Ειδήσεις Απόψεις

Επάγγελμα λογιστής: Η πρώτη τριπλή αναγνώριση από το υπ. Οικ.

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVENΣήμερα δεν θα αναφερθώ καθόλου στο θέμα των μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων (ΜΥΦ),  δηλαδή αν θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος υποβολής τους, αν θα πρέπει να μπει όριο, αν θα πρέπει να καταργηθούν κ.λπ., γιατί όλοι μας έχουμε εκφράσει την άποψή μας επ΄αυτών των θεμάτων. Όλοι μας έχουμε ταλαιπωρηθεί από όλη αυτή την κατάσταση, αλλά σήμερα δεν θέλω να αναφερθώ διόλου σ΄αυτά, παρόλο που έχουμε τσαλαπατήσει την ψυχική μας υγεία εξαιτίας της αμετροέπειας των ιθυνόντων.

Πριν κάμποσο καιρό ορισμένες αποφάσεις του υπουργείου αναφέρονταν στον λογιστή μόνο όταν επρόκειτο για τον θάνατό του. Τότε το γεγονός αυτό με ώθησε να γράψω ένα άρθρο με τίτλο  Ο θάνατος του λογιστάκου..., καυτηριάζοντας με τον τρόπο αυτό τη στάση του υπ. Οικ. απέναντι στον επαγγελματία λογιστή - φοροτεχνικό.

Από το χθεσινό δελτίο τύπου της Γ.Γ.Δ.Ε. αυτό που με χαροποίησε ιδιαιτέρως δεν ήταν μόνο η παράταση της προθεσμίας υποβολής των ΜΥΦ, αλλά η τριπλή αναφορά του επαγγέλματός μας στο λιτό κείμενο του δελτίου.  Κρατώ τις φράσεις "Με σκοπό την ελάφρυνση του φόρτου εργασίας των λογιστών" και "[...] θα προβεί κατόπιν συνεργασίας και διαβούλευσης με όλα τα σωματεία των λογιστών, σε βελτιώσεις του τρόπου υποβολής των εν λόγω καταστάσεων προκειμένου να μειωθεί το διοικητικό κόστος στις επιχειρήσεις και να διευκολυνθεί το έργο των λογιστών [...]".

Είναι η πρώτη φορά στα χρόνια που δραστηριοποιούμαι ως επαγγελματίας λογιστής-φοροτεχνικός που βλέπω ένα δελτίο τύπου να αναφέρεται εις τριπλούν στο επάγγελμά μας, στο φόρτο εργασίας αλλά και στη διευκόλυνση του έργου μας. Θεωρώ σημαντική αυτή την εξέλιξη για το επάγγελμά μας, γιατί πρώτη φορά δημοσίως υπ. Οικ. αναγνωρίζει έστω και μέσα από ένα δελτίο τύπου τον κόπο και την ταλαιπωρία μας αλλά ταυτόχρονα ζητά να συνδράμουμε μέσα από τις συνδικαλιστικές μας οργανώσεις στη βελτίωση του υφιστάμενου καθεστώτος υποβολής των καταστάσεων αυτών.

Ας κρατήσουμε αυτή τη θετική εξέλιξη για να προχωρήσουμε. Ας αποτελέσει αυτή η δημόσια αναγνώριση του υπ. Οικ. την απαρχή μιας νέας προσπάθειας όλων μας για την αναγνώριση του ρόλου μας στην κοινωνία και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας μας. Ας παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές, τις αντιπαλότητες, τους διαξιφισμούς, τους ρεβανσισμούς και τις έριδες και ας βαδίσουμε ενωμένοι σαν μια γροθιά. Γιατί αυτά που ενώνουν είναι πολλά κι αυτά που μας χωρίζουν ελάχιστα.

Καλημέρα και καλή δύναμη.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο