Ειδήσεις Τεχνολογία

Symantec: Περισσότεροι από 6 εκατ. υπολογιστές σε «δίκτυα ζόμπι»

Δραματική αύξηση, της τάξεως του 29%, σημείωσε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2006 ο αριθμός των ηλεκτρονικών υπολογιστών που μολύνθηκαν από κακόβουλα προγράμματα, με τον έλεγχό τους να έχει περάσει στα χέρια χάκερ εν αγνοία των χρηστών τους. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα ηλεκτρονικής ασφάλειας της εταιρείας Symantec, ο αριθμός των επονομαζόμενων «υπολογιστών ζόμπι»...

Δραματική αύξηση, της τάξεως του 29%, σημείωσε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2006 ο αριθμός των ηλεκτρονικών υπολογιστών που μολύνθηκαν από κακόβουλα προγράμματα, με τον έλεγχό τους να έχει περάσει στα χέρια χάκερ εν αγνοία των χρηστών τους. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα ηλεκτρονικής ασφάλειας της εταιρείας Symantec, ο αριθμός των επονομαζόμενων «υπολογιστών ζόμπι» σε όλο τον κόσμο υπερβαίνει πλέον τα 6 εκατ. Οι εν λόγω υπολογιστές αποτελούν τμήματα ευρύτερων και καλά οργανωμένων «botnets», δηλαδή δικτύων μέσω των οποίων το οργανωμένο κυβερνοέγκλημα προωθεί ηλεκτρονικούς ιούς, spam μηνύματα και ηλεκτρονικές επιθέσεις πάσης φύσεως σε ανυποψίαστους χρήστες και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η καλά οργανωμένη δομή του κυβερνοεγκλήματος ακολουθεί πλέον νέες και πιο αποτελεσματικές πρακτικές για την επίτευξη των στόχων του. Ετσι, παρά τη δραματική αύξηση του αριθμού των «υπολογιστών ζόμπι» παγκοσμίως, ο αριθμός των server μέσω των οποίων δέχονται εντολές εκτιμάται ότι ανέρχεται στις 4.700, έχοντας σημειώσει σημαντική μείωση της τάξεως του 25%. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η χώρα μέσω της οποίας πραγματοποιούνται οι περισσότερες ηλεκτρονικές επιθέσεις είναι οι ΗΠΑ με ποσοστό 31%, ενώ ακολουθούν η Κίνα με 10% και η Γερμανία με 7%. Το υψηλότερο ποσοστό μολυσμένων υπολογιστών πάντως εμφανίζει η Κίνα με 26%. Η αύξηση των χρηστών του Internet στην Κίνα, αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία, εκτιμάται ότι έχει συμβάλει επίσης και στη σημαντική αύξηση των ηλεκτρονικών επιθέσεων που καταγράφονται.

Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα που επισημαίνεται στην έρευνα της Symantec είναι και αυτό του εμπορίου των κλεμμένων δεδομένων μέσω Internet στους κόλπους των χάκερ. Η εταιρεία επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι ενώ ο κλεμμένος αριθμός μίας πιστωτικής κάρτας στοιχίζει μόλις ένα δολάριο, ενώ η τιμή για μία κλεμμένη ταυτότητα ή έναν τραπεζικό λογαριασμό κυμαίνεται μεταξύ 14 και 18 δολαρίων.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο