Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Χαμένοι στις διαφωνίες Βαρουφάκης - Σόιμπλε

«Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ. Δεν συμφωνούμε όμως επακριβώς για τον τρόπο που πρέπει να γίνει αυτό. Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην κοινή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Γιάνη Βαρουφάκη, αποκλείοντας το ενδεχόμενο κουρέματος. Από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση δεν είναι ότι δεν θέλει ένα πρόγραμμα, αλλά ζητά χρόνο κι ένα πρόγραμμα-γέφυρα, ώστε να καταλήξει η Ελλάδα και η Ευρώπη σε ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ τους.

«Δεν συζητήσαμε το θέμα του χρέους αλλά θέσαμε το πλαίσιο για διαβουλεύσεις» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι «δεν συμφωνήσαμε ούτε ότι διαφωνούμε». Επεσήμανε πάντως ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και θεωρώ ότι μαζί με τους εταίρους μας θα καταφέρουμε να αποκλείσουμε αυτή τη λέξη από το λεξιλόγιό μας».

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που στηρίζουν το πρόγραμμα διάσωσης. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια γερμανική Ευρώπη αλλά να προσαρμοστούμε σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει τίποτα κακό στις εκλογές και τις δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά αν οι υποσχέσεις που δίνονται γίνονται σε βάρος τρίτων, τότε πιθανώς δεν είναι ρεαλιστικές».

Συμπλήρωσε δε ότι «πρέπει να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις. Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης, το καταλαβαίνουμε και κατανοούμε ότι και οι πλούσιοι πρέπει να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, πρέπει να καταπολεμηθεί η διαφθορά και πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα στην δημιουργία ενός αποτελεσματικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού».

«Τα τελευταία χρόνια το ευάλωτο μοντέλο επιχειρείν στην Ευρώπη κατέρρευσε» δήλωσε απο την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης. «Αντιμετωπίσαμε το θέμα της χρεοκοπίας σαν θέμα ρευστότητας και πήραμε το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Ανακοινώθηκε μια λίστα μέτρων που ήταν "φύλλο συκής" κι αυτό δεν θα μπορούσε να έχει αίσιο τέλος».

Αναφερόμενος στις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε «το μήνυμά μου είναι ότι δεν θα προωθήσουμε τα συμφέροντα του μέσου Έλληνα αλλά του μέσου Ευρωπαίου».

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Δεν πρέπει να διαλύουμε την Δημοκρατία με μια βαριοπούλα λέγοντας ότι "οι εκλογές δεν μετράνε", υπογράμμισε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά το ισχύον πρόγραμμα και οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι τυπικά υπάρχει πρόγραμμα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, αλλά ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση μας έχει εκλεγεί με εντολή, από το 2010 αμφισβητούσαμε τη λογική του προγράμματος προσαρμογής. Οι εταίροι μας μάς έδωσαν πάρα πολλά λεφτά που πήγαν στην εξυπηρέτηση του χρέους. Εχουμε κι εμείς το δικαίωμα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας».

Και στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε ότι «αυτό που ζητάμε είναι μια ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας, όπως ένα πρόγραμμα-γέφυρα που θα μας δώσει το χρόνο για διαβουλεύσεις και για να υπάρξει ένα νέο Συμβόλαιο. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και θεωρώ ότι μαζί με τους εταίρους μας θα καταφέρουμε να αποκλείσουμε αυτή τη λέξη από το λεξιλόγιό μας».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ να σταματήσει να κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Είχε προηγηθεί και η αποκάλυψη εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, μέσω του οποίου η Αθήνα καλείται να αναλάβει «εμπροσθοβαρή δέσμευση» ότι θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση και να δεσμευθεί πως θα επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3% και 4,5% για το 2015 και το 2016 αντίστοιχα.

Ο κ. Βαρουφάκης θα έχει κι άλλες συναντήσεις στο Βερολίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας και πρώην μέλος της ΕΚΤ, κ. Γ. Ασμουσεν, αλλά και με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, κ. Ζ. Γκάμπριελ,

Χθες, ο κ. Βαρουφάκης συναντήθηκε με τον Μάριο Ντράγκι στο αρχηγείο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε συναντηθεί επίσης με τον Βρετανό και Ιταλό ομόλογό του.

Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο