Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Θετικότερη του αναμενομένου η πορεία των εξαγωγών τον Δεκέμβριο 2014

Περιορίστηκαν σημαντικά οι ρυθμοί υποχώρησης, όπως διαπιστώνει ο ΠΣΕ

«Επιδόσεις που ξεπέρασαν ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις» εκτιμούν οι εξαγωγείς ότι σημείωσαν οι εξαγωγές τον περασμένο Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να περιοριστούν σημαντικά οι ρυθμοί υποχώρησης που καταγράφονταν ως και το πρώτο 9μηνο του 2014.

Ως αποτέλεσμα, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών για τη περυσινή χρονιά ξεπέρασε εκ νέου τα 27 δισ. ευρώ (27,17 δισ. έναντι 27,56 δισ. ευρώ το 2013), με μικρή υποχώρηση της τάξης του 1,4%. Αν μάλιστα, εξαιρεθούν από τον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή, τα στοιχεία δείχνουν οριακή αύξηση κατά 0,1%.

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Δεκέμβριο 2014, δείχνουν αύξηση της συνολικής αξίας των εξαγωγών κατά 4,3% στα 2,19 δισ. ευρώ (από 2,1 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2013).

Εξαιρουμένων, πάντως, των πετρελαιοειδών η αύξηση είναι εκρηκτική, ξεπερνώντας τα 212 εκατ. σε μηνιαία βάση, ήτοι υψηλότερα κατά 16%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013.

Το αποτέλεσμα της ανόδου του Δεκεμβρίου είναι να περιοριστούν ακόμη περισσότερο οι ρυθμοί υποχώρησης των ελληνικών εξαγωγών και σε επίπεδο έτους να διαμορφωθούν σε -1,4%.

Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, προκύπτει -οριακή έστω- αύξηση για πρώτη φορά μετά το 2012 (+12 εκατ. ευρώ ή 0,1%).

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων προέβλεπε ότι στο τέλος του έτους, η συνολική αξία των εξαγωγών θα ήταν μειωμένη κατά 2-2,5%, σε σχέση με το 2013.

Όπως τόνισε η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη «το θαύμα των ελληνικών εξαγωγών αποδεικνύεται ότι έχει συνέχεια και κυρίως προοπτική. Παρά τις αντιξοότητες, οι Έλληνες εξαγωγείς με συνέπεια στο όραμα για μία πιο εξωστρεφή Ελλάδα, ξεπέρασαν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις αποδεικνύοντας ότι μπορούν να διατηρούν και να κατακτούν μερίδια στην παγκόσμια αγορά, όταν ισχύουν στοιχειώδεις συνθήκες που ευνοούν το διεθνές εμπόριο. Για το λόγο αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη κρισιμότητα η ομαλή κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές προκειμένου η χώρα να κεφαλαιοποιήσει τις αιματηρές θυσίες των προηγουμένων ετών και να προσδοκά σε προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης, με πυρήνα την εξωστρέφεια».

Σύμφωνα με την ίδια, «είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι στις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης αναφέρθηκε ως προτεραιότητα η αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου της χώρας, καθώς και η πρόβλεψη ευνοϊκών ρυθμίσεων για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η Ελλάδα θα πρέπει άμεσα να αποκτήσει ένα δίκαιο, σταθερό, απλοποιημένο και κυρίως φιλοαναπτυξιακό φορολογικό πλαίσιο, ώστε να απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις στην οικονομία και να διευκολυνθούν ελληνικές και ξένες επενδύσεις. Με τη χαλάρωση της ισοτιμίας του ευρώ και τις ενδείξεις αναθέρμανσης της ζήτησης στην Ευρώπη που αποτελεί το φυσικό χώρο και την καλύτερη αγορά για τα ελληνικά προϊόντα, η εξεύρεση λύσης στο θέμα του χρέους θα προσδώσει νέα δυναμική στις εξαγωγές της χώρας, ώστε το 2015 να μπορούμε να μιλάμε για νέο ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας».

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χειμερινές της προβλέψεις αναμένει περαιτέρω αύξηση κατά 5,6% στα έσοδα της Ελλάδας από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών του 2015, γεγονός που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 3% στη συνολική αξία των εξαγωγών προϊόντων, ήτοι 28 δισ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για το 2014, οι Τρίτες Χώρες απορρόφησαν το 52% της συνολικής αξίας των εξαγόμενων προϊόντων, ενώ οι χώρες της ΕΕ το υπόλοιπο 48%. Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η αναλογία ανατρέπεται εμφατικά υπέρ των χωρών της ΕΕ (64,2% έναντι 35,8% των Τρίτων Χωρών).

Σε ότι αφορά τις εισαγωγές, τον περασμένο Δεκέμβριο, ελέω και της εορταστικής περιόδου, καταγράφηκε εκρηκτική αύξηση κατά 13,3% (στα 3,97 δις ευρώ, έναντι 3,5 δις του Δεκεμβρίου του 2013), η οποία είναι ακόμη (+18,2%) αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή. Η αύξηση των εισαγωγών προήλθε κατά κύριο λόγο από τις Τρίτες Χώρες (+14,1%), όταν οι εισαγωγές από τα κράτη-μέλη αυξήθηκαν κατά 12,7%. Σε επίπεδο έτους, η συνολική αξία των εισαγωγών κατέγραψε άνοδο για πρώτη φορά μετά το 2012 (κατά 1,8% ή κατά 844 εκατ. ευρώ). Μάλιστα, η αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή και αγγίζει το 7% (ή τα 2,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση). Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αξία των εισαγωγών ξεπέρασε και τα επίπεδα του 2011.

Όπως ήταν φυσικό, αποτέλεσμα όλων αυτών των κινήσεων ήταν να αυξηθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 6,4%, στα 20,5 δισ. ευρώ (από 19,3 δισ. ευρώ το 2013, οπότε και σημειώνεται το ιστορικό χαμηλό των τελευταίων ετών). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου έχει αυξηθεί κατά 15,9%, ή κατά 2,08 δισ. ευρώ.Πηγή: newsbeast.gr


Ετικέτες για αναζήτηση εξαγωγές έλλειμμα πετρελαιοειδή


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο