Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κυβέρνηση: «Δεν εκβιαζόμαστε και δεν εκβιάζουμε»

"Η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει σκοπό να εκβιάσει κανέναν αλλά και δεν πρόκειται να εκβιαστεί" τονίζουν κυβερνητικές πηγές μετά την χθεσινοβραδυνή απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Παράλληλα, η κυβέρνηση εμφανίζεται καθησυχαστική, υπογραμμίζοντας ότι "η ρευστότητα και χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών είναι απολύτως διασφαλισμένες από τον μηχανισμό του ELA".

Η κίνηση της ΕΚΤ μεταφράζεται απο την Αθήνα ως πολιτική πίεση προς όλες τις πλευρές για να υπάρξει συμφωνία άμεσα ενώ έχουν επιδοθεί σε μία προσπάθεια εφησυχασμού για να μην επικρατήσει κάποια μαζική φυγή κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα (bank run). Μάλιστα ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι η απόφαση δεν επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, "η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να σταματήσει από τις 11/2 να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα, συνιστά πράξη πολιτικής πίεσης για τηv ταχεία σύναψη συμφωνίας. Όπως, μάλιστα, επισημαίνει το Bloomberg «η κίνηση της ΕΚΤ θα έχει πολύ μικρές επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες». Η ρευστότητα και χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών είναι απολύτως διασφαλισμένες από τον μηχανισμό του ELA. Σημειώνεται ότι η δυνατότητα εκταμίευσης από τον ELA αυξήθηκε κατά 10 δισ. ευρώ."

Οι ιδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι "η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην ανεύρεση λύσης που θα είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους ευρωπαίους εταίρους μας. Μια τέτοια λύση μπορεί να προέλθει μόνο από τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ, καθώς και της ανάγκης για τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα και επανεκκίνηση της οικονομίας της. Η ελληνική κυβέρνηση εγγυάται στον ελληνικό λαό ότι θα εξασφαλίσει τόσο την οικονομική όσο και την κοινωνική σταθερότητα. Και είναι αποφασισμένη να τιμήσει τη νωπή λαϊκή εντολή. Η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει σκοπό να εκβιάσει κανέναν αλλά και δεν πρόκειται να εκβιαστεί."

Πάντως η ΕΚΤ με την χθεσινή της απόφαση και ανακοίνωση ξεκαθάρισε ότι σταματά να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο γιατί δεν διαφαίνεται ότι θα κλείσει εγκαίρως ο έλεγχος της τρόικας.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις γερμανικές θέσεις που έγιναν χθες γνωστές σχετικά με το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα (πιστή εφαρμογή του μνημονίου), αποτελούν μια ισχυρή πίεση προς την Αθήνα ενόψει τόσο της σημερινής συνάντησης των κ. κ. Βαρουφάκη – Σόιμπλε όσο και των προγραμματικών δηλώσεων που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες.

Μάλιστα στελέχη με γνώση των συζητήσεων θεωρούν ότι η απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο από τις 11 Φεβρουαρίου έχει έναν ισχυρό συμβολισμό καθώς είναι μια ημέρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, όπου ο κ. Τσίπρας θα κληθεί να παρουσιάσει τις θέσεις του στους Ευρωπαίους ομολόγους.


Πηγή: Καθημερινή


Ετικέτες για αναζήτηση ΕΕ ΕΚΤ τράπεζες ομόλογα Τσίπρας


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο