Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στο 2,8% ο αποπληθωρισμός τον Ιανουάριο

Αυξήσεις τιμών σε νωπά λαχανικά και ψάρια

Στο 2,8% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός το Γενάρη μετά από πτώση 2,6% που σημείωσε τον περασμένο Δεκέμβριο και 1,5% τον Ιανουάριο του 2014.

Η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, αυξήσεις τιμών σε νωπά λαχανικά (23,8%), νωπά ψάρια (2,3%), οινοπνευματώδη ποτά (2,3%) και ελαιόλαδο (1,7%). Στον αντίποδα, μειώσεις τιμών σημειώθηκαν, μεταξύ άλλων, σε βενζίνη (5,9%), πετρέλαιο θέρμανσης (9%), αρνί- κατσίκι (4,1%) και πουλερικά (2%).

Σε ετήσια βάση, ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε νωπά λαχανικά (14,2%), τιμολόγια ΔΕΗ (4,9%), καπνό (3,5%) και ελαιόλαδο (3,5%). Αντίθετα, μειώθηκαν οι τιμές, μεταξύ άλλων, σε πετρέλαιο θέρμανσης (31,5%), βενζίνη (16,1%), φυσικό αέριο (3,6%), νωπές πατάτες (22,8%), ζάχαρη (18,1%), νωπά φρούτα (6%) και ένδυση- υπόδηση (2,9%).

Συγκεκριμένα, από την ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώθηκαν τα εξής:

Από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιµών καταναλωτή του Ιανουαρίου 2015 προς τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2014, προκύπτει µείωση 2,8% έναντι µείωσης 1,5% που σηµειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση το 2014 προς το 2013.

Η µείωση αυτή, προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες µεταβολές:

1. Από τις µειώσεις των δεικτών:

α) Κατά 0,5% της οµάδας «∆ιατροφή και µη αλκοολούχα ποτά», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών στα κρέατα γενικά, νωπά φρούτα, νωπές πατάτες, ψωµί και δηµητριακά, ζάχαρη. Μέρος της µείωσης αυτής αντισταθµίστηκε από τη αύξηση των τιµών, κυρίως, στο ελαιόλαδο και στα νωπά λαχανικά.

β) Κατά 2,9% της οµάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω µείωσης των τιµών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

γ) Κατά 8% της οµάδας «Στέγαση», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών των ενοικίων κατοικιών, του πετρελαίου θέρµανσης και του φυσικού αερίου. Μέρος της µείωσης αυτής αντισταθµίστηκε από την αύξηση των τιµών στον ηλεκτρισµό.

δ) Κατά 2,3% της οµάδας «∆ιαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών στα έπιπλα και διακοσµητικά είδη, στα υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, στις µεγάλες οικιακές συσκευές ηλεκτρικές ή µη και στα είδη άµεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

ε) Κατά 1,2% της οµάδας «Υγεία», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών.

στ) Κατά 6,9% της οµάδας «Μεταφορές», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών των καυσίµων αυτοκινήτου (βενζίνη). Μέρος της µείωσης αυτής αντισταθµίστηκε από την αύξηση των τιµών στα εισιτήρια συνδυασµένων µεταφορών επιβατών.

ζ) Κατά 1,3% της οµάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών στον οπτικοακουστικό εξοπλισµό-υπολογιστές και στο πακέτο διακοπών.

η) Κατά 3,1% της οµάδας «Εκπαίδευση», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών στα δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης, δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης και µεταδευτεροβάθµιας µη τριτοβάθµιας εκπαίδευσης (ΙΕΚ).

θ) Κατά 0,7% της οµάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών στα εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία.

ι) Κατά 2,4% της οµάδας «'Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω µείωσης κυρίως των τιµών των κουρείων- κοµµωτηρίων- ειδών ατοµικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων.

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 2,7% της οµάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών των τσιγάρων.

Ο γενικός δείκτης, τον Ιανουάριο 2015 σε σύγκριση µε τον ∆εκέµβριο 2014, παρουσίασε µείωση 1,4% έναντι µείωσης 1,2% που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούµενου έτους.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός μειώθηκε τον Ιανουάριο εφέτος 2,8% έναντι μείωσης 1,4% που σηµειώθηκε τον Ιανουάριο 2014. Σε μηνιαία βάση, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός παρουσίασε µείωση 1,2% έναντι µείωσης 0,9% που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούµενου έτους.


Πηγή: newsbeast.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο