΟΛΑ τα ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2014. (ΦΠΑ-ΕΙΣΟΔΗΜΑ-ΕΝΦΙΑ εκτός των δύο τελευταίων δόσεων κλπ).

Διαγραφή χρεών έως και 50% προβλέπεται μόνο στις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και 31.12.2013 οι οποίες όμως δεν αφορούν (ΦΠΑ, ΦΑΠ, παρακρατούμενους φόρους, ανακτήσεις ενισχύσεων, έσοδα υπερ τρίτων, δασμούς, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ενοίκια δημοσίου κλπ ) ουσιαστικά αφορούν οφειλές από χαράτσια, και από την Φορολογία εισοδήματος.

Επίσης διευκρινίζεται ότι διαγράφεται το αντίστοιχο ποσό (50%) ανάλογα με το ποσό που θα πληρωθεί. Για παράδειγμα  εάν οφειλέτης έχει οφειλή 5.000 ευρώ έως 31.12.2013 (από χαράτσια και φόρο εισοδήματος) και ταυτόχρονα πληρώσει 2.000 ευρώ τότε θα  διαγραφεί αντίστοιχα ποσό 2.000. Το υπόλοιπα 1.000 ευρώ θα πρέπει να ρυθμισθούν υποχρεωτικά. Εαν ο ίδιος οφειλέτης πληρώσει 2.500 ευρώ τότε διαγράφεται το υπόλοιπο και ξεχρεώνει πλήρως.

Επανέλαβε επίσης την πρόθεσή της να τους "επιβραβεύσει" με ένα μπόνους το οποίο, θα εμφανισθεί στη φορολογική δήλωση χρήσης 2015 και ενδέχεται να αποκτήσει και μόνιμο χαρακτήρα. «Η διευκόλυνση θα πιάνει τα τελευταία χρόνια. Όποιος πλήρωσε κανονικά το 2012, 2013 και το 2014 θα έχει ένα μπόνους. Μπορεί να γίνει και μόνιμου χαρακτήρα. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της οικονομίας».

Εκτίμησε πάντως πως η κυβέρνηση θα μπορέσει να εφαρμόσει τη ρύθμιση, παρά τη συμφωνία του Eurogroup να μη λαμβάνονται μέτρα που επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους, καθώς – όπως εκτίμησε – η ρύθμιση θα αποφέρει δημοσιονομικό όφελος για το Δημόσιο.Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο