Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οι βασικές αλλαγές στα εργασιακά - Εξίσωση κατώτατου μισθού στα 586 ευρώ για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών

Τις βασικές αλλαγές που οδηγούν σε αποκατάσταση των εργασιακών  σχέσεων και οδηγούν στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ παρουσίασε κατά τις προγραμματικές δηλώσεις στη Bουλή ο Υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Αναλυτικά αφορούν:

1.Με το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου θα προωθηθούν μία σειρά διατάξεων που σχετίζονται με τις τη θεσμική αποκατάσταση και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, δηλαδή η τήρησή τους και από εργοδότες που δεν είναι στις αντίστοιχες εργοδοτικές οργανώσεις.
Η διάρκεια της μετενέργειας (που έχει περιοριστεί από τους έξι στους τρεις μήνες).
Η διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
Τα επιδόματα που θα καλύπτονται κατά τη διάρκεια της μετενέργειας (π.χ. Γάμου) των συμβάσεων

2. Kαταργούνται  οι  αντεργατικες ρυθμίσεις που από την μια, μείωσαν τον κατώτατο μισθό στα 586 και 511 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών και πάγωσαν της τριετίες, πρακτικά επ’ αόριστον.

Παράλληλα προωθείται η ικανοποίηση του διακηρυγμένου στόχου της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και η αποκατάσταση της συλλογικής αυτονομίας στον τρόπο διαμόρφωσης των αμοιβών.

Σημειώνεται πως το 2012 ο κατώτερος μισθός είχε μειωθεί με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα υποχώρησε στα 586 ευρώ από τα 751 ευρώ (μείωση 22%) για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και στα 510 ευρώ για τους νέους (μείωση 32%).

3. Προωθούνται παρεμβάσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους προκειμένου να συνδέεται ανάλογα με τα χρόνια εργασίας το ύψος της αποζημίωσης που χορηγείται σε περίπτωση απόλυσης, καθώς, σήμερα, από 16 έτη προϋπηρεσίας και άνω η αποζημίωση παραμένει σχεδόν ίδια.

Επίσης προωθείται και την αλλαγή του ορίου για τις ομαδικές απολύσεις προκειμένου από το 5% που βρίσκεται σήμερα να υποχωρήσει στο 2%.Πηγή: Enikos.gr


Ετικέτες για αναζήτηση ομαδικές απολύσεις μετενέργεια


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο