Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αλλαγές στα κριτήρια ελέγχου των προϋποθέσεων υπαγωγής στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. στις προαιρετικές περιοχές ασφάλισης

12 Φεβρουάριου 2015 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Το Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Ε. αποφάσισε τον έλεγχο των «νέων» ασφαλισμένων που έχουν την έδρα τους και ασκούν τη δραστηριότητά τους σε περιοχές προαιρετικής ασφάλισης κατ’ αρχάς με τα κριτήρια του άρθρου 25 του Ν. 3846/2010 ανεξάρτητα από την ασφάλισή τους σε άλλο φορέα λόγω παράλληλης απασχόλησης και εφόσον προκύπτει υποχρέωση ασφάλισής τους στον ΟΑΕΕ, τότε να εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 39 του Ν. 2084/1992 όπως ισχύουν.


Σύμφωνα με την απόφαση ΔΙΑΣΦ/Φ9/2/188243/2015 τροποποιείται η εγκύκλιος 80/2010 ως προς τον έλεγχο των κριτηρίων υπαγωγής ή μη στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ των δραστηριοποιούμενων προσώπων στις προαιρετικές περιοχές ασφάλισης.

Ειδικότερα:

► Όσον αφορά τους «νέους» ασφαλισμένους, οι αρμόδιες περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΑΕΕ θα κρίνουν εφεξής, κατ’ αρχήν, την υποχρέωση ή μη ασφάλισής τους στον ΟΑΕΕ βάσει των διατάξεων του άρθρου 25 του Ν.3846/2010 και σε καταφατική περίπτωση θα εφαρμόζουν τις διατάξεις περί επιλογής φορέα του άρθρου 39 του Ν. 2084/1992 όπως ισχύουν.

Έτσι στους δραστηριοποιούμενους «νέους» ασφαλισμένους με έδρα σε περιοχές όπου ισχύουν ειδικά πληθυσμιακά και εισοδηματικά κριτήρια, θα χορηγείται κατ’ αρχήν τριετής απαλλαγή από την έναρξη του επαγγέλματος από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ. Στη συνέχεια η σειρά ελέγχου των κριτηρίων υπαγωγής ή μη στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ διαμορφώνεται ως εξής:

● Περιοχές άσκησης δραστηριότητας.

● Εισοδηματικό κριτήριο.

● Εφόσον προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ και πρόκειται για ασφαλισμένο άλλου φορέα κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου εφαρμογή των διατάξεων άρθρου 39 Ν.2084/1992 όπως ισχύει.

► Όσον αφορά τους παλαιούς ασφαλισμένους με έδρα σε περιοχές όπου ισχύουν ειδικά πληθυσμιακά και εισοδηματικά κριτήρια εξακολουθούν να ισχύουν οι δοθείσες με την εγκύκλιο 80/2010 οδηγίες. Ειδικότερα, θα εξετάζεται η ύπαρξη ασφαλιστικής σχέσης με άλλον ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης πλην ΟΓΑ και σε αρνητική περίπτωση θα χορηγείται τριετής απαλλαγή από την έναρξη του επαγγέλματος από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ. Στη συνέχεια η σειρά ελέγχου των κριτηρίων υπαγωγής ή μη στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ έχει ως εξής:

● Περιοχές άσκησης δραστηριότητας.

● Ύπαρξη ασφαλιστικής σχέσης με άλλον ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης πλην ΟΓΑ

● Εισοδηματικό κριτήριο.





Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης