Ειδήσεις Απόψεις

Η γελοιογραφία της ημέρας: Η «συμφωνία» των ΜΥΦ...

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN
Παρόλο που βαδίζουμε ολοταχώς προς την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των μηνιαίων/τριμηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων (ΜΥΦ), η πλειονότητα των συναδέλφων δεν γνωρίζει πως να διαχειριστεί πλήθος περιπτώσεων που αφορούν σε διάφορες συναλλαγές. Το ασαφές πλαίσιο έχει δημιουργήσει τεράστια σύγχυση και ανασφάλεια σε όλους τους επαγγελματίες και τα λογιστήρια της χώρας. Ταυτόχρονα, υπάρχει άρνηση από την πλευρά των συναδέλφων να στείλουν τις εν λόγω καταστάσεις, διότι σύσσωμος ο κλάδος έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του για τον υφιστάμενο τρόπο υποβολής τους, καθώς και για τη χρησιμότητά τους αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής. Είμαστε ήδη στα μέσα Φεβρουαρίου του 2015 κι ακόμη ψάχνουμε διευκρινίσεις επί διαφόρων θεμάτων για την υποβολή των ΜΥΦ του έτους 2014!

Προσφάτως κατέγραψα  "Δέκα λόγους για την κατάργηση του υφιστάμενου καθεστώτος υποβολής τους", και σήμερα, μέσα από τη γελοιογραφία της ημέρας, θέλησα να καταστήσω σαφές σε όλους ότι ακόμη και να υποβληθούν οι ΜΥΦ δεν θα απαλλαγούμε απ΄αυτές, αφού θα χρειαστούμε ατελείωτες εργατοώρες στη συνέχεια για να συμφωνήσουμε με τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί από τους αντισυμβαλλόμενους. Όμως, τελικά ο μόνος τρόπος να συμφωνήσεις απόλυτα με κάποιον αντισυμβαλλόμενο -πλην ελαχίστων περιπτώσεων- είναι να μην έχεις στείλει καμία κατάσταση...

Πρέπει να αναλογιστεί η ηγεσία του υπ. Οικ. ότι δεν μπορεί επί μονίμου βάσεως να μετακυλίει το διαχειριστικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να καλύψει τις δικές της αδυναμίες, ούτε να θεσπίζει ανεδαφικά μέτρα. Πολλές φορές έχω ακούσει σχετικά με το μέτρο των μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων ότι δεν μπορείς να ζητάς την κατάργηση ενός μέτρου αν δεν έχεις να προτείνεις κάτι άλλο εσύ. Σωστή η παρατήρηση θα έλεγα κατά ένα μέρος, όμως για να αντιπροτείνεις κάτι πρέπει να γνωρίζεις επακριβώς τι θέλει να πετύχει η ηγεσία του υπ. Οικ. με το μέτρο αυτό, πράγμα που δεν συμβαίνει στην περίπτωσή μας1.  Επίσης, να τονίσω ότι είμαι υπέρμαχος της άποψης ότι πρώτα πρέπει να σχεδιάζεται μεθοδικά ένα νέο μέτρο με τη συνδρομή και των αρμοδίων φορέων κι έπειτα να βγαίνει στη δημοσιότητα. Στη χώρα μας συμβαίνει συνήθως το αντίθετο, δηλαδή για παράδειγμα το υπ. Οικ. πρώτα νομοθετεί χωρίς να ακούει τους ανθρώπους των παραγωγικών τάξεων και εν προκειμένω τους λογιστές και εκ των υστέρων αναζητά προτάσεις και λύσεις! Όμως, όπως έλεγε και ο μεγάλος Ιπποκράτης,  «το προλαμβάνειν μείζον εστί του θεραπεύειν», οπότε αυτό πρέπει να το έχουν πάντα στο μυαλό τους οι ιθύνοντες.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τις οποιεσδήποτε αδόκιμες προσπάθειες των υπευθύνων να καταστείλουν τη φοροδιαφυγή, ενώ σε άλλες περιπτώσεις που υπάρχουν καταφανέστατα φαινόμενα φοροδιαφυγής να μην ανοίγει ρουθούνι κατά το κοινώς λεγόμενο.  

Κανείς εκ των συναδέλφων δεν είναι αντίθετος σε μέτρα που θα τον βοηθήσουν να εργάζεται κάτω από καλύτερες συνθήκες ή σε μέτρα που θα συνδράμουν στην πάταξη των φαινομένων φοροδιαφυγής. Αυτό που πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν οι υπεύθυνοι είναι ότι δεν είναι δυνατόν να έχουν άδικο οι χιλιάδες συνάδελφοι που διαμαρτύρονται εντόνως για το υφιστάμενο καθεστώς υποβολής των μηνιαίων/τριμηνιαίων καταστάσεων.

Απ΄τη δική μου πλευρά να σημειώσω ότι θεωρώ τραγικό το γεγονός πως λίγες μέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία μιας υποχρέωσης υπάρχει τέτοια ανασφάλεια, αβεβαιότητα, αγωνία, άγχος και δικαιολογημένη οργή στην πλειονότητα των συναδέλφων. Πρέπει να βρεθεί άμεσα μία λύση. Δεν είναι δυνατόν να καταρρακώνεται συνεχώς η ψυχική μας υγεία από τις ανεδαφικές και ανερμάτιστες αποφάσεις των ιθυνόντων. 


Καλημέρα και καλή δύναμη.

_______________________________
[1] Λίγες λέξεις αναφορικά με το θέμα είχε ψελλίσει ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει παλαιότερα (σ.σ. τον Νοέμβριο του 2013) στον κόμβο Taxheaven, αλλά από τότε τίποτα παραπάνω.


Υ.Γ.  Το σκίτσο είναι του μεγάλου σκιτσογράφου Κ. Μητρόπουλου. Η δική μου παρέμβαση αφορά μόνο στα κείμενά του.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο