Ειδήσεις Εργατικά - Ασφαλιστικά

Αλλαγές στα κριτήρια ελέγχου των προϋποθέσεων υπαγωγής στην ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. στις προαιρετικές περιοχές ασφάλισης

Το Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Ε. αποφάσισε τον έλεγχο των «νέων» ασφαλισμένων που έχουν την έδρα τους και ασκούν τη δραστηριότητά τους σε περιοχές προαιρετικής ασφάλισης κατ’ αρχάς με τα κριτήρια του άρθρου 25 του Ν. 3846/2010 ανεξάρτητα από την ασφάλισή τους σε άλλο φορέα λόγω παράλληλης απασχόλησης και εφόσον προκύπτει υποχρέωση ασφάλισής τους στον ΟΑΕΕ, τότε να εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 39 του Ν. 2084/1992 όπως ισχύουν.


Σύμφωνα με την απόφαση ΔΙΑΣΦ/Φ9/2/188243/2015 τροποποιείται η εγκύκλιος 80/2010 ως προς τον έλεγχο των κριτηρίων υπαγωγής ή μη στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ των δραστηριοποιούμενων προσώπων στις προαιρετικές περιοχές ασφάλισης.

Ειδικότερα:

► Όσον αφορά τους «νέους» ασφαλισμένους, οι αρμόδιες περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΑΕΕ θα κρίνουν εφεξής, κατ’ αρχήν, την υποχρέωση ή μη ασφάλισής τους στον ΟΑΕΕ βάσει των διατάξεων του άρθρου 25 του Ν.3846/2010 και σε καταφατική περίπτωση θα εφαρμόζουν τις διατάξεις περί επιλογής φορέα του άρθρου 39 του Ν. 2084/1992 όπως ισχύουν.

Έτσι στους δραστηριοποιούμενους «νέους» ασφαλισμένους με έδρα σε περιοχές όπου ισχύουν ειδικά πληθυσμιακά και εισοδηματικά κριτήρια, θα χορηγείται κατ’ αρχήν τριετής απαλλαγή από την έναρξη του επαγγέλματος από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ. Στη συνέχεια η σειρά ελέγχου των κριτηρίων υπαγωγής ή μη στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ διαμορφώνεται ως εξής:

● Περιοχές άσκησης δραστηριότητας.

● Εισοδηματικό κριτήριο.

● Εφόσον προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ και πρόκειται για ασφαλισμένο άλλου φορέα κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου εφαρμογή των διατάξεων άρθρου 39 Ν.2084/1992 όπως ισχύει.

► Όσον αφορά τους παλαιούς ασφαλισμένους με έδρα σε περιοχές όπου ισχύουν ειδικά πληθυσμιακά και εισοδηματικά κριτήρια εξακολουθούν να ισχύουν οι δοθείσες με την εγκύκλιο 80/2010 οδηγίες. Ειδικότερα, θα εξετάζεται η ύπαρξη ασφαλιστικής σχέσης με άλλον ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης πλην ΟΓΑ και σε αρνητική περίπτωση θα χορηγείται τριετής απαλλαγή από την έναρξη του επαγγέλματος από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ. Στη συνέχεια η σειρά ελέγχου των κριτηρίων υπαγωγής ή μη στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ έχει ως εξής:

● Περιοχές άσκησης δραστηριότητας.

● Ύπαρξη ασφαλιστικής σχέσης με άλλον ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης πλην ΟΓΑ

● Εισοδηματικό κριτήριο.
Ετικέτες για αναζήτηση ΟΑΕΕ προαιρετική ασφάλιση


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο