Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την παγκόσμια εταιρική σχέση για την αναπτυξιακή ατζέντα μετά το 2015

Οικονομικές Ειδήσεις

6 Φεβρουάριος 2015
Taxheaven.gr

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατύπωσε τις απόψεις της σχετικά με τις παγκόσμιες προσπάθειες που θα απαιτηθούν για την εξάλειψη της φτώχειας και την τόνωση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η ανακοίνωση για μια «Παγκόσμια Εταιρική σχέση για την Εξάλειψη της Φτώχειας και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη μετά το 2015» εκπονήθηκε από κοινού από την Ύπατη Εκπρόσωπο και Αντιπρόεδρο Φεντερίκα Μογκερίνι, τον επίτροπο Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης Νέβεν Μίμιτσα και τον επίτροπο Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας Καρμένου Βέλα. Η ανακοίνωση αυτή έλαβε τη σύμφωνη γνώμη του Πρώτου Αντιπροέδρου Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος έχει οριζόντια αρμοδιότητα για τα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Στην ανακοίνωση αυτή δεν διατυπώνονται μόνο προτάσεις σχετικά με το πώς η διεθνής κοινότητα πρέπει να οργανώσει τη δράση της προκειμένου να επιτύχει τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά παρουσιάζεται και ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στις διεθνείς προσπάθειες.

Το 2015 είναι καθοριστικό έτος για την παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη. Με την έγκριση της αναπτυξιακής ατζέντας για το διάστημα μετά το 2015, η οποία θα διαδεχθεί τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, η διεθνής κοινότητα θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος: εξάλειψη της φτώχειας, επίτευξη βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης για τη σημερινή και τις μελλοντικές γενιές και εξασφάλιση της προαγωγής και της προστασίας όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών αξιών ως βάση για ειρηνικές και ευημερούσες κοινωνίες.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ δήλωσε σχετικά: «Το 2015 θα είναι καθοριστικό έτος για την παγκόσμια κοινότητα. Η εξάλειψη της φτώχειας και η επαναφορά του κόσμου σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης είναι κοινές προκλήσεις. Η επίτευξη αυτών των στόχων είναι επίσης προς το κοινό μας συμφέρον. Η ΕΕ θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται εποικοδομητικά με τους εταίρους τους κατά τις προσεχείς διαπραγματεύσεις και είναι αποφασισμένη να αναλάβει πλήρως τον ρόλο της όσον αφορά την υλοποίηση αυτής της ατζέντας».

Γενικές αρχές για την παγκόσμια εταιρική σχέση


Το πλαίσιο θα πρέπει να είναι παγκόσμιο και να ισχύει για όλους, με βάση μια εταιρική σχέση μεταξύ όλων των χωρών, καθώς και με την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα. Όλες οι χώρες οφείλουν να συνεισφέρουν το μερίδιο που τους αναλογεί στην επίτευξη των παγκόσμιων στόχων, καθώς και να λογοδοτούν στους πολίτες τους και στη διεθνή κοινότητα. Η πολιτική δέσμευση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο θα έχει ζωτική σημασία και οι χώρες σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης πρέπει να δεσμευτούν και να αναλάβουν την ευθύνη υλοποίησης της ατζέντας για το διάστημα μετά το 2015.

Η εταιρική σχέση θα πρέπει να βασίζεται σε παγκόσμιες αξίες, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η χρηστή διακυβέρνηση και το κράτος δικαίου, η στήριξη των δημοκρατικών θεσμών, η καταπολέμηση του αποκλεισμού και των διακρίσεων και η ισότητα των φύλων. Η ανακοίνωση παρουσιάζει τα βασικά στοιχεία στα οποία πρέπει να βασίζεται, μεταξύ άλλων, η παγκόσμια εταιρική σχέση: ευνοϊκό περιβάλλον για την άσκηση πολιτικής, ανάπτυξη ικανοτήτων, κινητοποίηση και αποτελεσματική χρήση της εγχώριας και της διεθνούς δημόσιας χρηματοδότησης, βέλτιστη αξιοποίηση του εμπορίου και της τεχνολογίας, αξιοποίηση των θετικών συνεπειών της μετανάστευσης και αποτελεσματική χρησιμοποίηση του ιδιωτικού τομέα και των φυσικών πόρων. Τονίζει επίσης την ανάγκη για ένα ισχυρό πλαίσιο παρακολούθησης, λογοδοσίας και ελέγχου σε όλα τα επίπεδα.

Η ανακοίνωση επιβεβαιώνει ότι η Επιτροπή στηρίζει την έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς όλες τις αναπτυγμένες χώρες να επιτύχουν τον στόχο του 0,7% της ΕΑΒ/του ΑΕΕ και προς τις χώρες που ανήκουν στην ανώτερη μεσαία εισοδηματική βαθμίδα και τις αναδυόμενες οικονομίες να αυξήσουν τη συμβολή τους στη διεθνή δημόσια χρηματοδότηση και να καθορίσουν συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα για να το πράξουν.

Μελλοντικές προοπτικές

Η ανακοίνωση ενημερώνει για τις θέσεις της ΕΕ κατά την προετοιμασία της τρίτης διάσκεψης για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, που θα πραγματοποιηθεί στην Αντίς Αμπέμπα τον Ιούλιο του 2015, και της διάσκεψης κορυφής του ΟΗΕ για το διάστημα μετά το 2015, που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2015. Η συμφωνία σχετικά με την ατζέντα μετά το 2015 θα έχει επίσης σημαντικές επιπτώσεις για τις διαπραγματεύσεις βάσει της σύμβασης πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.